Am participat la un eveniment online și am vizitat virtual sala Galileo Exhibition Hall organizată de Huawei pentru a prezenta tehnologiile sale de generație următoare. Am descoperit noi modele de antene 5G, aplicații industriale pentru tehnologia mobilă și soluții medicale. În plus, realitatea virtuală și tendințe în privința industriei 5G.

Galileo Exhibition Hall

Sala de expoziții a fost amenajată la sediul Huawei din Shenzhen, fiind botezată Galileo în memoria omului de știință care a contribuit la revoluția științifică. Au pus la punct un spațiu în care sunt prezentate diverse dispozitive 5G și scenarii de utilizate a tehnologiei.

La ora actuală în lume sunt active peste 80 de rețele de telefonie 5G, folosite zilnic de peste 60 de milioane de utilizatori. Numărul dispozitivelor 5G active este mult mai mare, datorită stațiilor radio și a implementărilor industriale, în total peste 290 de milioane de echipamente 5G în acțiune. Huawei va continua să dezvolte tehnologiile 5G și a ținut să prezinte mai multe inovații ieșite din laboratoarele proprii.

Dispozitive 5G

Antena 5G AAU, premită de IF Design în 2020, este cea mai compactă și ușoară din lume la ora actuală. Este realizată pentru zonele urbane și poate fi instalată mai simplu de tehnicienii de pe teren, fiind mult mai ușoară. Operatorii telecom au o problemă cu acoperirea cauzată de multiplele antene 2G, 3G și 4G pe măsură ce implementează 5G. Soluția Huawei va permite rezolvarea acestei probleme.

Există și dispozitive care sporesc recepția 5G pentru a obține viteze similare fibrei optice. Hauwei a prezentat 5G CPE WIN, un terminal care integrează modem-ul Balong 5000 și poate fi instalat la birou sau fabrică pentru viteze maxime pe 5G fără să mai instalezi fibra optică. Este perfect pentru insule sau locații aflate la distanță de fibra optică și ar fi prea scump să fie instalată acolo. Există și varianta 5G CPE pentru case, un dispozitiv mai compact, cu design modern. Plus varianta baterie externă + modem 5G pentru cei care călătoresc des.

Tehnologia 5G ajută în diverse scenarii, unele despre care am mai discutat pe blog. De exemplu, organziarea unui concert virtual care reunește artiștii aflați la distanță pe o singură scenă. Totul este transmis prin 5G și sincronizat datorită latențelor mici și a lărgimii de bandă impresionante de care dispune noua tehnologie. Am văzut și noii ochelari VR pentru fitness realizați de Huawei. Abia aștept să ajungă și la noi pentru a fi testați.

Evident, au avut și o demonstrație 5G pentru cei din masmedia. Tehnologia poate fi folosită pentru broadcasting live în format 8K. După cum știm, trendul va fi desigur preluat și de consumatori, care vor face și ei live direct pe rețeaua de ultimă generație.

În plus, am văzut diverse scenarii de utilizare a tehnologiei 5G pentru companii. Sunt și aici scenarii pe care le-am mai prezentat, precum roboții industriali coordonați prin 5G, macarale care devin inteligente cu ajutorul camerelor video, informațiile fiind trimise wireless remote, fără interacțiune umană.

Tehnologia 5G va schimba multe aspecte ale vieții, dar și modul în care activează multe companii. Și astea sunt doar exemplele imaginate de inginerii Huawei, probabil vor fi mai multe scenarii pe măsură ce oamenii vor înțelege avantajele tehnologiei.