Am urmărit online lansarea căștilor Sony WF-1000XM4, un model wireless cu focus pe sunetul premium. Deocamdată nu am avut ocazia să testăm acest model, dar vă spun în mare parte ce spun oficialii companiei.

Sony WF-1000XM4

Lansarea Sony WF-1000XM4

Sony a lansat în 2017 primele căști wireless, iar în 2019 au revenit cu modelul WF-1000XM3. Adăugau atunci tehnologii noice-cancelling și sunet de o calitate și mai bună față de prima generație. Cam astea sunt noutățile și acum: îmbunătățiri, de la design, la funcții, la baterie.

Căștile WF-1000XM4 oferă funcție de anulare a zgomotului dmai bună, dar și calitate audio premium, dusă la nivelul următor. Au fost reproiectate pentru a se potrivi perfect în fiecare ureche. Noul procesor integrat V1 oferă o anulare și mai eficientă a zgomotului. Tehnologia Bluetooth „System on Chip” oferă cel mai înalt nivel de anulare a zgomotului din industrie, însă cu un consum de energie mai mic decât modelul predecesor.

ads

WF-1000XM4 dispune de microfoane cu senzor dublu, de înaltă performanță. Prin prezența celor două microfoane pentru detectarea zgomotului pe fiecare cască. Unul este orientat înainte, celălalt către partea din spate. Zgomotul ambiental este captat și analizat, ceea ce duce la anularea precisă a acestuia.

Un nou driver de 6mm cu o suprafață magnetică mai mare cu 20% îmbunătățește, capacitatea de anulare a zgomotului al modelului WF-1000XM4. Noile unități intraauriculare asigură o fixare îmbunătățită căștilor WF-1000XM4. Acestea sunt fabricate dintr-un material din spumă poliuretanică, moale și elastic. Maximizează zona de contact dintre vârful elementului și canalul auditiv. Acest lucru elimină golurile, asigură izolarea sunetului și reducerea zgomotului.

Tehnologii noi

În zilele cu vânt puternic modul Automatic Wind Noise Reduction detectează vântul și anulează automat zgomotul.

Căștile WF-1000XM4 suportă acum High-Resolution Audio Wireless, datorită LDAC. Tehnologia de codare transmite de aproximativ trei ori mai multe date (la o rată maximă de transfer de 990 kbps) decât sunetul convențional redat prin Bluetooth. Puteți accesa conținut High-Resolution Audio la calitate apropiată de cea a unei conexiuni pe fir. Procesorul Integrat V1 îmbunătățește calitatea sunetului și reduce distorsiunile.

Prin intermediul Edge-AI, DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine) este realizată supraeșantionarea în timp real a fișierelor muzicale digitale comprimate. Recunoscând în mod dinamic pasajele instrumentale, genurile muzicale și elementele individuale ale fiecărei melodii, cum ar fi vocea sau interludiul, sunetul de înaltă clasă pierdut prin compresie este restabilit, pentru o experiență de audiție bogată și completă.

Funcția Speak-to-Chat a fost apreciată la scară largă pentru inovația pe care o reprezintă, atunci când a fost introdusă pentru prima dată pe modelul overhead WH-1000XM4. Această caracteristică este acum disponibilă pe WF-1000XM4 și le permite utilizatorilor să poarte conversații scurte fără a fi nevoiți să-și scoată căștile din ureche. De îndată ce conversația a fost inițiată, funcția Speak-to-Chat întrerupe muzica în mod automat și permite pătrunderea sunetului ambiental, astfel încât utilizatorii să poată dialoga – foarte utilă dacă aceștia doresc să mențină căștile pornite sau dacă au mâinile ocupate. După încheierea conversației, muzica va fi din nou redată automat. Funcția Speak-to-Chat recunoaște vocea utilizatorilor și reacționează la aceasta, datorită tehnologiei Precise Voice Pickup, care combină patru microfoane și senzori cu procesarea avansată a semnalului audio.
WF-1000XM4

Sunet adaptiv

Modul „Quick Attention” este disponibil pe WF-1000XM4. Utilizatorii care doresc să asculte un anunț sau să doar să rostească ceva, pot apăsa cu degetul peste casca stângă. Se reduce instantaneu volumul și se aude sunetul ambiental.

Modelul WF-1000XM4 dispune, de asemenea, de Adaptive Sound Control. Funcția inteligentă detectează unde se află utilizatorii și ce activitate desfășoară. Apoi ajustează setările de sunet ambiental pentru o experiență de audiție ideală.

Căștile oferă și posibilitatea de a pune pauză și de a reda muzica instantaneu, pentru o experiență fără întreruperi. Astfel, utilizatorii nu trebuie decât să scoată căștile din urechi, iar muzica se oprește, datorită senzorului de proximitate care detectează momentul în care este utilizată o singură cască sau, dimpotrivă, ambele căști. Utilizatorii le reintroduc în urechi, iar muzica reîncepe chiar din punctul în care s-a oprit.

Evident, experiența apelurilurilor hands-free devine și mai bună. WF-1000XM4 are tehnologia Precise Voice Pickup. Combină această tehnologie cu microfoanele și cu un senzor de conducție osoasă. Microfoanele cu tehnologia beamforming sunt calibrate special pentru a prelua doar sunetele rostite. Noul senzor de conducție osoasă preia doar vibrațiile emise de vocea utilizatorilor. Nu și sunetul ambiental.

Stau mai bine în urechi

Sony a lansat primele căști intraauriculare din lume în 1982 (MDR-E252). Inginerii companiei au analizat cantități uriașe de date referitoare la formele urechilor din întreaga lume. Căștile noi aduc astfel o formă care se potrivește perfect cavității urechii. Au un nou design ergonomic pentru mai multă stabilitate.

WF-1000XM4 au fost proiectate pentru a fi mai mici și mai ușoare, însă fără compromisuri. De asemenea, căștile au fost reproiectate pentru a fi cu 10% mai mici decât generația anterioară, fără a compromite calitatea sunetului sau durata de viață a bateriei. Acestea sunt ușoare, fiind astfel partenerul perfect pe întreg parcursul zilei, iar carcasa de încărcare este cu 40% mai mică decât precedenta.

Căștile au un rating IPX4 ce asigură rezistența la umiditate, stropii de apă și transpirația nu vor împiedica utilizarea WF-1000XM4 – astfel, utilizatorii vor putea continua să se miște în ritmul muzicii. În drum către autobuz sau tren ori la birou, aceste căști sunt întotdeauna partenerul ideal.

Modelul WF-1000XM4 dispune de setări intuitive de control tactil pentru ca utilizatorii să aibă un control rapid și ușor asupra experiențelor de audiție. Prin intermediul comenzilor tactile, aceștia pot activa funcțiile de Noise Cancellation, Ambient Sound, modul Quick Attention sau pot trece la următoarea piesă, pot pune pauză sau reda melodii.

Modelul WF-1000XM4 este disponibil în două variante de culoare, Negru și Argintiu, și va putea fi achiziționat la un preț de aproximativ 1400 lei, începând cu luna iunie 2021.