How to Web, conferința despre antreprenoriat și online organizată de Bogdan Iordache, începe miercuri dimineață și ne vedem acolo dacă aveți deja bilet sau invitație. Pentru cei care sunt la birou (sau acasă), conferința se poate urmăr online (mulțumită Hostway). Ba chiar o puteți vedea aici pe blog, urmărind în ecranul de mai jos din acest articol…

Phil Libin - Evernote
Phil Libin – Evernote

How to Web live

Conferința a început și Bogdan Iordache este pe scenă și povestește despre Startup Spotlight. Phil Libin, CEO Evernote urcă pe scenă, este pentru prima oară în București. El povestește despre propriul start-up, iar Evernote este al treilea proiect pe care l-a lansat, primul care a avut acest succes. A învățat din aceste proiecte și acum ar putea să dea multe lecții companiilor la început. El spune că în perioada actuală este cel mai simplu din istorie să devii antreprenor, chiar dacă este extraordinar de greu să reușești. De asemenea, nu este o idee bună dacă crezi că astfel poți face bani ușor. Pentru că majoritatea start-up-urilor oricum eșuează, chiar dacă sunt proiecte bune, idei ingenioase, utile. Din varii motive. În antreprenoriat, fiecare client este ca și șeful tău, deci nu câștigi nimic. Despre timp, nici vorbă, trebuie să lucrezi peste 20 de ani. Ca să reușești, trebuie să fii cel mai bun pe domeniul tău sau foarte aproape, plus să îți dezvolți abilitățile necesare, pentru că fiind antreprenor trebuie să te pricepi și la business, dar și la marketing, vânzări și toate celelalte. Există o șansă destul de mică să îți reușească start-up-ul, dar există. Întotdeauna când există un produs bun, trebuie să te gândești că o corporație îți poate imita produsul și îl poate vinde mai ieftin. Sau poate face marketing cu produsul lor cu mult mai mulți bani. Sau poate o companie chiar face o variantă mai bună a produsului tău. Toate astea trebuie să facă parte din planul tău. Singura apărare este să ai un produs foarte bun, dacă se poate gratuit de utilizat. Iar fiecare actualizare să aducă un produs mult mai bun. Phil Libin spune că nu vrea să vândă compania Evernote, chiar dacă a primit finanțare. Planul său este să construiască o companie care să reziste peste 100 de ani.

Radu Georgescu
Radu Georgescu

Radu Georgescu urcă pe scenă. Prezentarea lui este despre “cum faci bani din software (fără să spargi o bancă)”. El spune că înainte era ușor să obții finanțare pentru proiect sau să faci un produs pe care să îl vinzi. Astăzi, soluția ar fi să ai produs care te poate face profitabil. Radu spune că niciun antreprenor nu trebuie să se lase dus de curent, să urmeze ce fac toți ceilalți – ci să urmeze ceea ce știe despre propriul produs și propria poziționare pentru a lua cele mai bune decizii. El recomandă să îți vinzi singur produsul software, decât să apelezi la alte metode.

Struan Robertsson - Natural Motion
Struan Robertsson – Natural Motion

Struan Robertson, Natural Motion – companie care produce jocuri pentru iOS – are o prezentare despre antreprenorii care fac aplicații mobile. El spune că primul lucru care conteză la un produs de orice fel este calitatea acestuia. De-aia Apple a cucerit piața mondială cu un produs – iPhone. Jocurile lor au depășit 100 de milioane de download-uri din App Store. Acum fac jocuri gratuite, dar model freemium, se monetizează prin plătirea unor funcții suplimentare în joc. La fel, primează calitatea desing-ului, încearcă să obțină efectul maxim cu minim de efete grafice.

Urmează o pauză, eu nu mai stau, așa că vă invit să urmăriți video mai depate….

Urmăriți transmisia aici:

Adevărul este nici eu nu o să stau la conferință tot timpul și nici nu știu dacă reușesc să ajung în cea de-a doua zi. De-aia o să folosesc și eu transmisia video online.