Sonos Roam va putea fi cumpărată în România din 20 aprilie. Ca de obicei am avut ocazia să o testez înainte și să-mi dau cu părerea despre ea. Am avut la teste și o altă boxă smart, Sonos One SL cu ajutorul căreia am creat un adevărat sistem de sunet. Nu sunt un audiofil, dar mi s-a părut că se aude mult peste nivelul boxelor Bluetooth comune. Mi-a plăcut aplicația Sonos, dar m-am lovit și de o problemă pe care am reușit până la urmă să o rezolv.
Sonos Roam

Pro și contra Sonos Roam

Avantaje:

  • sunet de calitate;
  • portabilitate și rezistență;
  • baterie care ține 10 ore;
  • aplicație mobilă;
  • control prin comenzi vocale;
  • se poate combina cu alte boxe pentru audiție mai bună;

Dezavantaje:

  • rămâne o variantă relativ scumpă;

Detalii tehnice Sonos Roam

Sunet: 2x aplificatoare digitale, 2 drivers, 1 tweeter, 1 woofer, 1 microfon
Rezistență: IP67
Procesor: Quad Core, 1.4 GHz A-53
Memorie: 1 GB RAM
Stocare: 4GB
Compatibilă: Amazon Alexa / Google Assistant
Temperatura de operare: 5°C – 35°C
Dimensiuni: 168 x 62 x 60 mm
Greutate: 0.43 kg
Autonomie: 18Wh , 10 ore + 15W
Preț: 890 lei

Instalarea Sonos Roam

Sonos Roam este ușor de instalat. După ce o scoateți din cutie trebuie doar conectată la o sursă de curent cu cablul USB Type-C. Apoi se activează cu butonul Power. Instalați pe telefon aplicația dedicată Sonos (disponibilă pentru iOS și Android).  Pentru instalarea prima oară trebuie să alegeți opțiunea „Set up a new system” și începeți configurarea contului propriu Sonos, introducând datele de care e nevoie pe ecran.

Urmați apoi pașii indicați de aplicație pentru a termina instalarea Sonos Roam și pentru a adăuga muzica și serviciile de streaming preferate. Sonos este inventatorul conceptului „multi-room”. Acest lucru înseamnă că ecosistemul construit de companie este capabil să ofere sunet pentru toată locuința, prin conectarea produselor unele la celelalte, în mai multe configurații, în funcție de nevoile specifice al utilizatorului. De asemenea, se pot conecta mai multe boxe și se pot folosi simultan în aceeași cameră.

Astfel, puteți avea o boxă în living și una în baie, puteți sincroniza sunetul sau puteți asculta conținut distinct în fiecare încăpere. Personalizarea este rapidă, prin intermediul aplicației Sonos, acolo unde puteți denumi fiecare încăpere într-un anume fel și puteți gestiona conținutul redat.

Roam este o boxă care funcționează atât pe Wi-Fi, cât și pe Bluetooth, iar configurarea inițială și introducerea în sistem ar trebui realizată prin rețeaua Wi-Fi. Atunci când vrei să treci pe Bluetooth, poți conecta Roam la dispozitivul tău mobil prin apăsarea prelungită a butonului Power până când se aude al doilea semnal sonor.

Instalarea Sonos One SL

Pentru că nu era complet nouă, Sonos One SL  a avut nevoie de un reset. Practic am ținut apăsat un buton în timp ce o conectam la priză. A detectat automat că e nevoie de reset și a fost gata în 30 de secunde. Apoi o adaugi pe aplicație exact la fel ca mai sus, cu camera ei dedicată.

Ambele modele de boxă au cerut un update de soft, care a mai durat și el circa 30 de secunde.

One SL este o boxă gândită special de Sonos pentru a oferi sunet bogat în toată încăperea sau, în funcție de sistemul configurat, în toată casa. Produsul este rezistent la umiditate și praf și poate fi poziționat inclusiv în baie sau bucătărie. Aceasta are controale capacitive, volumul și playlist-ul pot fi ajustate prin panoul cu touchscreen sau din aplicație.

Pentru utilizatorii de iPhone, prin Apple AirPlay 2, utilizatorul poate reda conținut direct de pe telefonul său ori de pe tabletă.

Aplicația și utilizarea împreună

Practic, aplicația Sonos  este o platformă pentru casa inteligentă. Ea reunește dispozitivele de ascultare cu servicii de streaming și tipuri de conținut distincte. Puteți asculta muzică, podcasturi, audiobook-uri sau conținutul normal de pe telefon. De asemenea, compania a dezvoltat și Sonos Radio, propriul serviciu care încorporează stații radio din întreaga lume și care poate fi accesat tot din aplicația Sonos.

Servicii de streaming – aplicația Sonos este compatibilă cu sute de servicii de streaming la nivel global și puteți găsi în bibliotecă podcasturi, audiobook-uri, muzică și alte tipuri de conținut. Pentru a adăuga un nou serviciu de streaming mergeti la Settings – Services and Voice – Add a Service, și puteți căuta orice doriți să ascultați.

Pentru a reda muzica de pe telefon – mergeți la Browse – On this Mobile Device – veți găsi acolo fișierele din telefonul dumneavoastră. Pentru a reda muzică din librăria Sonos – mergeți la Search și căutați melodia pe care doriți s-o ascultați.

Boxele Sonos One SL pot fi integrate și într-un sistem Home Cinema (adăugând un soundbar),pentru a reda sunetul producțiilor vizionate pe TV. Puteți folosi două boxe One SL pentru audiție stereo. Mai mult, am folosit ambele boxe simultan One SL și Roam. Sau pot fi setate astfel încât să te plimbi dintr-o cameră în alta fără a întrerupe audiția.

Nu reușeam însă să le setez pe ambele ca boxe stereo. Asta pentru că ai nevoie de două boxe identice pentru stereo. Ori două Roam, ori două One SL. Pentru a da play pe ambele se selectează apăsând pe pictograma play (un pătrat cu un triunghi pe o latură). Apoi apar boxele și pot fi selectate toate pentru a reda simultan.

Concluzii

Sonos Roam este foarte simplu de setat și utilizat, rezistă la apă și praf și are autonomie bună. Sunetul de calitate este un plus. De asemenea, aplicația Sonos și toate serviciile incluse sunt un mare bonus. Mi s-a părut relativ simplă instalarea lor, utilizarea de zi cu zi și faptul că le puteți combina sau folosi în perechi, în camere diferite și așa mai departe. Odată ce ai descoperit un ecosistem de genul ăsta este greu să mai revii la soluțiile anterioare.

Galerie foto