Webfactor a dat un fail grav, pierzând și blogurile unor influenceri, pentru a N-a oară în online. De când scriu eu au fost cel puțin zece scandaluri majore și lumea refuză să învețe ceva din asta… În special bloggerii cunoscuți. Țin minte scandaluri similare despre Hostway / EasyHost, Namebox, Găzduire, Romarg, NSHost și multe altele. Unele au dispărut, altele rezistă.
Update 3: Webfactor a fost preluat de SimplQ.
Update 2 (10.05.2018): ArenaIT are un soi de comunicat oficial, o explicație chinuită. Marius are blogul funcțional pentru că avea backup, dar Gaben și Eftimie au repornit de la zero. Mihai are blogul up, cu un backup de anul trecut. Dacă știe cineva cum se poate recupera un domeniu internațional înregistrat prin Webfactor, dați-mi un mesaj;
Update (09.05.2018): se pare că da, Webfactor a fost executată silit pentru datorii, probabil nu se așteptau să se ajungă chiar aici. Poate că au reușit să mute serverele sau să mute datele de pe ele, nu știu. Am văzut comentarii că ar urma să se rezolve… Dar deja a trecut foarte mult timp.
Foto: | Dreamstime.com
Întâmplare personală
Prin 2008, după ce lansasem PCForum și blogul personal, pentru că plecam din țară cam de două ori pe lună, am pornit blogul de turism, PrinLume.ro. Îb câteva luni, cu povești din călătorie, ajunsesem la un trafic mai mare decât pe blogul meu personal. Era găzduit la Găzduire.ro, un mare serviciu de hosting pe vremea aia. Cu o grafică bine făcută și un form măricel, promitea să aibă succes.
Într-o dimineață din 2009, am intrat să scriu ceva și site-ul nu mergea. Sun la suport tehnic: un HDD pe care era stocat și site-ul meu s-a ars. Niciun backup evident, nici la mine. Toate datele pierdute, serviciul de recuperare a datelor ar putea aduce o parte din ele înapoi, dar nu toate. După o lună, doar câteva articole vechi mai fuseseră recuperate, traficul redus la 10%, de unde nu a mai revenit niciodată indiferent de efortul făcut de mine. Un proiect îngropat.
Atunci am citit prima oară despre backup, despre posibilitatea de a face export și import la WordPress și tot ce am avut nevoie pentru a scăpa de noi probleme. Singur, căutând pe net, citind, am tot dat peste articolele lui Zoso despre hosting și așa mai departe.
Cum alegi hosting-ul
Știu că este o discuție lungă și că este foarte greu să alegi hosting-ul, dar metoda clasică cu recomandarea prietenilor nu mai merge. Webfactor era bine recomandat, mulți au mutat blogul acolo având recomandări serioase. Numai că nimeni nu poate ști ce este în spate și când un atac informatic, un virus, un fail hardware poate pierde datele.
Este ca și cum ai avea un apartament cu chirie, vine un mare cutremur și cade tot blocul. Da, tu ai plătit, ești la zi. Dar proprietarul nu avea cum să prevadă cutremurul. Așa că întrebarea rămâne. A știut Webfactor de problemă? A făcut ceva pentru a reduce riscurile? Exista backup undeva?
Aparent, nu. Deși erau bloguri foarte mari, ale unor oameni foarte cunoscuți precum Cabral, Mihai Vasilescu, Ovidiu Eftimie, Marius Sescu. Conform unor surse 20.000 de clienți. Și ce face Webfactor? Închide propriul site, închide Facebook, închide telefonul, iar patronul tace mâlc.
Probabil vor apărea cu un comunicat oficial, să rezolva criza, dacă nu vor dispărea de tot în ceață. Dar altfel omul era foarte vocal și avea cel mai bun serviciu de hosting din univers. Am avut o singură discuție, dar nu mi-a plăcut atitudinea, așa că am renunțat la mutare.
Sfatul meu: alege un hosting cunoscut, mare, care oferă backup în altă locație.
Cum faci backup la WordPress
Eu am scăpat parțial de coșmaruri după ce am învățat să fac backup. Sigur, nimic nu este safe 100%, dar am majoritatea conținutului salvată în mai multe locații. Întâi, WordPress are o facilitate perfectă pentru asta, funcția Export (și Import). Salvează un XML care conține textele, pozele și tag-urile, adică tot ceea ce contează din blogul în sine. Există și un plug-in WordPress Advanced Export, care permite selecarea pe ani. Eu export fișierele pe ani, iar ultimele luni la nivel de lună sau săptămână. Sigur că nu e tot timpul la zi. Dar știu că am 90% din conținut dacă e ceva.
Apoi, backup la baza de date este esențial. Se poate face din plugin WP-DB Backup, sau manual dacă aveți acces la cpanel / PHPMyAdmin. Selectezi baza de date, dai Export și se descarcă local.
