Am pentru voi imagini în exclusivitate cu Samsung Galaxy Note 10, dar și detaliile tehnice probabile, confirmate din câteva surse neoficiale. Așa cum v-am povestit, lansarea Note 10 va fi pe 7 august, iar telefonul are aparent doar două variante, cea de bază mai accesibilă și Note 10 Plus (numit și Pro), care va candida la telefonul anului 2019. Am făcut rost de poze cu telefonul și husele sale de la MobileDirect.

Click pe imagini pentru mărire !
La ora actuală nu mai apare posiiblă o variantă ieftină Galaxy Note 10e, despre care se discuta în primăvară. Atunci Samsung a surprins opinia publică cu un model mai ieftin Galaxy S10e, bine dotat, dar accesibil. Oamenii au presupus că vom vedea și un Note de acest gen, dar la ora actuală el a dispărut din articolele date pe surse și din postările zvonerilor care au acces la unele informații de la Samsung.

Dacă vă pasionează acest subiect, am pus la un loc cele mai noi știri despre Samsung Galaxy Note 10. De asemenea, discutăm despre Samsung Galaxy Note 10 în grupul pasionaților de telefoane.

Samsung Galaxy Note 10 – detalii tehnice

Model |
Detalii tehnice
Galaxy Note 10Galaxy Note 10 +
Display:6.3 inch Infinity-O FHD+6.8 inch QHD+
Procesor:Exynos 9825 / SD855+Exynos 9825 / SD855+
RAM :8GB8GB
GPU :ARM Mali-G76ARM Mali-G76
Stocare interna :256GB256 / 512 / 1TB
Card MicroSD:NUDA
Camere foto:12 +16 +12 megapixeli12 +16 +12 & 3D ToF
Selfie:10 megapixeli10+10 megapixeli (?)
OS/UI:Android 9 Pie/ One UIAndroid 9 Pie/ One UI
Baterie :3600 mAh4300 mAh
Preț : 900 euro1100 euro

Samsung Galaxy Note 10 – zvonuri

Zvonuri plauzibile:

  • detaliile tehnice sunt în general credibile, cu două-trei excepții:
  • prețurile par să fie în linie cu modelele anterioare;
  • funcțiile noi S-Pen;

Zvonuri mai puțin credibile:

  • ecran mai mic pe un Note (?!?);
  • lipsa unui card microSD;
  • procesor nou Exynos 9825;
  • ecran FHD+
  • Note 10+ fără cameră selfie duală;
  • ar renunța la mufa de căști 3.5 mm jack;

Discutăm mai jos care este problema cu fiecare.

Am citat și din Onleaks:

Samsung Galaxy Note 10 – versiuni

Deși inițial toată lumea era convinsă de Samsung Galaxy Note 10e, acesta a fost scos treptat din zvonuri și articole și a dispărut complet acum. Ar putea fi o surpriză pe modelul lansării Galaxy S10e, dar s-ar putea să nu fie lansat. Deocamdată avem doar două versiuni care par să fie confirmate. Deși tind să cred că Note 10 simplu are cam multe minusuri. Să nu uităm însă că sunt doar zvonuri și puține provin chiar din laboratoarele de marketing viral ale Samsung. Sunt lucruri care vin de la ei, precum faptul că SPen are noi funcții, camera cu apertură variabilă nouă sau alte minuni, dar sunt și zvonuri discutate doar pentru a face trafic.

Iau la început în discuție numele. S-a tot discutat despre un Note 10 Pro. Nu cred că este o denumire oficială Samsung, doar s-a discutat pe tema asta fără vreo dovadă concretă. În ultimii ani, Samsung a denumit telefoanele S și S+. Adică S8 și S8+, S9 și S9+, S10 și S10+, de ce ar adopta tocmai acum denumirea Pro folosită de rivali? Nu prea are mare sens. Cred că un Note 10 mai avansat nu poate fi decât Note 10+. Zvonurile s-au tot schimbat pe tema asta, ultimele știri par să fie tot cu Plus, iar cei cu husele sunt convinși că modelul va fi 10 Plus.

Continui cu ecranele. În mod tradițional, Samsung Galaxy Note a fost lansat drept cel mai mare smartphone, asistat de creionul digital. Pe atunci credeam că Note este prea mare pentru a fi confortabil, dar se pare că trendul a prins și după ce am avut Note 2 am devenit mare fan al seriei. În fiecare an, Samsung a urmat tendința de a crește diagonala ecranului, de a păstra Galaxy Note cel mai mare smartphone. De la 5.3 inch la primul model, au urcat la 5.5 la Note 2, la 5.7 la Note 3, Note 8 a ajuns la 6.3 inch și apoi Note 9 urca anul trecut la 6.4 inch. Au existat ani de stagnare, dar niciodată nu a fost un an când Samsung să lanseze un Note cu ecran mai mic. De ce ar lansa acum unul cu display mai mic? Rămâne să vedem.

Zvonurile vorbesc apoi despre un ecran de 6.3 inch AMOLED dar Full HD+, adică 2340 x 1080 pixeli, o chestie absolut incredibilă pentru Samsung. Adică sigur, ar scoate acest model mai ieftin cu 200 de euro, dar fanii seriei ar fi dezamăgiți. Fără card microSD, fără mufă de căști 3.5 mm jack, cu ecran mai mic și slab. Iar ecranele din seria A care au astfel de rezoluții sunt de nivel mediu, nu de flagship. Infinity-O are un decupaj central pentru camera foto selfie, dar poate găzdui doar o singură cameră.

În mod normal, Note 10 trebuie să aibă camera de selfie duală de la Galaxy S10 Plus. Asta ar resupune un ecran de minim aceeași dimensiune și un ecran cu decupajul lateral de la S10+. Pe surse, Note 10+ ar avea ecran de 6.8 inch QHD+, deci peste S10+, dar nu avem alte informații suplimentare, doar că unii cred că va fi tot Infinity-O.

Un procesor Exynos nou? Nu sună deloc plauzibil. Anii trecuți, de fiecare dată, Note era anunțat cu procesor nou, dar lansat cu procesorul de la seria S. La fel la Note 8, cu S8, la fel anul trecut cu Note 9 după S9, au același procesor. E drept, anul acesta ar fi un motiv, respectiv faptul că Samsung a făcut Exynos 9820 pe 8 nanometri și rivalii au realizat procesoare pe 7 nanometri, ar fi timpul să aducă și ei noua arhitectură. Dar să nu uităm că Samsung ar fi anunțat deja producția noului procesor dacă o făcea. În ianuarie 2019 au prezentat Exynos 9820, cu o lună înainte de lansarea oficială Galaxy S10. Astăzi, la două săptămâni înainte de lansarea Note 10, niciun Exynos 9825 nu este prezentat oficial. Au apărut pe surse niște teste benchmark, dar ar putea fi altceva.

Testele arată că noul procesor este realizat pe 7 nanometri și are performanțe single-core mai bune decât Exynos 9820. Dar la multi-core iese uneori sub, ceea ce m-a făcut să îmi pun întrebări despre cât de real este testul. În  mod normal, arhitectura noua ar trebui să aducă și scoruri mai bune. Single-core a ieșit 4495 peste Galaxy S10+, dar testul multi-core este la 10.223 punchte sub cele 10.550 obținute de Exynos 9820 la Galaxy S10 Plus.  Nu vreau să amintesc testele pentru Apple A12 de anul trecut cu aproape 5.000 la single-core și 11.000 la multi-core – și vorbim de 1 an diferență, pentru A13 le va spulbera iar. Ridică mari semne de întrebare privind autenticitatea acestui procesor.

Camere foto. Aici zvonurile par realiste și se văd informațiile oferite pe sub mână de echipa de marketing. Una privind faptul că Note 10+ va avea pe spate o cameră 3D ToF (Time of Flight), un sistem care analizează distanțele față de obiecte și ajustează focusul în fracțiuni de secundă. Perfectă pentru a face fotografii mai clare, mai ales pe lumină slabă. De asemenea, apertura variabilă introdusă anul trecut va avea acum trei stadii diferite, ceea ce nu poate fi decât o informație oficială de la Samsung. Poate fi setată la F/1.5, F/1.8 sau F/2.3 în funcție de ceea ce dorește utilizatorul în modul Pro. Avem cameră normală, cameră cu zoom optic 2X, cameră ultra-wide, ceea ce pare un setup normal Samsung, nu comentez prea mult aici. Camera frontală e listată peste tot ca 10 megapixeli, cea de pe S10, dar eu tot cred că Note 10+ va avea cameră duală, nu se poate să fie pe S10+ și să nu fie inclusă la Note 10.

Baterie. Pentru Note 10 simplu se anunță o baterie de 3.500 / 3.600 mAh, nu tocmai ok. Totuși, Samsung a mai avut modele la care bateria era mai mică decât la generațiile anterioare. La S10e și la S10 simplu bateriile sunt sub nivelul generației anterioare, deci nu ar fi tocmai o surpriză. Dar repet, ecran mai mic și baterie mai mică? Va fi o dezamăgire. Note 10+ ar avea un ecran cum trebuie pentru seria Note, mai mare, rezoluție mare, protecție mai bună. Sper însă să fie și camera duală.

MicroSD. Samsung folosește pentru telefoane stocarea UFS3.0, mai rapidă decât alte versiuni anterioare, dar care este deja surclasată de OnePlus 7 Pro care a trecut la UFS 3.1. Deseori Samsung a spus că stocarea rapidă face ca unele carduri de memorie să se miște greu, ceea ce afectează experiența  cu telefonul. Totuși, pentru utilizatorul final cred că rămâne important cardul microSD și informațiile stocate acolo. Pe de altă parte, noile modele par să aibă varianta de bază cu 256GB, deci practic nu ai nevoie de card. Dar eu am muzica, arhive de poze și cărți digitale pe card, pe care îl plimb de la un telefon la altul și le găsesc acolo atunci când am nevoie. Da, am unele lucruri în cloud, dar nu știu dacă ați observat că ai nevoie de așa ceva atunci când nu este net (în metrou, în avion). Și atunci degeaba cloud.

Mufa de căști. Mulți rivali au renunțat la mufa 3.5 mm jack, nu s-a îmtâmplat nimic. Pe de altă parte și ea rămâne importantă pentru utilizatorul final. Oamenii au căștile lor, diferite de cele din cutie, pe care le folosesc la văzut filme, la convorbiri, la ascultat muzică și altele. Oamenii în general schimbă greu căștile, iar acum trebuie să renunțe la ele dacă telefonul nu mai are mufa dorită.

Sunt curios, voi ce alte lucruri ați citit despre Samsung Galaxy Note 10? Vă doriți acest model sau așteptați alt smartphone în toamnă?

Samsung Galaxy Note 10 – video

Pentru cei care nu au răbdare să citească, există și discuții video:


Alte surse: Mobzine, FoneArena, Sammnobile, PhoneArena

Samsung Galaxy Note 10 – imagini