Pe măsură ce ne apropiem de evenimentul Unpacked din 20 februarie, tot mai multă lume discută despre noutățile pe care le va aduce Samsung în familia de terminale Galaxy S și inovațiile legate de terminalul pliabil Galaxy F. O să urmărim lansarea aici, pe blog, vă aștept atunci să comentăm evenimentul.


 

În cursul istoriei gigantul sud-coreean a adus foarte multe noutăți pe zona de telefonie mobilă, de la primele telefoane mobile din 1988, lansarea primului smartphone cu Android și până în prezent. Samsung a reușit să surprindă industria cu multe premiere – cele mai interesante camere foto, procesoare tot mai puternice, memorii din ce în ce mai rapide, telefoane cu ecrane foarte mari. Iar compania va continua să aducă astfel de îmbunătățiri, au investit anul trecut peste 15 miliarde de dolari în Cercetare și Dezvoltare.

 

De la celulare la smartphone

Samsung a produs și telefoane mobile clasice, de la modelele “cărămidă” din anii ’80 pînă la modelele cu clapetă din anii ’90 și a lansat primele terminale cu cameră foto prin 2000. Pe atunci nu știa nimeni cum vor evolua terminalele de buzunar și lansarea unui telefon cu cameră (Samsung SHC-V200) era un pariu destul de riscant.

Însă au anticipat trendul global foarte bine, iar doi ani mai târziu lansau pe piață deja primele telefoane cu cameră selfie, anticipând iarăși o tehnologie care va deveni cu adevărat populară abia peste 10 ani.

De-a lungul timpului, putem nota printre premiere telefoane mobile cu ecrane color, primele telefoane cu clapetă și multe formate diferite sau noi. Samsung este și producător de componente, iar deseori ecranele sale sau modulele de memorie sunt folosite de alți producători de terminale.

Evident, atenția publicului a fost captată definitiv odată cu lansarea primului smartphone de top, Samsung Galaxy S. Modelul din 2010 era primul cu un ecran touchscreen de mari dimensiuni (4″), apoi avea procesor la 1GHz, stocare de 8GB, cameră foto de 5 megapixeli pe spate și cameră selfie cu rezoluție VGA.

 

Focus pe specificații și funcții noi

Specificațiile cresc de la an la an (vedeți aici evoluția pe 10 ani), iar tehnologia devine tot mai performantă. Galaxy S2 aducea camera foto de 8 megapixeli, iar Galaxy S3 trece la ecran de 4.8 inch, într-o vreme în care toată lumea spunea că 4 inch este maximum pentru telefoane.

În 2011 când am fost la lansarea Galaxy Note, scriam că terminalul este prea mare, prea greu de utilizat și probabil nu va avea succes comercial. De fapt, s-a demonstrat exact contrariul, că oamenii doreau ecrane mari și baterii mari. Iar eu am folosit multe dintre modelele seriei, începând cu Note 2, apoi Note 4, Note 8 și acum Note 9. Și sincer, nu aș putea lucra acum pe un smartphone cu ecran mic.

Pe lângă ecranele de mari dimensiuni, Samsung a promovat intens display-urile AMOLED, alegând această tehnologie în detrimentul LCD-ului cu care lucrau competitorii. Ecranele ofereau astfel culori mai intense, claritate mai bună și vizionarea filmelor la o calitate mai bună. Tehnologia Super AMOLED continuă să fie greu de egalat și sunt convins că vom vedea ecrane interesante pentru următoarele generații.

Camerele foto au evoluat extrem de mult, de la simpla idee de a realiza imagini pînă la introducerea de tehnologii foto tot mai avansate pentru utilizatorii profesioniști. Așa au ajuns oamenii să lase camera foto acasă și să ia la ei doar telefonul. Galaxy S5 aducea pentru prima dată tehnologia HDR pe camera foto, Galaxy S7 a adus tehnologia dual-pixel autofocus, care și acum este folosită pe cele mai performante camere, iar Galaxy S9+ a adus pentru prima dată camera foto duală, pentru imagini și mai reușite. Am văzut anul trecut modelele A7 cu o cameră foto triplă și A9 cu patru camere foto, abia aștept să aflu toate noutățile privind generația a zecea.

Samsung a adus pe telefoane și extrem de multe conectivități utile, precum Bluetooth, NFC, încărcare wireless. Au inovat pe zona de securitate, iar Samsung Knox oferă acum una dintre cele mai bune protecții pentru terminalele Android disponibile la ora actuală.

Au fost primii care au avut stocare internă de mare viteză și de asemenea au păstrat slotul pentru carduri de memorie, mai mult la cererea utilizatorilor. Samsung a păstrat mufa de căști 3.5 mm jack, o decizie foarte bună.

 

Ce urmează pe viitor

Este clar că terminalul smartphone rămâne cel mai important gadget al omului modern. El devine încet-încet nu doar cameră foto și asistent personal, ci este chiar portofelul viitorului și posibil și device-ul care ne va deschide ușile.

Plățile contactless s-au dovedit extrem de populare în România, iar următorul pas este reprezentat de plata cu telefonul prin NFC. Unii o fac deja, în special în București.

Tot mai multe aplicații bancare permit plata contactless, iar băncile adaugă autentificarea cu ajutorul amprentei pe telefon sau cu recunoașterea facială de pe smarpthone. Iar pe viitor, tot mai multe locuri vor introduce astfel de soluții de securitate, folosind terminalul mobil pentru confirmare în loc de coduri SMS, carduri, badge-uri și altele asemenea. Pentru că sunt slabe șanse să uiți telefonul acasă.

De asemenea, cred și eu că telefonul poate trece prin transformări pe viitor. Este timpul pentru formate noi după 10 ani de evoluție pentru smartphone. Sper ca dispozitivul pliabil să fie într-adevăr atât de uimitor pe cât pare din zvonuri. Poate fi un telefon, poate fi o tabletă, ceva super-interesant. Eu abia aștept să îl văd.

Poate că vom vedea și alte formate noi pe viitor. Se experimentează de câțiva ani cu terminalele flexibile, terminale transparente, dar și alte formate care urmează să vină. Sunt curios însă câte vor prinde la public și se vor impune pe piață și câte vor rămâne în muzeul dezvoltării tehnologiei.

Pînă atunci abia aștept evenimentul Samsung din 20 februarie pentru a descoperi noua generație de device-uri mobile. Sper să ne regăsim pe blog atunci și să comentăm live lansarea oficială.