Am fost astăzi la standul Samsung din Mobile World Congress special ca să văd noile terminale Galaxy S10 și accesoriile lansate. Am găsit acolo S10e, S10, S10+ și S10 5G, precum și Galaxy Buds și Galaxy Watch Active. Era undeva și Galaxy Folder, ascuns într-un cub de sticlă și aproape imposibil de văzut clar.
Dați un play la acest video și vă aștept pe canalul meu să discutăm despre tehnologii mobile.
Detaliile tehnice și informațiile oficiale sunt aici. În acest articol comentez doar legat de primele impresii la întâlnirea cu noile modele.
Galaxy S10 e
- modelul compact și mai accesibil este foarte bun. Stă foarte bine în mână și are tehnologii de top. Întotdeauna am fost fan al modelelor compacte, spre deosebire de multă lume care caută ecranul cel mai mare. Totuși, nu sunt fan al modelelor ultra, gen iPhone SE, care mi se pare atât de mic că e imposibil de utilizat. Dar S10 e este foarte plăcut din toate punctele de vedere, este ușor de utilizat și stă foarte bine în mână. Pentru cei care vor astfel de telefoane va fi un hit, deși este relativ scump la 3.500 de lei în România. Însă românii sunt specialiști în oferte, prind reduceri, vând vechile telefoane și reușesc să aibă mereu ceva nou.
- varianta cu spatele alb arată extrem de urât și cred că este de evitat la toate modelele. Pare că nu s-au aliniat corect camerele pe spate și cumva se vede asimetric și enervant. Nu am observat problema la telefoanele pe albastru, verde sau negru, deci este o problemă de culoare.
- ecranul fără margini curbate nu este o problemă, arată foarte bine, are margini la fel de subțiri, mi se pare chiar ok din toate punctele de vedere. Trebuie văzut însă ce autonomie are, bateria fiind relativ mică la ce performanțe oferă.
S10
Galaxy S10 și Plus
- atât modelul compact, cât și cel de top arată foarte bine, au ecrane de o calitate foarte bună, se mișcă cu adevărat rapid, chiar comparat cu Note 9 al meu. Se simte diferența aproape instant. Meniurile sunt similare cu actualizarea la Android 9 de pe Note 9, așa că n-am avut mari probleme cu ele.
- gaura din ecran poate fi enervantă atunci când fundalul este pe alb. Mi se pare că varianta rotundă arată mai bine și mai plăcut decât varianta ovală de la S10+. Acolo chiar se vede o mare pată neagră pe ecran, mai ales pe Youtube sau chestii de gen.
- camerele foto par foarte bune, am testat una într-un magazin MediaMarkt, am testat și aici la MWC, se vede extrem de bine pe ecranul telefonului și poți face mult zoom în poză fără pixelare. Dar nu am avut cum să văd pozele pe un display, să-mi fac o idee dacă sunt atât de bune pe cât par pe ecranul lor.
- nu am putut testa performanțele hardware, o să revin cu teste de gen după ce familia S10 ajunge la review.
S10 S10 S10 S10+ S10+ S10+
Galaxy S10 5G
- am văzut și telefonul 5G, era expus aici, sper să ajungă și la noi. Chiar dacă nu avem încă rețea 5G, o să tot fie teste anul acesta, iar după licitația 5G o să înceapă instalarea, probabil lansarea va fi în București și alte câteva mari orașe anul viitor. Dar nu pentru 5G aș luat acest telefon, ci pentru bateria mai mare care susține un ecran și mai mare decât cel de la 10 Plus. Este însă posibil ca modem-ul 5G să consume mai multă energie decât cel 4G, așa că s-ar putea să se descarce mai rapid.
- este un adevărat dispozitiv multimedia și pentru filme sau jocuri video va fi cea mai bună dintre variante. Desigur, este un pic mai scump decât 10 plus, dar cred că pentru cei care nu schimbă des telefonul, va fi o investiție interesantă.
- deși este mare, stă destul de plăcut în mână, este destul de ușor și se manevrează ok. Deși cineva a scăpat un telefon pe masă, cei de la Samsung au spus că este ok, că noua protecție Gorilla Glass este destul de rezistentă. Așa că tind să cred că nu ne mai ferim de astfel de incidente. Totuși, ideal ar fi probabil să pui husă sau folie pe un astfel de terminal.
S10 5G S10 5G
Galaxy Buds
- Am văzut căștile Samsung, sunt foarte interesante. Deși am testat varianta pe alb, nici aici nu recomand această culoare, ci mai degrabă albastru sau negru.
- Impresia este că stau bine în ureche, fără să ai grija că o să cadă. Dar nu am mers, pentru că nu puteam pleca de la stand, nici vorbă să alerg cu ele, să văd cum stau.
- Sunetul este ok, nu sunt eu mare audiofil, dar nu mi s-a părut nici rău, subțire sau spart. Chiar ok.
- Cumva prefer tot o variantă de căști care se poate prinde cumva atunci când nu le utilizezi. Da, e bună varianta cu cutiuța în care se încarcă și care merge în buzunar, deși este destul de groasă. Dar e bine că are extra baterie.
- Problema va fi când uiți să le încarci, ai neapărată nevoie și nu le poți folosi că se termină energia. Și când le pui în cutie descoperi că și aia este descărcată.
Galaxy Buds Galaxy Buds
Galaxy Watch Active
- nu am mai urmărit eu seria de ceasuri smart de la Samsung, dar Galaxy Watch Active pare ok, în limitele unui astfel de dispozitiv.
- ecranul pare să fie mai micuț decât cel de la modelele anterioare și nu mai are rotița de control în jurul lui. Se pot face însă gesturi pe ecran și are două butoane pe laterale.
- din păcate nu am putut testa și autonomia, ar fi interesant de văzut cât ține la utilizare reală.
Samsung Galaxy Fold nu a fost disponibil pentru testate la Mobile World Congress 2019, iar Samsung a ales să expună dispozitivul într-o cutie din sticlă, cu tot felul de lumini în jur, este greu de distins ceva exact. O să discutăm despre el atunci când va fi va fi prezentat în detaliu.
N-am reușit să văd brățările Galaxy Fit acum, dar o să le caut să vi le arăt ulterior.