Am fost aseară la un eveniment Sony să descopăr noua cameră foto pentru orice situație, Sony Alpha7 Mark III sau altfel spuns A7 III. Citisem despre ea la Călin, dar am avut ocazia acum să o și testez, au organizat și un mic program artistic, deși luminile au fost, ca de obicei, absolut imposibile pentru fotografiat.

Sony A7 III

Camera este compactă, în mod sigur este mai compactă decât un DSLR, în schimb are dotări tehnice demne de fotografii profesioniști și este gândită să ofere și viteză și stabilitate și imagini foarte clare, precum și o filmare 4K de bună calitate. I-ar lipsi doar un ecran complet rabatabil ca să fie perfectă pentru filmări. Este prezentată exact cum am spus în titlu, ca fiind pregătită pentru orice situație, este camera cea mai potrivită pentru fotografii pasionați, care nu au ales încă o nișă în care să se specializeze. Merge și pentru evenimente, pentru concerte, dar și pentru portrete, pentru peisaje sau pentru macro, fotografii de noapte sau filmări. Prețul este mare comparat cu unele modele, dar este destul de accesibil comparat cu multe dintre camerele foto de top ale competiției.

Mi se pare totuși aiurea ce fac cei de la F64, camera este anunțată la 2.000 de dolari body și 2.200 de dolari cu obiectiv de kit (site-ul Sony sau pe Amazon), iar la F64 apare cu prețul 11.500 de lei cu obiectiv de kit. Da, ok, trebuie să câștige și magazinul ceva, dar de la 8.500 de lei mai e mult pînă acolo. Și am senzația că nu doar la camerele Sony fac asta.

Trecând peste asta, să spunem că investești 2.200 de dolari în pasiunea pentru fotografie. Obiectivul de kit este un 28-70 mm, este bine realizat și mult mai performant decât cel de pe SOny A6000 de exemplu, dar în același timp este un obiectiv masiv și greu, iar împreună cu camera formează un adevărat sistem cu care lucrezi destul de greu din mână. Bine, fotografii sunt obișnuiți cu asta, majoritatea folosesc aparate mari și grele.

Detaliile tehnice sunt foarte bune, iar asta pînă la urmă va fi suficient să convingă cumpărătorii. Camera are un senzon nou BSI cu 24 de megapixeli (Full Frame), sensibilitatea ISO merge pînă la 51.200 și se poate extinde la 204.800, am observat destul de puțin zgomot la sensibilitate mare, dar pe de altă parte situația din sală cu lumini diferite a creat puține șanse pentru realizarea unor imagini corecte. Sigur că trage RAW pe 14 biți și orice problemă se poate corecta ulterior la editare. Dar mai degrabă aș fi testat camera afară sau în lumină naturală decât așa. Spectacolul a fost o prezentare de modă și au ieșit imagini foarte bune, clare, le vedeți mai jos. Am și cropuit unele ca să vedeți cât de clare au fost. Dar să știți că le-am micșorat pentru că altfel ar ocupa foarte mult pe server.

Sistemul de stabilizare a fost lăudat de toată lumea care a testat camera, iar sistemul de focalizare utilizează 693 de puncte răspândite pe toată suprafața senzorului (detecție de fază). Autofocusul este de două ori mai rapid decât la A7 II, are două sloturi pentru carduri de memorie și toate elementele de control manual necesare fotografilor profesioniști. Este evident rezistentă la apă sau praf. Merită spus de asemenea că a fost îmbunătățită autonomia și că se pot face pînă la 700 de cadre cu noul model. Am pus la final și imagini cu camera.

Pentru cei interesați și câteva imagini cu camera: