Continuăm seria “ce telefon să-mi iau” cu o comparație între iPhone X și iPhone 8 Plus, modelele care aduc cea mai multă tehnologie. Am și un sondaj pentru voi dacă vreți să votați. Apreciez fiecare comentariu pe tema asta.

Sondaj

[poll id=”52″]

Detalii tehnice și preț

Specificații / ModeliPhone XiPhone 8 Plus
Display5.8 inch , 2436x1125 px, 458 ppi5.5 inch Full HD, 401 ppi
ProcesorApple A11 BionicApple A11 Bionic
GPUApple GPU +30% putereApple GPU +30% putere
RAM3GB ?3GB ?
Stocare64 / 256 GB64 / 256 GB
Card MicroSDNuNu
Camera foto2 X 12 megapixeli, f/1.8 și f/2.4 poziționată vertical2 x 12 megapixeli, f/1.8 și f/2.8 poziționată orizontal
Camera selfie7 mpx , f2.2 + infraroșu7 mpx , f2.2
OSiOS 11iOS 11
Baterie? mAh? mAH
Body Stainless Steel + Sticlă față / spateSticlă față / spate
Dimensiuni143.6 x 70.9 x 7.7 mm158.4 x 78.1 x 7.5 mm
Greutate174 grame202 grame
Preț999 dolari (la noi în euro + taxe). Se estimează 1150 de euro.799 dolari (la noi în euro + taxe). Se estimează cam 900 de euro

Comparație iPhone X versus iPhone 8 Plus

Telefoanele diferă în primul rând prin design și cred că aici se vor diferenția fanii Apple. Cei care adoptă mereu produsele de ultimă generație vor trece rapid la iPhone X, la ecranul său incredibil, la Face ID și așa mai departe. Fanii tradiționali, care sunt pe la generația 6 sau 6S Plus ar putea trece însă doar la iPhone 8 Plus, pentru că are aproximativ același design, cunoști telefonul, nu mai ai nevoie să schimbi nimic, în plus, este cu cel puțin 200 de dolari mai ieftin.

În general, la un produs premium, nu prea contează cei 200 de euro. Oamenii vor produsul de top și gata, iar diferențele de preț nu prea sunt băgate în seamă. Dar există totuși diverse probleme. Unii zic de exemplu că ecranul OLED superb de la iPhone X este, citez: “foarte urât”. Am văzut câteva zeci de opinii similare, deci sigur sunt mulți care îl văd așa. Mie mi se pare superb, dar pe de altă parte eu am văzut cum arată toate telefoanele moderne cu ecran cu margini subțiri. Nu are cum să fie urât.

La partea de tehnologie, lăsând ecranul la o parte, cred că sunt relativ similare. Procesorul identic, memorii similare – cel puțin așa pare, pentru că Apple nu a detaliat prea tare. Un nou GPU realizat după design Apple. Nu știm nimic despre baterie, nici aici prezentarea de ieri nu ne-a ajutat. Site-ul Apple nu oferă detalii. Așteptăm să se vândă primele și să le demonteze iFixit.

Camera foto diferă sigur. În clipa asta nu știu ce să vă recomand. Deși sunt doi senzori de 12 megapixeli fiecare, diferă lentilele și poziționarea lor. La iPhone X cei doi sunt dispuși vertical, unul peste altul, astfel încât atunci când ții telefonul pe lat, ei stau perfect pentru fotografie. La iPhone 8 Plus, senzorii stau orizontal, dar când îl ții în mână, unul va fi sus, altul jos. Nu îmi dau seama dacă și cum va influența asta fotografiile.

iPhone X are lentile cu f/1.8, destul de bună, precum și f/2.4 pentru a doua cameră. Iar la iPhone 8 au f/1.8 și f/2.8 pentru un efect mai mare de zoom. Modelul de top al Apple, telefonul aniversar la 10 ani de iPhone, are dual image stabilisation (probabil optic + digital). Iar iPhone 8 are OIS, adică doar stabilizare optică. Nici aici nu sunt foarte sigur că vor fi diferențe mari. Fotografiile prezentate la eveniment par făcute cu tripod și lentile speciale adăugate, ca să nu zicem că ar părea DSLR, dar hai să presupunem că un fotograf profesionist le poate face cu iPhone. Plus editare, mai mult ca sigur.

Dacă Apple păstrează la iPhone 8 Plus bateria de 2.900 mAh de la 7 Plus, atunci iPhone X ar putea avea un avantaj. Cu lansarea oficială Apple s-au confirmat cam toate informațiile date pe surse, iar una dintre aceste informații spunea că noul iPhone va avea o baterie mai mare, formată din două elemente în formă de L sau T. Cum Apple nu a vorbit deloc despre asta, nu avem confirmarea oficială. Dar ar putea fi. Ar fi un mare atuu pentru fanii Apple.

Touch ID și butonul Home nu sunt așa de importante. Deși deblocarea cu fața este relativ stupidă, am testat mai multe variante, niciuna plăcută. Să vedem ce a reușit Apple. Mai multe detalii o să am după ce testez cele două modele.

Vouă care vă place? Am lăsat sondajul mai liber.