Pentru că se împlinesc fix zece ani de la primul smartphone Samsung Galaxy cu Android, m-am gândit că ne putem lega de fenomenul #TenYearsChallenge pentru a vă prezenta evoluția terminalelor companiei și câteva povești de pe parcurs.

Mi-am propus ca anul acesta să fac mai multe articole în care să vorbesc despre impactul Samsung asupra industriei globale de telefonie mobilă, cum au crescut în clasament de la poziția de outsider la cea de lider mondial și de asemenea o să vă povestesc cum au influențat industria terminalelor mobile și smartphone prin tehnologiile noi dezvoltate. În mod sigur Samsung va influența și viitorul tehnologiei, aducând inovații noi și impunând noi trenduri în materie de design, display-uri, baterii, procesoare, memorii și așa mai departe.

Zilele trecute tocmai citisem un articol despre primul smartphone Galaxy, modelul Samsung GT-I7500, se spunea acolo că se împlinesc 10 ani de la lansarea lui și a doua zi a început nebunia cu #10YearChallenge. Culmea este că am găsit pe blog articole despre acest model, după atâta timp mă gândeam cumva că Galaxy S a fost primul.

Modelul original Samsung cu Android era cam al doilea sau al treilea smartphone de acest gen apărut de pe piață, Google abia lansase G1, primul terminal cu sistemul de operare Android, iar utilizatorii și companiile încă se întrebau dacă genul ăsta de telefoane vor avea succes. Unii au râs copios de ideea unui telefon fără butoane, alții s-au gândit că dispozitivele de acest gen vor reprezenta viitorul. Evident, ceea ce a urmat a surprins pe toată lumea, iar Samsung nu numai că a avut un succes instant, a reușit an de an să își depășească rivalii și să devină liderul industriei.

Ce noutăți aducea primul Galaxy

Acum zece ani nu era foarte clar dacă moda touchscreen va avea succes. Telefonul avea un ecran AMOLED de 3.2 inch full touch, avea tehnologie 3G+ (HSPA cu 7.2 Mbps download), conectivitate WiFi și Bluetooth, stocare internă de 8GB, slot de carduri de memorie de pînă la 32GB.

Era printre primele telefoane care puneau la dispoziția utilizatorilor serviciile Google pe care noi astăzi le percepem ca fiind de la sine înțelese, de exemplu Google Maps cu GPS care arăta poziția utilizatorului, dar și cu Streetview ca să nu te rătăcești. De asemenea, avea Gmail, Youtube, browser de internet și calendar.

Avea versiunea Android 1.5 Cupcake, procesor Qualcomm, 128MB de RAM, cameră foto cu senzor de 5 megapixeli pe spate, baterie de 1.500 mAh. Interesant de menționat de asemenea faptul că avea mufă de căști standard 3.5 mm jack, care a făcut diferența față de multe alte modele de pe piață.

Ca design, se vede mai sus că este diferit de orice exista atunci, iar compania a păstrat mulți ani formatul cu butoane plasate sub un ecran de mari dimensiuni. Primul Galaxy avea și butonul central care putea fi folosit ca un soi de trackpad pentru navigație, mutând cursorul cu el. Apoi, succesul touchscreen a făcut ca aceste butoane să devină inutile.

Primul model Samsung nu a fost la fel de comentat precum următoarele din seria Galaxy, dar am găsit pe blog că a fost adus în România în cadrul unei caravane speciale. Oricum, terminalele smartphone erau atunci abia la început de drum, după ce piața fusese dominată de telefoanele mobile clasice, iar cele câteva PDA-uri (personal digital assistant) păreau prea SF pentru utilizatorul obișnuit.

Totuși, smartphone-ul a avut succes și a adus o nouă revoluție, atât în modul de utilizare a telefonului din buzunar, cât și în modul în care oamenii consumau conținutul digital online, de la publicații și mesaje pînă la divertisment precum muzică sau jocuri, ajungând la video, posturi TV și filme.

Iar Samsung a continuat să aducă de la an la îmbunătățiri esențiale pentru device-uri care au schimbat modul în care utilizăm telefoanele și ne-au făcut viața mai bună.

Primul mega-succes, Galaxy S

Samsung lansa un an mai târziu ceea ce avea să devină legendara serie Galaxy S, primul model a avut un succes fulminant și s-a vândut în câteva milioane de unități. Se estimează că în total au fost vândute pînă acum peste 25 de milioane de telefoane Galaxy S și să nu vă mire dacă vedeți chiar și acum în magazine oferte la folii de protecție pentru ele, unii le mai folosesc încă.

Galaxy S a urcat mărimea ecranului la 4 inch, un record pe vremea aia, iar display-ul era pentru prima dată protejat de Gorilla Glass. Samsung începea să lucreze la propriul său procesor, Hummingbird, care rula la 1.0GHz. De asemenea, modelul introduce camera pentru selfie, pentru cei care foloseau soluții de comunicare video.

Au urmat apoi și celelalte modele de top, de-a lungul anilor. Galaxy S2 a vândut 40 de milioane de unități, Galaxy S3 a atins 60 de milioane de terminale și Galaxy S4, clasat printre cele mai bune terminale smartphone-uri create vreodată, a ajuns la 80 de milioane de terminale vândute.

Eu mi-amintesc și acum cum S4 m-a făcut să renunț la telefonul folosit anterior, după ce am avut ocazia să testez camera foto într-o expediție specială. Am realizat o serie de poze și am câștigat și locul doi în competiția respectivă, iar imaginile surprinse cu el m-au convins să trec la noul telefon. Am avut multe telefoane Samsung de-a lungul timpului, însă mereu îmi amintesc de S4.

Samsung a schimbat limbajul de design abia la generația a șasea din seria S, introducând pe Galaxy S6 Edge ecranul AMOLED cu margini curbate. O să vă povestesc într-un articol separat despre toate aceste inovații care sunt proprii Samsung. Suficient să spun acum că S6 Edge a devenit un model istoric, redefinind seria și influențând întreaga industrie. Foarte multe modele s-au inspirat în anii următori de la acest adevărat flagship.

Modelele S8 și S9 au fost cu adevărat printre cele mai reușite din istoria companiei, iar anul acesta vom vedea, în curând, lansarea Samsung Galaxy S10. Este cu adevărat un model aniversar, care în mod sigur va rafina atât design-ul exterior cât și tehnologia din interior, astfel încât să aibă atuuri cât mai serioase pentru achiziție.

Mă aștept ca pînă pe 20 februarie 2019 când este programat evenimentul Samsung Unpacked să aflăm deja toate detaliile tehnice ale noilor modele, iar unele bloguri anunță chiar lansarea noilor telefoane pliabile. Mă gândesc și la un material privind tehnologiile viitorului, cum ni le imaginăm noi acum, pornind de la inovațiile deja existente.

Revin cu poveștile promise și abia aștept să vedem ce se va întâmpla la evenimentul oficial.