HTC One M9 este același One M8 cu mici îmbunătățiri, chestie pe care Apple o făcea acum câțiva ani. Pe vremea aia fanii HTC spuneau sus și tare: „hai frate, cum să lansezi același telefon după un an?”. Uite că se poate și taiwanezii au adoptat modelul ăsta. Nu vă enervați, sunt și aspecte pozitive, pe care le-am observat la lansare și le-am subliniat mai jos. Video la final.

HTC One M9 hands on at Mobile World Congress 2015
HTC One M9 hands on at Mobile World Congress 2015

Hands on HTC One M9

Am ținut neapărat să merg la standul HTC pentru a vedea telefonul în mână. Îmi confirmă impresia de anul trecut: HTC One M7 a fost adevăratul vârf de gamă, iar M8 a schimbat formatul într-un mod care nu mai este comod. De asemenea mi se pare ciudat că pare greu. Da, este din metal, dar avem atâtea terminale din metal care nu sunt grele. Nu-mi dau seama acum care e diferența reală în grame.

Aș mai adăuga un aspect. HTC One M9 este singurul model de top din industrie care are ecran Full HD și nu adoptă noul format 2K. Este la fel de real că nu prea ai nevoie de 2K și este o demonstrație de forță tehnologică. Dar iată că rivalii o pot face, iar HTC nu. Cam atât cu criticile, să vedem care sunt veștile bune.

Vreau să subliniez și aspectele pozitive. Pentru fanii HTC care au apreciat noul design și formatul, este un upgrade acceptabil. Ecranul nou mi s-a părut mult mai luminos decât cel de anul trecut. Nu știu câți dintre voi au citit anul trecut review-ul meu cu HTC One M8. Telefonul dezamăgea imediat ce ieșeai din casă în lumina naturală. Nu se vedea nimic pe ecran, la soare. În același timp testam S5 și ecranul era fabulos. Nu a fost nevoie de nicio altă demonstrație pentru a mă convinge să trec la S5 în loc de M8. Noul ecran este bine-venit și cred că fanii HTC îl vor aprecia foarte bine.

Un alt aspect pozitiv este camera foto. Au reușit să facă astfel încât tehnologia și camera Ultrapixel să nu ajungă la coșul de gunoi generos al industriei IT, cum ar fi meritat. Și de asemena au pus o cameră foto reală pe spate. Când am avut HTC One M7, acum doi ani, am criticat camera. Nu doar că era mai slabă ca megapixeli decât orice competitor, dar cantitatea de informație salvată de senzor era 500K în timp ce camera de la Samsung sau iPhone scoate 4-5MB per fotografie. Asta înseamnă că poți decupa, poți edita fotografia, poți face alte modificări, iar la HTC, nu. Când am văzut aceeași cameră la HTC One M8, mi-am dat seama că nu mai este un smartphone pentru mine, am nevoie de cameră foto mai mult decât de design bun.

Acum, HTC One m9 are camera foto de 20 de megapixeli pe spate, perfectă pentru fotografie în orice situație. Combinată cu un software bun de fotografie poate fi un hit. Nu știu pînă nu o testez în condiții reale. Camera Ultrapixel a fost mutată pe ecran, pentru poze selfie. Așa da, fanii tehnologiei o vor putea folosi în continuare, HTC iese în câștig, iar utilizatorul are pe spate o cameră foto bună. Am apreciat pozitiv asta.

Înțeleg că bateria este fix aceeași, de 2840 mAh, de altfel nu se putea modifica dacă are același șasiu ca anul trecut. Din păcate, chiar dacă procesorul nou de la Qualcomm are teoretic un consum mai bun decât cel folosit anul trecut, faptul că este octa-core , creșterea de performanță și ecranul mai luminos ar putea face probleme cu autonomia. Nu știu pînă nu îl testez. Mai vorbim după lansarea în România.

Înțeleg că va fi în magazine din 31 martie 2015. Nu am detalii despre preț.

Video HTC One M9

Poze HTC One M9