Pentru a evita riscurile unei neplăceri – cade site-ul și crapă laptopul simultan – am pus fișierele pe un HDD extern. Și apoi, după recentele întâmplări, am urcat fișierele pe Google Drive.
Deci am trei posibilități de a rezolva, pe lângă back-up oferit de firma de hosting. Pentru că firma de hosting poate pierde cu totul datele, inclusiv acel backup. Cum cred că s-a întâmplat la Webfactor.
Iar în cazul firmei de hosting poate fi un atac informatic. Poate fi un Dorel care a generat supra-tensiune și a prășit serverul cu bazele de date. Sunt multe variante în care ei nu au practic o vină. Decât că nu și-au făcut temele foarte bine. Oricum, pînă nu aflăm ce s-a întâmplat acolo putem doar să speculăm.
Concluzii
- în România au fost zeci de incidente cu firmele de hosting.
- întrebați azi la hosting dacă aveți back-up, cât de des se face și unde;
- faceți back-up local și back-up în Cloud.
- asigurați-vă voi că munca de ani de zile nu se duce pe apa sâmbetei.
- nu luați de bune 100% recomandările prietenilor și cunoscuților.
- dați un search pe Google și aflați ce alternative aveți, din punct de vedere tehnic;
- alegeți totdeauna un furnizor cu back-up în altă locație;
Exista si posibilitatea de a face backup direct in contul de Google Drive si de acolo mai fac un sync in Dropbox. 🙂
https://wordpress.org/plugins/updraftplus/
Super, uite, nu știam de ăsta !
Pai daca nu intrebi :))
Din ce se aude, Webfactor a fost executat silit si „aruncat” in strada. Tind sa cred ca si-a luat serverele si nu a apucat sa le duca intr-un alt datacenter, asta daca nu s-a pus sechestru pe tot ce are.
Dupa aproape 10 ani (8 ani pentru firme din SUA) de munca in webhosting ca tehnician, vreau sa aduc o completare :
1. nu exista uptime 100% . Poti numi tu Google, Yahoo, Facebook si ce mai e mare si tare in lumea asta. Toti au avut probleme.
2. problemele hardware apar zi de zi. In special cade partea de stocare pentru ca nu sunt facute sa reziste ca celelalte componente
3. sunt probleme cu hostingul peste tot in lume dar numai in Romania se sterge cu firmele pe jos. Toata lumea are blog, toata lumea este importanta, toata lumea are ceva de spus fara sa aiba macar habar despre ce este vorba. Arunca cu noroi intr-o firma chiar daca nu a avut macar o tangenta cu acea firma
4. backupul extern (Drive, Dropbox etc) ajuta paginile foarte mici. Nu cred ca toata lumea are pagini de cateva sute de MB. Sa presupunem ca e bun si ala, dar ce faci cu emailurile ? Firmele se bazeaza in principal pe email. Acolo sunt facturile, acolo sunt informatiile importante. Nu pagina pe care a facut-o ca sa afli datele de contact.
5. backuprile locale pe servere separate cad si ele, vezi punctul 2 🙂 Un caz destul de rar, dar ce faci daca se intampla sa-ti cada un server si backupul este si el nefunctional din cauza unei erori de software/hardware. Acel software fiind cumparat de la o alta firma. Chiar daca softul iti zice ca totul este in regula si pur si simplu nu poti face nimic cu el. Rezolvare: Te rogi ca Nea` Caisa cu blogul lui sa nu arunce cu noroi in tine pentru o eroare ce n-a tinut de tine si n-ai putut macar sa o previi. Daca te-ar anunta componenta ca pica in urmatoarea ora poate n-ar mai fi asa multe probleme.
Ar fi ceva sa poti face backup la backup dar s-a intrebat oare cineva de costuri ? S-ar mai vinde hosting la 1-2 euro ?
Ar fi foarte multe puncte dar probabil sunt oricum fara valoare pentru cineva care nu stie ce inseamna defapt webhosting, ce se intampla in spatele internetului. Fara webhosting nu exista internet.
Bloggerii vor continua sa inchida firme. Cand nu va mai fi concurenta la cine se vor duce ? Cui se vor mai plange ?
Ma uit ce se intampla cu magazine ca Emag. Daca si Altex a ajuns in „market place” … unde-i concurenta ?
Cu Namebox sigur a fost „o mana criminala” din cadrul firmei. Nu exista alta explicatie pentru ce au patit ei.
Eu folosesc pentru backup Digi Storage. Costă 3 Lei pe lună, are acces FTP, iar cu ajutorul Updraft țin 3 back-upuri pe săptămână în acel cont pentru 14 website-uri.
Viața e frumoasă.
