Am fost ieri la VR Cinema în Veranda Mall, da există cineva care a crezut că oamenii vor merge la Mall ca să vadă conținut VR. Deocamdată se poate testa gratuit, dar pe viitor vor aduce conținut mai bun, se tot anunță filme VR și ei vor să fie primii care fac asta.

După părerea mea, cei care consumă VR vor folosi casca proprie, fie cardboard (de carton), fie ceva mai bine realizat, precum Gear VR. Deocamdată nu există conținut cu adevărat bun pe VR, există demo-uri, există jocuri bune, dar nu ceva care să te facă să cumperi. Să te duci la Mall să testezi VR mi se pare deja tras de păr, de ce aș pune pe față casca care a fost folosită de alții înainte?

În fine, eram curios dacă filmele realizate de The New York Times sunt deosebite de ceea ce am văzut pînă acum. Am văzut The Fight for Fallujah – 11:08 min, iar testul mi-a confirmat ceea ce credeam inițial. Este interesant de văzut, ca și cum ai fi la fața locului, dar cam atât. Ziariștii n-au prea avut parte de acțiune la Fallujah, doar o dată se trage, altădată se sperie ei aiurea de rachetele trase de luptătorii anti-ISIS. E frumos să vezi blindate, soldați și altele, case distruse, dar fără acțiune de fapt pierzi timpul. Ce au mișto este vocea povestitorului care te introduce în atmosferă și scene inedite cu războinicii care se odihnesc, mănâncă, chestii la care nu te gândești. Realismul cred că este principalul atuu.

Calitatea filmului e foarte slabă, la colțurile imaginii se văd tot felul de artefacte de imagine, dacă întorci privirea dispar și apoi se mută mai încolo. Am tot reglat ecranul să se vadă cât de cât corect, dar este aproape imposibil. Cred că VR este plăcut să vizitezi locuri la care altfel ai ajunge greu, de exemplu să vezi aurora boreală într-un loc fain, să mergi prin Sahara undeva unde ai ce vedea, nu doar nisip gol, să vizitezi orașe din Asia sau Australia sau locuri sălbatie. Pentru un film este nevoie de mai multă acțiune și de un regizor care să înțeleagă că privitorul este în centrul acțiunii și să filmeze ca atare.

Mi se pare interesant proiectul VR Cinema, dar nu știu dacă va prinde pe termen lung. A mai scris pe tema asta și Marius.