Seria Huawei P50, deocamdată doar modelul de bază și cel Pro, a fost lansată oficial doar în variantă 4G. Am cerut informații, dar nu am primit nici răspuns, dar nici un comunicat oficial. Cu alte cuvinte terminalele nu vor veni deocamdată pe canalele oficiale.

Huawei P50 Pro

Huawei P50

Cele două modele sunt relativ similare, cu mici diferențe, dar am să le subliniez pe rând. Modelul P50 are ecranul de 6.5 inch, OLED FHD+, cu rată de refresh de 90Hz. Procesoarele sunt Qualcomm Snapdragon 888, dar cu tehnologie 4G. Anul trecut compania americană a primit acceptul oficial al autorităților americane să colaboreze cu Huawei. Pot livra orice, doar tehnologie 5G nu. Iar Huawei a renunțat la 5G din lipsă de componente proprii, dar și pentru a ocoli eventualele interdicții. La ora actuală cei mai mulți utilizatori au totuși rețea 4G, iar 5G va mai dura câțiva ani până să devină o tehnologie dominantă.

Există și versiuni Huawei P50 cu procesor Kirin 9000, care este realizat pe arhitectura anterioară, ARM Cortex-A77. Sunt foarte performante și ele, dar sub nivelul Snpadragon 888. Dispune de 8 GB de RAM și versiuni de 128 și 512GB stocare.

Camerele foto sunt de top. Senzorul principal este de 50 de megapixeli. Apoi o cameră ultrawide de 13 megapixeli. Senzor de zoom optic de 12 megapixeli și senzor de adâncime de câmp de 2 megapixeli. Camera de selfie este de 13 megapixeli.

ads

Bateria este de 4.100 mAh și are încărcare rapidă de 66W. Telefonul dispune de WiFi6, Bluetooth 5.2, USB Type-C, NFC. Este protejat la apă și praf cu IP68.

Huawei P50 Pro

Versiunea Pro are un ecran de 6.6 inch, OLED FHD+. Are însă rata de refresh de 120Hz. Aceleași procesoare și opțiuni RAM/stocare ca la primul. Diferențele principale sunt la camere foto și baterie.

Senzorul foto principal este de 50 de megapixeli, dar camera de zoom optic trece aici la 64 de megapixeli. Oferă 3.5x zoom optic și 10x digital. Camera ultrawide este de 13 megapixeli. Iar cea de-a patra este o cameră alb-negru cu senzor de 40 de megapixeli.

Bateria este de 4.360 mAh, are încărcare rapidă cu 66W și încărcare wireless rapidă cu 50W. Ambele modele folosesc sistemul de operare Harmony OS 2.0. Au servicii Huawei Mobile Services (HMS) în loc de cele Google. Detaliez despre OS mai jos.

Camerele foto testate

Cei de la DXOmark laudă iar puternic camerele Huawei. Eu tot repet, Dxomark a semnat un contract de sponsorizare cu Huawei anunțat public. Apoi telefoanele Huawei au luat în fiecare an locul 1. Nu neg calitatea foto a lor, dar acest lucru face ca review-ul să nu fie obiectiv.

Cred că set-up-ul foto de la P50 Pro este foarte bun. Însă rămâne întrebarea de ce au mers pe senzor alb-negru și nu pe unul macro? Și doi, așa cum mai scris, de ce să fie doar doi senzori buni, pune 64 sau 50 de megapixeli și la camera ultrawide. Nu cred că ar fi mărit prețul aiurea, iar utilizatorul va avea aceeași calitate premium.

Concluzii de la DXO:

Pro

 • Niveluri de zgomot reduse și interval dinamic larg în toate condițiile pentru camerele primare și ultra-late
 • Balans de alb precis și natural
 • Detalii bune la tele cu rază medie și lungă în interior și la lumina zilei
 • Expunere bună și gamă dinamică largă în videoclipuri
 • Tranziție bună a balansului de alb și focalizare automată stabilă în videoclipuri
 • Detalii bune în videoclipurile de interior și de zi
 • Stabilizare video eficientă

Contra

 • Adâncimea redusă a câmpului înseamnă că unii subiecți ar putea să nu fie focalizați în portretele cu mai multe planuri
 • Eșecuri ocazionale de focalizare automată la lumină slabă
 • Previzualizați imaginea diferită de imaginea capturată
 • Zgomot la texturi în videoclipurile cu lumină slabă
 • Balansul de alb ocazional se realizează în videoclipuri de interior și de exterior
 • Instabilități de expunere ușoară în unele videoclipuri

Harmony OS 2.0

Sistemul de operare este prezentat de Huawei ca fiind independent, dezvoltat de ei. Însă XDA Developers scrie că este bazat pe Android 11. Acest lucru înseamnă că ar fi totuși doar un skin pentru sistemul de operare Google. Astfel, aplicațiile Android vor merge în continuare prin APK, cele care nu necesită serviciile Google.

Până nu vor apărea teste concrete cu dispozitivele Harmony OS putem doar să facem speculații ca și până acum.

Va fi un Huawei P50 Lite?

În fiecare an, modelul P Lite era un competitor redutabil. Eu cred că va fi un Huawei P50 Lite. Dar el nu a fost anunțat oficial la eveniment. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe viitor.

Disponibilitate Huawei P50 în România

Din moment ce evenimentul oficial nu a fost promovat în România, nu cred că vor veni oficial. Nu au trimis nici comunicat de presă în care să confirme detalii. Nici nu au răaspuns la întrebări. Există posibilitatea ca el să fie anunțat mai târziu. Și va fi atunci fie un eveniment local, fie un comunicat oficial local. Deocamdată tăcere totală. Dar Huawei a avut cel puțin 4-5 comunicate de presă în ultima săptămână. Deci nu au renunțat la comunicare, doar P50 nu a fost menționat.

Nici modelele lansate oficial nu au primit un preț oficial. Nici un calendar privind disponibilitatea globală.