Am fost aseară la avanpremiera Assassin’s Creed, filmul este ok, merită văzut, dar nu este foarte strălucit. Dacă cunoști jocul o să-ți placă scenele de acțiune, dacă nu știi povestea, e greu să o citești printre rânduri. N-au reușit să facă o introducere în poveste și un fir logic al evenimentelor.Eu am apucat să văd vreo două episoade din joc și am citit despre el, așa că în mare știam povestea și am urmărit acțiunea destul de ok, cu multe inovații, dar și cu scene familiare. Și cu arme familiare. Din păcate au insistat mult pe scenele cu bătaie, pe acțiune, iar povestea din spate este explicată doar pe scurt.

Primul episod din jocul video este din 2007 și dacă țin bine minte are o poveste mai complexă decât cea din film. Oricum, primul episod din joc se axează pe a treia Cruciadă din 1191, în timp ce filmul are focus pe evenimentele din Spania la 1.492. Nu citisem, dar cei de la Ubisoft au spus că este un episod nou, sunt curios dacă va fi și un joc nou pe tema asta.

Am văzut însă că filmul a fost super-criticat online și a primit note foarte slabe. Da, are grafică de computer, ușor de văzut. Da, are dialoguri banale, actori slabi. Dar una peste alta este doar o altă poveste. Dacă îți place teoria conspirației din spate și îți plac filmele moderne cu tentă medievală, va fi o experiență ok.

Ideea cu mașina Animus, care citea memoriile din ADN-ul oamenilor, este foarte tare. Realizarea ei în film este diferită de cea din jocul video, se mișcă o dată cu personajul și proiectează imaginile din memoriile lui. La fel, ideea unui război între Asasini și Templieri, o idee inedită. Sunt paralele cu multe teorii, cărți și filme foarte reușite, precum Codul lui Da Vinci – Dan Brown, poveștile despre Illuminati, Umberto Eco și alții. Dar nu reușesc să creeze o poveste la fel de complexă, doar o experiență vizuală, ca pentru gameri.

Pe scurt, filmul nu e rău, probabil îl consideri foarte slab dacă îl compari cu Dan Brown sau cu jocul video.