M-am distrat copios cu niște titluri din presă, de genul ăsta. Aoleu, șoc și groază, vin roboții și ne fură locurile de muncă. Inteligența artificială va face toată birocrația și funcționarii ce se fac, că rămân fără jobul de plimbat hârtii toată ziua…
Sursa foto.
Articolul curge așa în continuare – funcționari, medici și avocați vor fi dați afară, vor fi folosiți roboți și așa mai departe. Sigur, informațiie au un sâmbure de adevăr pe undeva. Inteligența artificială a avansat foarte mult, practic ceea ce vedem la Siri sau Cortana este doar începutul. Va fi extrem de utilă și va putea face task-uri bazate pe repetiție, dar mai este mult pînă când va face sarcini singură. Experții cei mai optimiști estimează că prin 2050 se va atinge și punctul ăsta, să facă inteligența artificială de capul ei. Care vor fi costurile? Mari, spre super-mari. Ca să ai tehnologia asta tu, ca firmă, va trebui să investești extrem de mult. Va fi acces pe bază de abonament? Posibil, accesibil pentru câteva corporații mari. Vor avea firmele mici acces la Inteligența artificială ? Poate cu un abonament mic, limitat, care va echivala cu Siri și Google Now, nu cu tehnologia aia adevărată, autonomă.
Roboții sunt și ei pe calea cea bună. Sunt linii de producție automatizate complet, sunt roboți care imită omul, recent se povestea de hotelul din Japonia care are doar roboți, pentru recepție, pentru făcut curat, pentru ghidat turiștii. Sigur că sună cool și turiștii vin să vadă asta. Dar pot ei lucra autonom? Deocamdată mai mult ca sigur că nu, iar costurile cu mentenanța și reparațiile lor sunt uriașe. Își vor permite să facă asta acum, sau prin 2050? Nu cred. Sigur că Renault poate investi zeci de milioane să bage „roboți” la fabrica Dacia, dar câte alte firme sunt în situația lor? Foarte puține.
Pe scurt, da, ne îndreptăm spre o societate nouă și ce vedeți prin filmele SF va fi realitate. Dar întâi va trece mult timp pînă să avem tehnologiile funcționale, apoi vor costa enorm și pericolul pentru locurile de muncă nu este real. Poate copiii sau nepoții noștri să aibă aceste probleme. De-aia vă încurajez să duceți copiii la cursuri de tehnologie și IT, pentru că va fi întotdeauna nevoie de oameni care să se ocupe de tehnologie.
Măcar de am avea un aparat de stat bazat pe roboți și inteligență artificială. Fără șpăgi, fără cozi, fără ore pierdute. Vise…
La fiecare generație, tehnologia face ca unele locuri de muncă să dispară. Când m-am angajat eu în presă (ca amuzament, în anii ’90 noțiunea de angajat, contract de muncă era mult mai… laxă, dar măcar atunci primeai bani) ziarul avea un departament de dactilografe, vreo 20 de femei ce lucrau în 2 schimburi, tot cam atâția șoferi, iar în Casa Scânteii lifturile erau conduse de niște doamne. Niciodată însă numărul de locuri de muncă nou create nu reușește să-l acopere pe cel al locurilor de muncă dispărute și se pare că această diferență crește, asta este îngrijorarea reală.
 
Ai dreptate, însă să știi că așa apar și meserii noi și locuri de muncă noi, iar oamenii se pot reconverti. Eu din ziarist am devenit blogger, o meserie care nu exista înainte și care acum este foarte ok. Alții au devenit PR-ișiti, alții programatori software, alții, vânzători. Totul este să vrei să faci ceva…
 
Exact! Ideal este sa te reorientezi(sa te adaptezi cum ar zice Darwin), dar sanse au mai mult tinerii ca o persoana la 50 de ani care a facut toata viata acelasi lucru cu greu se mai poate ‘reprofila’. Ca in orice afacere: cel mai puternic(adaptabil) supravietuieste, iar cel mai slab… 😉
 
Nu stiu daca ne va lua job-urile sau nu dar scumpa nu vad de ce ar fi. Preturile puterii de procesare scad exponential in fiecare an.
 
Eu nu cred că va oferi cineva acces la I.A. reală (nu Siri sau Cortana) fără un abonament serios. Dacă se va întâmpla asta, înseamnă că chiar se va folosi pe scară largă 🙂
 
Îți dau un exemplu concret, robotul Watson al IBM, cel care a bătut la șah și a câtigat la Jeopardy în SUA. Există un abonament de 30 de dolari pe lună acasă și 80 de dolari / angajat la companii. Cu toate astea, sunt slabe șansele ca IBM să te lase să lucrezi cu el așa, ca persoană fizică, fără să știe la ce proiect este utilizat concret. Iar dacă acel proiect nu este de interes / relevant, nu cred că te lasă să lucrezi.
https://www.quora.com/What-is-the-cost-of-licensing-hardware-to-get-an-IBM-Watson-starter-system-purchased-for-development
 
Probabil ca sunt necesare resurse insemnate pentru AI, dar daca in 2025 pretul per gflops este de 1000 de ori mai mic ca acum, scad si restrictiile, intocmai cum se intampla cu internetul si telefonia. Desigur, intotdeauna vor exista restrictii pentru activitati ilegale.
 
Ar putea încerca cineva să își facă aboament și să pună AI să calculeze toate numerele câștigătoare la Loto 😀