Am fost aseară la evenimentul Sonos, compania a lansat în România un soundbar, botezat Ray. Până acum am testat doar boxa Sonos Roam, dar calitatea audio mi s-a părut impresionantă.

Noul soundbar Sonos Ray este o versiune mai compactă a modelelor populare Arc și Beam. Este concepută pentru a se potrivi perfect împreună cu televizoarele, fără să ocupe prea mult spațiu. Se conectează la un televizor printr-un cablu optic, are Wi-Fi pentru streaming de muzică și poate fi controlat cu aplicația Sonos sau cu telecomanda televizorului.

Sonos Ray are două tweetere și două difuzoare midwoofer. Include sistemul de reglare inteligent Trueplay al companiei, promițând un sunet echilibrat, cu bas solid și dialog clar. Modurile separate de îmbunătățire a vorbirii și de sunet nocturn au scopul de a menține audiția clară, fără folosi un volum prea mare.

Ray poate fi conectat la alte difuzoare Sonos și la subwoofer pentru a crea o configurație de sunet surround. Poate fi grupat cu difuzoarele din alte încăperi pentru muzică în toată casa. De asemenea, acceptă AirPlay 2 și Spotify Connect de la Apple pentru redare directă.

Are funcții avansate precum umplerea încăperii: proiectează sunetul de la perete la perete, iar procesarea avansată poziționează cu precizie elementele din cameră, astfel încât să vă simțiți ca și cum ați fi în centrul acțiunii. Un nou sistem bass reflex cu un design proprietar oferă un sunet ponderat, în timp ce acustica personalizată armonizează cu precizie frecvențele medii și înalte. La fel ca toate difuzoarele Sonos, Ray a fost reglat cu ajutorul Sonos Soundboard, o colecție de lideri din muzică, film și multe altele. De asemenea, utilizatorii pot regla sunetul și mai mult cu Trueplay, pentru a crea experiența auditivă ideală pentru orice cameră.

Noul sistem de control prin voce Sonos preia controlul asupra sarcinilor de redare a muzicii pe difuzoarele inteligente ale companiei. Va fi în engleză și va fi disponibil întâi în US și abia apoi în Europa. Astfel înlocuiește asistentul Google sau Alexa de la Amazon. Răspunde la „Hei Sonos”. Controlul vocal va fi disponibil ca o actualizare gratuită, permițând utilizatorilor să ceară piese, să schimbe piesele, să ajusteze volumul și să mute muzica între difuzoare sau camere. Toate solicitările vor fi procesate local pe difuzoare, făcându-le mai rapide și mai private decât serviciile Google sau Amazon: Nu vor fi stocate informații sau date încărcate în cloud.

Ray costă în magazinele românești aproximativ 1.450 de lei.