Am văzut astăzi la IFA 2017 telefoanele Sony Xperia XZ1 și modelul compact și am stat de vorbă cu oficialii companiei pe marginea acestora. Sunt impresionante, chiar dacă lipsește o cameră foto duală sau cel compact este cam gros, dar trecând peste aceste detalii, sunt terminale smartphone foarte bune. Problema lor, ca și la alți competitori, stă în nivelul de preț foarte mare.

V-am prezentat mai devreme detaliile tehnice ale telefoanelor Sony, comparabile cu alte modele „vârf de gamă” de la competiție. Au ecrane de foarte bună calitate – folosind tehnologii de la televizoarele Sony, camere foto excelente – cu experiența foto de la Sony Alpha sau Cyber-Shot, performanțe bune, funcții speciale.

Cu toate acestea, modelelor Xperia le lipsește acel ceva care să le diferențieze în piață și să justifice prețul. Nu au ecran curbat, nu au rezoluție mare a dispay-ului, nu fac cele mai extraordinare fotografii, nu au cele mai mari performanțe. Sony se bazează doar pe brand și doar pe fanii mărcii pentru a vinde – și probabil de-asta nici nu vinde prea mult.

Telefoanele noi păstează cu sfințenie design-ul clasic de Xperia, nu ies cu nimic din el. Mi-a plăcut Xperia XZ1, modelul de 5.2 inch, pentru că este mai subțirel și stă mai comod în mână. Modelul compact, cu ecranul său de 4.6 inch, este destul de gros, impresia de cărămidă dispare greu. Mai plângea cineva pe Facebook că așa este. Totuși, să nu uităm că este singurul telefon compact pe Android cu tehnologii de top.

Xperia XZ1 are două sloturi de card de memorie, special pentru fotografi / creatori de video. Este dual-SIM, dar al doilea SIM se poate folosi pentru card (pînă la 256GB), iar slotul dedicat suportă și el la fel. Totuși, nu ține bateria și probabil vei avea nevoie să-l alimentezi continuu. De la baterie externă sau priză.

Camera foto pare să fie foarte bună, este un senzor nou de 19 megapixeli, stabilizare integrată gyro, autofocus laser și detecție de fază. Totuși, au pus lentile f/2.0 și nu au nici filmare 4K, nici alte chestii de marketing folosite de competiție. E foarte adevărat că ecranul e Full HD și atunci e normal să nu filmeze decât Full HD. Dar atunci ar trebui să aibă un preț mai bun.

Xperia XZ1 Compact este același model dedicat celor care apreciază ecranele mici. Pentru mine 4.6 inch continuă să fie la limită, între utilizabil și prea mic. Prefer 5 inch, lucrez pe ecrane mai mari, dar sub 4.5 inch nu mai pot, mă dor ochii. Pe de altă parte, deși este mai micuț, XZ1 Compact are aceeași baterie, de 2.700 mAh, deci e clar că autonomia va fi mai bună.

Modelul de top are USB 3.1 Type-C, dar cel compact are USB 2.0. Pierde slotul de carduri dedicat și se pot folosi doar pe al doilea SIM, adică alternativ, fie SIM 2, fie card. Depinde foarte mult de prețul din România. A fost anunțat la 700 de dolari în SUA, ar veni tot atât, dar în euro în Europa. Probabil la noi va costa spre 3.900 de lei, ceea ce este cam prea mult, modelul copact costă 550 de dolari, adică ar fi 2500 de lei. Preț la care alți competitori vând modele de top.

Greu de spus dacă Sony mai are mulți fani pentru seria Xperia, dar rămâne un jucător important pe piață și merită comentate produsele noi. Vouă cum vi se par?