Auzim des pe Facebook sau pe mail: este nevoie de sânge grupa O, grupa AB, sau RH negativ. Zi de zi sunt accidente rutiere cu victime, iar în România e lipsă de sânge pentru transfuzii. Pînă de curând condițiile din centrele de transfuzie erau mizerabile. Dar există un proiect smart care a schimbat această situație.

Am fost astăzi la evenimentul Fundației Vodafone România în care au anunțat planurile privind programul „O șansă pentru viață”, proiect derulat în parteneriat cu Asociația React. Practic, pînă acum au fost renovate și modernizate 18 centre de transfuzie sanguină din România și anul acesta vor fi terminate celelalte 24 de centre rămase.

Opt dintre aceste centre vor fi renovate complet, iar celelalte vor primi aparatură modernă. Numărul donatorilor de sânge a crescut cu 10% în centrele renovate și dotate normal. În trecut și atmosfera din aceste centre era neplăcută, iar riscurile unor accidente erau mari.

ads

Proiectul a fost demarat în 2008, cu campanii de comunicare și informare privind necesitatea donării de sânge. Din 2014, programul „O șansă pentru viață” a inclus campanii de renovare pentru centrele de transfuzie. Centrul de Transfuzie Sanguină București, cel mai mare din România, a fost primul care a beneficiat de acest program, în 2014 și 2015. Tot în 2015, în cadrul programului au mai fost renovate șapte centre situate în alte orașe din țară, iar în 2016 alte zece centre.

Apoi au început campaniile mobile, care se pot deplasa în diverse locații. Apoi tot mai multe companii și-au îndemnat angajații să doneze sânge. Peste 620.000 de donatori de sânge și pacienți au beneficiat până acum de schimbările produse în centrele de transfuzie sanguină în urma renovării și dotării lor cu echipament medical corespunzător. Dintre ei, mai mult de 414.000 de pacienți au primit sângele de care aveau nevoie pentru transfuzii. Lucrările de renovare au acoperit până acum peste 28.000 mp în 18 centre din țară.

„Odată cu cele 24 de centre în care vom merge în 2017, vom încheia programul de modernizare a tuturor centrelor de transfuzie sanguină din țară. Ne-am îndeplinit astfel promisiunea făcută în urmă cu trei ani, când am demarat acest program”

– a declarat Angela Galeța, director al Fundației Vodafone România.

În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 26 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.