M-am distrat copios cu niște titluri din presă, de genul ăsta. Aoleu, șoc și groază, vin roboții și ne fură locurile de muncă. Inteligența artificială va face toată birocrația și funcționarii ce se fac, că rămân fără jobul de plimbat hârtii toată ziua…

inchis

Sursa foto.

Articolul curge așa în continuare – funcționari, medici și avocați vor fi dați afară, vor fi folosiți roboți și așa mai departe. Sigur, informațiie au un sâmbure de adevăr pe undeva. Inteligența artificială a avansat foarte mult, practic ceea ce vedem la Siri sau Cortana este doar începutul. Va fi extrem de utilă și va putea face task-uri bazate pe repetiție, dar mai este mult pînă când va face sarcini singură. Experții cei mai optimiști estimează că prin 2050 se va atinge și punctul ăsta, să facă inteligența artificială de capul ei. Care vor fi costurile? Mari, spre super-mari. Ca să ai tehnologia asta tu, ca firmă, va trebui să investești extrem de mult. Va fi acces pe bază de abonament? Posibil, accesibil pentru câteva corporații mari. Vor avea firmele mici acces la Inteligența artificială ? Poate cu un abonament mic, limitat, care va echivala cu Siri și Google Now, nu cu tehnologia aia adevărată, autonomă.

Roboții sunt și ei pe calea cea bună. Sunt linii de producție automatizate complet, sunt roboți care imită omul, recent se povestea de hotelul din Japonia care are doar roboți, pentru recepție, pentru făcut curat, pentru ghidat turiștii. Sigur că sună cool și turiștii vin să vadă asta. Dar pot ei lucra autonom? Deocamdată mai mult ca sigur că nu, iar costurile cu mentenanța și reparațiile lor sunt uriașe. Își vor permite să facă asta acum, sau prin 2050? Nu cred. Sigur că Renault poate investi zeci de milioane să bage „roboți” la fabrica Dacia, dar câte alte firme sunt în situația lor? Foarte puține.

Pe scurt, da, ne îndreptăm spre o societate nouă și ce vedeți prin filmele SF va fi realitate. Dar întâi va trece mult timp pînă să avem tehnologiile funcționale, apoi vor costa enorm și pericolul pentru locurile de muncă nu este real. Poate copiii sau nepoții noștri să aibă aceste probleme. De-aia vă încurajez să duceți copiii la cursuri de tehnologie și IT, pentru că va fi întotdeauna nevoie de oameni care să se ocupe de tehnologie.

Măcar de am avea un aparat de stat bazat pe roboți și inteligență artificială. Fără șpăgi, fără cozi, fără ore pierdute. Vise…