După ce-am văzut minunea în acțiune la niște prieteni, ne-am decis să ne luăm și noi la mașină de spălat vase. Ceea ce părea un moft și un lux la început s-a dovedit a fi un ajutor foarte important pentru bucătărie, îți face viața mai ușoară precum orice gadget inteligent. Iar consumul de apă este redus semnificativ, ceea ce pentru unii chiar contează.

Dar cum să faci să alegi dintre atâtea mașini de spălat vase? Așa că am urmărit pas cu pas situația cu aceste electrocasnice mici și am pus la punct chiar un ghid practic, cum să alegi un astfel de dispozitiv care să fie și eficient și fiabil.

Mașina de spălat vase eficientă și fiabilă

Evident, înainte de a trece la achiziția efectivă, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le verificați. În primul rând și cel mai simplu este să vedeți dacă aveți spațiul disponibil și cam care ar fi dimensiunile ideale ale mașinii de spălat vase.
În al doilea rând, puteți vedea sub chiuvetă dacă instalația este pregătită pentru conectarea dispozitivului sau va trebui să apelați și la un serviciu de instalare. Majoritatea caselor noi ar trebui să fie pregătite pentru mașina de spălat vase. Casele vechi, totuși, ar putea avea nevoie de lucrări electrice pentru a respecta noile reguli privind prizele și consumul. Vestea bună este că, dacă este necesară instalarea, aceasta nu costă mult și poate fi comandată odată cu mașina, doar o adăugați în coș.
După ce ați trecut peste aceste probleme, rămâne de stabilit bugetul disponibil, există dispozitive de la 1.000 de lei tocmai până la echipamente de 22.000 de lei. Este bine să știți după ce criterii suplimentare puteți face o selecție a dispozitivelor pentru acasă.

Metode pentru a alege mașina de spălat vase

Întâi, vor exista totdeauna oameni care sunt fani ai unor branduri. În zona asta de electronice, există producători precum Electrolux, Bosch, Siemens, Whirlpool sau Indesit, cunoscuți pentru electrocasnice eficiente și fiabile. Desigur, există branduri noi precum Beko, Arctic, Fram, Samus sau AEG. Surprize ar putea fi Heinner sau Star-Light, dar sunt branduri românești. Evident, oamenii de afaceri și cei interesați de imaginea personală vor cumpăra Miele.
În al doilea rând, există cei care vor alege practic. După buget, după nevoile reale, ținând cont de preț, eficiență, fiabilitate.
Iată mai jos câteva criterii pentru ei. Prima alegere ar trebui să fie bugetul, performanțele de curățare și urscare, apoi consumul real, spațiul disponibil și funcțiile oferite.

Factorii care contează la alegerea unei mașini de spălat vase

Cum spuneam, dincolo de doar brand, contează mărimea. Dacă ai o bucătărie mică, decizia de a-ți lua o mașină de spălat vase va depinde strict de spațiu. Optând pentru o mașină de spălat vase, renunți la spațiu valoros. Fie la rafturi utile, fie la spațiu de depozitare.

Trebuie să țineți cont de alte considerații legate de spațiu: suficient loc pentru deschiderea ușii mașinii de spălat vase. Locațiile de colț au nevoie de cel puțin 10 centimetri în plus între partea laterală sau spatele mașinii și perete sau dulap. Dacă aveți o bucătărie limitată ca spațiu, s-ar putea să doriți să vă gândiți să utilizați o mașină de spălat vase îngustă sau încorporabilă.

În privința funcțiilor și performanțelor, țineți cont de următorii factori. Evident, vă puteți uita la review-uri și ratinguri online, pentru a vedea cât de mulțumiți sunt utilizatorii care au cumpărat produsul. Apoi, vedeți capacitatea (numărul de vase ce pot fi spălate) și țineți cont dacă are programe cu mai puține vase sau nu. În fine, consumul ar trebui să conteze, dar aici românii în general ignoră lucrurile și fac alegerea după prețul produsului, lăsând la o parte factura la energie.
Un alt lucru uitat este că mașina de spălat vase trebuie să le și usuce eficient. Dacă rămâne apă pe ele există riscuri, fie să prindă miros, fie să se strice unele ustensile mai sensibile.

Apoi, țineți cont dacă mașina are rafturi reglabile pentru vase: acestea ar trebui să poată fi reconfigurate, astfel încât să puteți spăla vase mai mici sau mai mari.

De asemenea, ideal ar fi să includă un senzor de conținut. Astfel mașina de spălat vase își poate ajusta timpul și utilizarea apei în funcție de cât de murdare sunt vasele, economisind potențial apă și energie.

Program de clătire și menținere: acesta funcționează bine dacă aveți o jumătate de încărcătură de vase și nu doriți să rulați încă un ciclu complet, dar nici nu doriți ca mâncarea să se încurce pe vase sau să înceapă mirosurile.

Program de alimente dure: dacă nu vă place să răzuiți, să spălați în prealabil sau să clătiți vasele înainte de a le încărca în mașina de spălat vase, această caracteristică elimină reziduurile alimentare și murdăria în timpul ciclului inițial de clătire, astfel încât să nu se învârtească în jurul vaselor curate în timpul ciclul final de clătire.

Tip filtru: filtrul prinde toate resturile alimentare. Un filtru cu autocurățare este de preferat, pentru că își face singur treaba. Un filtru cu curățare manuală necesită curățare regulată pentru a evita mirosurile, dar el nu crește nivelul de zgomot.
Blocarea de siguranță pentru copii: un blocaj este o caracteristică importantă dacă aveți copii mici.

Cum să alegi o mașină de spălat vase

Cel mai ușor ar putea fi să faci o listă de verificare a tuturor acestor factori de care trebuie să ții cont și să bifezi pe ea dacă mașina aleasă le îndeplinește. Apoi notați care sunt lucrurile care lipsesc sau pot fi trecute cu vederea. Unii nu suportă zgomotele făcute la spălare. Alte preocupări comune sunt consumul de apă și energie.

Mai putem discuta despre materialele din care sunt făcute. Componentele majore ale unei mașini de spălat vase sunt oțelul și plasticul. Cuva interioară este adesea realizată din oțel inoxidabil sau plastic. Oțelul inoxidabil rezistă la căldură mai bine decât plasticul. Un element de încălzire și o cuvă din oțel inoxidabil au nevoie de doar 450 de wați, comparativ cu 600 până la 750 de wați pentru cea de plastic. Cuvele din oțel inoxidabil sunt, de asemenea, mult mai silențioase decât cele din plastic. Dar este de asemenea posibil să fie mai scumpe și să iasă din bugetul ales.

Cam aceștia sunt factorii esențiali pentru a alege o mașină de spălat vase eficientă și fiabilă. Tu la ce model te-ai gândit?