Am fost sâmbătă la #Supercoders, un atelier de programare pentru copii susținut de Orange România. Face parte dintr-o inițiativă europeană, EU Code Week, care și-a propus să încurajeze tinerii spre studierea limbajelor de programare. Orange a organizat evenimente în România, Franța, Spania sau Polonia, iar la un moment dat tinerii au comunicat între ei prin video online, povestind fiecare despre proiectele sale. Am fost la eveniment cu Mara, pentru că ea face de doi ani programare și urmează în continuare cursurile Digital Kids.

#Supercoders 2014
#Supercoders 2014

#Supercoders

Organizarea a fost bună și trainerii au fost foarte entuziaști, s-au purtat foarte bine cu copii, au avut răbdare să le explice fiecare lucru în parte. Au făcut o aplicație în care super-eroii imaginați de ei luptau cu un personaj negativ și își foloseau super-puterile ca să îl învingă. Pentru a realiza animația, copiii au folosit platforma online Scratch, un proiect la Massachussets Institute of Technology (MIT). De-a lungul anilor MIT a fost a fost nu doar un centru de cercetare high-tech avansat, ci și un promotor al ideei că tehnologia trebuie învățată din copilărie. Ei aveau proiecte de programare pentru copii din anii ’70. Stractch este bazat pe limbajul de programare dezvoltat acum 40 de ani, doar că introduce tehnologiile moderne de programare. Este deja la a doua versiune, Scratch 2.0, după generația 1.x lansată în 2009. Se pot realiza animații bazate pe desene sau fotografii, se poate lucra cu muzică sau text, se pot face diverse efecte digitale. Se pot face jocuri video controlabile din taste sau cu un mouse.

Faza intersantă este că toți copiii sunt pasionați de jocuri, desene animate și povești și Scratch îi ajută să descopere ce se întâmplă de fapt în culise, în spatele animațiilor de succes sau a jocurilor pe care le joacă pe tabletă sau smartphone. Și învață cu plăcere, merg la cursuri cu entuziasm, studiază mereu când au timp liber. Iar eu sunt convins că programarea îi va ajuta, aduce logică și ordine în viața lor, îi ajută să învețe mai bine și la școală.

Sâmbătă au fost peste 40 de copii și cred că 20 de traineri, păreau să fie un trainer la fiecare doi copii. După patru ore de lucru nu reușeam să o dezlipesc pe Mara de laptop, ar mai fi ajustat ceva la animație, ar mai fi adăugat o super-putere la eroii creați. Să vedeți și clipul video, cum a ieșit animația.

Trainingul #Supercoders a fost susținut de Orange România și Simplon, sper să vedem cât mai multe astfel de inițiative pentru copii și tineri.

Video


Galerie foto