Un nou concurs pentru cei care sunt interesați de reducerea consumului de curent electric și de becurile ecologice. Eu am să vă povestesc ideile și experiențele mele legate de reducerea consumului, iar apoi aștept de la voi două lucruri pentru a intra în concurs: să dați un click pe widgetul verde de pe laterala blogului, iar apoi să lăsați un comentariu cu propriile sfaturi pentru reducerea consumului. Concursul este organizat de Enel, care vă oferă 10 becuri ecologice. Câștigătorul va fi stabilit prin tragere la sorți.
Sursa foto.
Cum reduci consumul de curent
Mi se pare foarte interesant faptul că Enel vorbește despre reducerea consumului de curent electric. Mi se pare un gest responsabil și care ar merita să fie adoptat și de alte companii, mai ales în zona de utilități unde facturile sunt mari și cresc de la an la an.
Am devenit interesat de consumul de energie electrică în ultimii ani, după ce am asistat la mai multe discuții legate de tema asta. Uneori e bine să fii atent la detalii, îţi plănuieşti bugetul personal, calculezi atent cheltuieli şi câştiguri, dar treci cu vederea costurile legate de întreținere. Resursele pe care le consumi, gen apă potabilă, gaze, curent electric merită planificate cel puţin la fel de atent. Sunt şi ele limitate, la fel ca bugetul personal şi, în plus, sunt uşor de economisit.
Am învățat în ultimii doi ani că, dacă scoți laptopul sau telefonul de la încărcat și lași încărcătorul în priză, acesta va genera costuri în continuare. Am învățat că, dacă lași lumina în baie aprinsă non-stop, asta costă. Că trebuie să folosești becuri eco pentru a reduce costurile. De asemenea, am ales cu grijă frigiderul și mașina de spălat ca să fie clasa A++. Multe astfel de sfaturi le găsiți pe widget-ul verde de pe laterala blogului.
Recent, am descoperit o chestie nouă – dacă pentru computere, imprimate, router și decodor TV – folosești un UPS, acesta nu doar că protejează echipamentele electronice, ci reduce de asemenea consumul total.
Și acum, concursul… Tu cum reduci factura la curent electric?
Concurs
Reamintesc pe scurt ce trebuie făcut pentru concurs:
– dă click pe bannerul verde din dreapta site-ului și citește sfaturile enumerate acolo;
– lasă un comentariu cu un sfat util privind reducerea consumului de curent electric;
Pe 11 iunie ne revedem la ora 14-00 pentru a trage la sorți câștigătorul 🙂
Succes!
P.S. puteți comenta și aici pentru o altă șansă!
Salut. UPS nu prea reduce consumul. Din definie UPS-ul contine o baterie interna care trebuie sa fie in permanenta incarcata. Chiar si in articolul tau spune ca respectivul UPS: reduce factura la curent cu pana la 75% folosind acest produs fata de produsele SIMILARE.
In rest, obisnuiesc sa sting lumina/TV dupa mine in orice camera (asta daca stiu ca nu revin in 2 -3 minute)
 
Important este rezultatul – anume ca reduce consumul 🙂
 
Buna seara!
Am citit sfaturile Enel pentru a reduce consumul, foarte practice. As adauga ceva..si anume: s-ar reduce si mai mult consumul daca toata lumea ar face un simplu gest dupa ce opresc de exemplu calculatorul, sa-l si scoata din priza sau sa opreasca butonul de la prelungitor in loc sa il lase in stand-by. Stiu ca este un consum infim pentru fiecare utilizator in parte insa la nivel global, in acest fel se consuma foarte multa energie. In plus, calculatorul oricum emite niste radiatii care pot perturba somnul in timpul noptii, deci un motiv in plus pentru a face acest simplu gest. Eu cel putin, asa procedez. 😉
 
Nu mai stau cu lumina sau veioza aprinsa cand “butonez” la laptop, mi-am cumparat o lampa pentru acesta (laptop) care functioneaza pe USB.
Un alt mod de a economisi curent l-am observat la un unchi de-al meu. Pentru camara, debara si alte incaperi pe care nu le foloseste foarte des nu are intrerupatoate de curent, ci contacte care sting automat lumina cand inchizi usa. Cand o deschizi, se aprinde lumina.
 
Eu folosesc prelungitoare cu intrerupator.
Cand nu e nevoie, opresc totul dintr-un singur buton si in felul asta nu mai consuma nici in stand-by.
In plus, am invatat si copii sa nu risipeasca apa cand se spala pe dinti, iar la WC am montat rezervor cu doua trepte si il folosim dupa necesitati.
 
Consumul de energie este un aspect la care sunt si eu atent, in limita posibilitatilor:
– inlocuit spoturile incandescente cu unele pe led
– becuri (neon) economice de sub 10W pentru tot ce inseamna lumina de veghe
– folosit modul sleep pe laptop, fata de shutdown, pentru a reduce timpii de bootare si deci, consumul
– televizorul scos din dormitor si plasat exclusiv in livingroom inseamna confort, relaxare si economie
– telefonul mobil, aparatul de tuns sau reincarcarea bateriei foto se opresc imediat dupa incarcare
– tehnologia de iluminare xenon, de 35W, de pe masini, inseamna economie de consum
– intr-o vara torida, folosim draperii mate sau facem un pic de curent, inainte de a porni AC la maxim
– intrerupatoarele se monteaza la nivelul bratului coborat, nu ridicat, pentru ca cei mici sa poata si sa deprinda devreme cum este cu stinsul luminii
– iar daca surprindeti portiuni cu iluminatul stradat pornit chiar si la ora 9 dimineata, puneti mana energic pe telefon …
Asa … vom avea satisfactia ca am facut o fapta buna.
 
Eu nu mai folosesc becuri normale de cca. 2 ani (folosesc tuburi neon sau becuri economice, respectiv cu leduri). Am cumparat un bec cu leduri, acumulatori si telecomanada. Sunt curios daca se reduce consumul.
Intr-adevar prelungitoarele cu intrerupator sunt foarte bune. Am sa le inlocuiesc pe cele normale.
As vrea sa incerc pentru hol un bec cu senzori de miscare – nu stiu daca merita investitia!?
 
Reduc mult folosirea aerului conditionat daca tin geamul deschis atunci cand e mai racoare afara (de obicei noaptea plus partial dimineata). Eu am un termometru cu senzor exterior si atunci stiu exact cand e momentul sa deschid si sa inchid geamul. In plus e bine sa-ti pui jaluzele, preferabil exterioare, dar sunt ok si unele interioare metalice care reflecta suficient caldura si lumina. Astfel vara trecuta am folosit foarte putin aerul conditionat.Tot legat de Aer Conditionat: Nu e absolut nevoie sa-l pui pe 22 grade (sau mai jos). E suficient sa-l pui pe 26-28, E suficient de placut si nici nu ai un soc termic cand iesi din casa.
 
Nu las nici eu incarcatorul mobilului in priza dupa ce s-a incarcat bateria si utilizez maşina de spalat haine la incarcatura maxima.
 
Eu duminica nu stau pe net….azi a fost o exceptie!!:)
 
Un element de economie important este panoul solar folosit la incalzirea apei. Cu un panou solar suficient de mare si cu o centrala corespunzatoare poti sa nu consumi deloc gaz pe perioada verii. Si te ajuta destul de mult si in restul anului.
Ar fi util si un panou fotovoltaic, dar cred ca nu sunt inca suficient de eficiente, plus ca in Romania nu avem legislatie avantajoasa (in alte tari poti, ca persoana fizica, sa fi si “producator” si sa dai in circuitul furnizorului de curent productia excedentara)
 
Sunt de acord cu tot ce am citit. Incarcatorul mobilului nu ramane niciodata in priza. La fel, televizorul il scot din priza cand plec de acasa., la fel si calculatorul.
Ramane in priza doar frigiderul, pentru ca nu pot sa-l scot , mai ales pe timpul asta calduros. In perioada aceasta, doar dupa orele 21 aprind lumina in casa, numai in camera in care stau. Daca am treaba la bucatarie, sau la baie, numai acolo aprind becul.
 
Electrocasnice cu clasa A+ de energie deoarece reduc consumu de energie electric, becuri economice, eu dinalea folosesc sunt foarte bune si plus de asta are un consum mult mai mic decat becu cel de 100w…
 
Reduceti consulul de energie electrica, folosind becuri inteligente (fara a stinge lumina:)
 
Sunt 13 comentarii valide pentru concurs. Sa rulam random.org si sa vedem ce iese 🙂
Castigatorul este autorul comentariului nr. 3, Marius C.. Incarc pe Youtube tragerea la sorti.