Intel este deja la a doua generație de ccipuri care imită creierul, vor să zică că sunt înaintea Samsung. Avem un nou buzzword în industria de tehnologie: Neuromorphic. Adică tehnologii care imită conexiunile din creier. La articolul anterior, cineva comentase că “nicio șansă să vedem așa ceva prea curând”. Ei bine, Intel are produsele gata.

Anunț oficial Intel

Intel a anunțat astăzi o actualizare cipurilor neuromorfice. Au lansat un cip de a doua generație numit Loihi 2 (foto), dar și Lava – o platofrmă open-source pentru dezvoltarea de aplicații „neuro-inspirate”. Compania oferă acum două sisteme neuromorfe bazate pe Loihi 2 – Oheo Gulch și Kapoho Point. Acestea vor fi disponibile gratuit printr-un serviciu cloud membrilor Comunității de cercetare neuromorfă Intel (INRC) și Lava prin GitHub.

Cipurile neuromorfice au ca scop să ofere îmbunătățiri semnificative în eficiența energetică, viteza de calcul și eficiența învățării (ML). Vor fi folosite într-o gamă largă de aplicații de nișă: robotică, recunoașterea imaginilor, sunetelor, video, dar și altele.

Noua generație Loihi 2 permite arhitecturii să susțină noi clase de algoritmi și aplicații inspirate de sistemul neuronal. Oferă o procesare de până la 10 ori mai rapidă, o densitate a resurselor de până la 15 ori mai mare și până la 1 milion de neuroni per cip. Toate cu o eficiență energetică îmbunătățită.

Beneficiind de o colaborare strânsă cu grupul de dezvoltare a tehnologiei Intel, Loihi 2 a fost fabricat cu o versiune de pre-producție a procesului Intel 4. Utilizarea litografiei ultraviolete extreme (EUV) în Intel 4 a simplificat regulile de proiectare a aspectului comparativ cu tehnologiile de proces din trecut. Acest lucru a făcut posibilă dezvoltarea rapidă a Loihi 2.

Cadrul software Lava abordează necesitatea unui cadru software comun în comunitatea de cercetare neuromorfă. Ca cadru deschis, modular și extensibil, Lava va permite cercetătorilor și dezvoltatorilor de aplicații să se bazeze pe progresul celuilalt și să convergă către un set comun de instrumente, metode și biblioteci. Lava rulează perfect pe arhitecturi eterogene pe procesoare convenționale și neuromorfe, permițând execuția multiplataforme și interoperabilitatea cu o varietate de cadre de inteligență artificială, neuromorfe și robotice. Dezvoltatorii pot începe să construiască aplicații neuromorfe fără acces la hardware neuromorf specializat și pot contribui la baza codului Lava, inclusiv portarea acestuia pentru a rula pe alte platforme.

Via: VentureBeat