Securitatea IT devine un subiect tot mai important pentru companiile din România: 51% dintre oficialii acestora au recunoscut că au fost victime ale unor atacuri informatice. La nivel internațional, studiile spun că 93% dintre corporațiile mari au fost atacate de pirații internetului.


Telekom oferă companiilor din România acces la toate tipurile soluții pentru securitate IT, de la cele mai simple, la cele mai complexe. De asemenea, companiile au acces la Centrul pentru Operațiuni de securitate, care lucrează 24 de ore din 24 pentru a preveni și rezolva incidentele de securitate. Vorbim despre prevenție, detecție, evaluarea riscurilor, rezolvarea incidentelor de securitate și finalizarea rapoartelor privind acestea. Totul oferit ca serviciu.

Pagubele produse de atacuri informatice la nivel mondial sunt estimate la aproximativ 350 de miliarde de euro anual, din care economia europeană suferă pierderi de circa 100 de miliarde de euro. Pe piața locală, daunele produse de atacurile informatice pot fi estimate la 200 de milioane de euro la nivel anual, spune Vasile Voicu, manager Security Solutions Telekom Romania. Tendințele sunt clare, 43% dintre atacurile informatice vizează companii de nivel mediu, apar zilnic 250.000 de noi versiuni de viruși și sunt blocate 24.000 de aplicații mobile infectate.

Atacurile de tip ransomware, în care hackerii blochează accesul companiilor la documente sau arhive, proiecte și altele asemenea, cerând bani pentru deblocare, au crescut cu 350% la nivel anual. La nivel global se semnalează altă tendință îngrijorătoare: atacuri informatice asupra infrastructurii și a sistemelor de control ale acesteia. Totul a început în 2010 cu atacul asuprea sistemelor industriale (Stuxnet), a continuat în 2015 cu atacul contra Parlamentului german, apoi asupra rețelei electrice din Ucraina, primul val ransomware care a afectat în special spitalele din 2016, apoi atacuri asupra routerelor (Mirai).

Securitatea IT devine tot mai importantă prin prisma dezvoltării proiectelor Internet of Things (IoT). Dacă acum putem vorbi despre 7.7 miliarde de pământeni care nici nu sunt 100% conectați în rețea, pe viitor industria IoT vorbește despre 50 de miliarde de dispozitive care vor fi conectate în rețea, permanent. Deutsche Telekom și divizia locală Telekom Romania oferă servicii de securitate pentru companii, inclusiv în România.

Grupul DT are o experiență de 20 de ani în lupta cu criminalitatea informatică, oferă acum protecție contra acestor atacuri pentru toți clienții. Telekom România are echipă dedicată pentru servicii de securitate IT, pentru protecția datelor personale și o echipă locală de peste 100 de ingineri IT. De asemenea există un centru de comandă pentru securitate IT pentru un răspuns rapid în cazul incidentelor.

Într-o zi normală de lucru, echipa de securitate IT a Grupului DT filtrează peste 1.000 de viruși diferiți, în total mai bine de 1 miliard de incidente de securitate din 3.000 de surse diferite. Infrastructura Deutsche Telekom este atacată de 6 milioane de ori în doar 24 de ore. Peste 10 milioane de mesaje email circulă pe zi în rețea și sunt verificate pentru orice virus sau amenințare. Peste 7 milioane de accesări online sunt verificate, adică peste 100 GB de date în fiecare zi, există documentate acum 6 miliarde de incidente informatice și 20 de milioane de coduri malware diferite.

Grupul DT lucrează acum cu liderii industriei de securitate pentru verificarea tuturor elementelor, de la echipamente, rețea, infrastructura existentă, aplicații și dispozitive fixe și mobile. Se fac teste pentru găsirea vulnerabilităților, colaborează cu Kaspersky și Norton pentru securizarea sistemelor, cu Fortinet și Arbor pentru echipamente de rețea sigure, protejează rețelele industriale cu CyberX, Radiflow sau Gerua, de asemenea folosesc soluțiile Cisco, McAfee și Check Point. Oferă servicii de descoperire a vulnerabilităților și evaluarea riscurilor, răspuns la incidente și integrarea soluțiilor cu principalele platforme de securitate IT existente.