@Catalin, mersi pentru informatii. Și eu am semnalat chestii similare, nu poți acuza firma în toate cazurile, totuși, se pot face niște pași. OK, nu ești 100% ferit, dar este mai bine. Eu am trei back-up-uri și tot nu mă simt sigur. Însă nu cred că doar ghinionul aduce jos și server și backup și tot ce aveai tu local și cloud-ul în aceeași zi.
Legat de cum funcționează, e clar că fiecare firmă vrea să vândă mult și să nu plătească nimic pentru a face profit. Din ecuația asta apar problemele.
Parca cel mai recent „scandal” a fost cu NAMEBOX. Am avut doua bloguri la ei si spre norocul meu unul a ramas neafectat iar cel care a picat era in procedura de „donare” si nu am pierdut de acolo decat cel mult de 10 articole care ar fi meritat pastrate.
Pentru backup folosesc UpdraftPlus de mult timp.
Se pare ca nu mai ii da drumul la servere nu?
Toate site-urile sunt terminate, nu?
Dacă nu mai au nici site, nici telefon…. nu cred. Unii zic mai sus că se mută serverele sau ceva, dar nu știu dacă e reală informația. Sunt 3 zile…
Reala dupa atat timp …. nu cred. Insa site-rile mele sunt terminate si ele
Îmi pare tare rău 🙁
Nu exista site pierdut decat daca nu stiti ce e ala avocat. Informatia aia ce este la Horica pe servere este informatia mea, proprietatea mea. Probabil a inchis sandramaua din cauza gdpr (inclusiv chestia cu curentul, omul stia de mult ca inchide ) si asta cu probleme ce i-o tot livrau la zoso si prostime e fix pix. Sfatul meu la toti cei care nu isi pot folosi siteul, angajati un avocat bun si ardeti-l pe nesimtit.
Recomand ClausWeb chiar daca e firma Romaneasca, nu am avut probleme niciodata pana acum si cand am avut nevoie de back-up mi-au pus la dispozitie 5 back-upuri din 5 date diferite doar sa aleg si le urcau sus.. ! Life is good !
Îți las un link despre Claus, știu, e vechi, s-au mai schimbat lucurile 🙂
https://krossfire.wordpress.com/2008/01/09/nesimtirea-romaneasca-i-claus-web/
Salut, este corect ce a scris un utilizator mai sus, nu exista uptime 100%
Eu unul am gazduirea a doua bloguri wordpress la tlh.ro. Baietii zic uptime 99,9% dar nu am observat sa am siteurile picate, nu a mirosit uptimerobot ceva.
În 12 ani de blog, am avut 2-3 incidente, cam două din trei au fost din cauza mea, pentru că am făcut modificări fără să mă pricep. Dar dincolo de asta, trebuie să fi pregătit. Mai ales ca blogger, dacă asta este ocupația ta principală.
buna ziua,
intrebare pentru cei care se pricep: tocmai trebuia sa platesc domeniul gazduit la webfactor, insa nu o mai pot face, deoarece nu am acces la datele de facturare. in consecinta, risc sa pierd domeniul. despre blog nu imi pasa, caci il citeam doar eu (in fine, aproape). in schimb, de postarile de peste ani, impreuna cu pozele aferente, da, de alea imi pare rau.
deci: cum fac sa nu imi pierd domeniul?
va multumesc mult!
Salut,
Dacă este .com este posibil să îl recuperezi, intră într-o fază de blocare pînă se lămurește treaba cu registrar-ul (webfactor). Dar nu cred că se poate face ceva pînă nu răspunde cineva de la firmă. Se pot contacta autorități mai departe. Poți să zici care e domeniul?
Nu as schimba hostingul inainte sa arunc un ochi aici
Maxim, garantezi tu că ăia nu o să crape? 😀
Eu imi fac back-up saptamanal complet, iar pe langa ca fac eu back-up firma de hosting tine in 2 locuri diferite backup-ul.
1.Incercati si alternative noi gen Cloud VDS la hehehe.ro
2.Poate invatam sa ne uitam si pe datele financiare ale unei firme ( mfinante,ONRC ), daca tot ne pasa de datele noastre
3.O firma care nu spune nimic despre capacitatile hardware,networking,peering…ASN…Ip-uri proprii nu este de incredere ( transparenta ) sau e reseller
4.A fost Namebox apoi Webfactor, acum polonezii au cumparat mxhost,xservers si gazduire si mai sunt in discutie si cu alte firme.Ce credeti ca se va intampla in viitorul apropiat ?
Urmariti si ce se intampla in piata!
cu stima,
Recomand un full backup făcut din cPanel și descărcat în PC măcar o dată pe săptămână pentru că plugin-urile de backup mai pot da erori dupa update-uri sau pot fi hackuite. Recomand de asemenea plugin-ul Wordfence ca și măsură de protecție împotriva atacurilor bruteforce și nu strică să vă abonați la newsletterul lor pentru că primiți informații importante despre versiunile plugin-urilor cu probleme.