Am avut ocazia să schimb stocarea la laptopul principal cu un Kingston KC2500, SSD NVMe de 1 TB cu viteze excelente. Pe scurt: SSD-ul meu cu care laptopul meu a venit din fabrică avea viteze standard, de circa 300Mbps pentru citire și 250Mbps la scriere. Am avut ocazia anul trecut să fac upgrade la un SSD mai rapid, cu circa 650/600Mbps. Însă Kingston KC2500 chiar poate atinge 3500 Mbps, cel puțin în testele DiskMark.

SSD Kingston KC2500 review 0001 (1)

Demontare și instalare

La câte SSD-uri am avut pe mână în ultima vreme a ajuns și asta o rutină. Laptopul meu este Zephyrus S, are două sloturi M.2 pentru SSD-uri. Pe primul slot am acum un model PCIe 4, iar pe al doilea am pus Kingston-ul de 1TB pentru fișiere media.

Practic, se desfac toate șuruburile care țin carcasa – și sunt vreo 16 sau 20 în total. Apoi se ridică ecranul pentru a intra în acțiune balamaua Ergolift, care mărește spașiul dintre corpul laptopului și ecran. De-acolo se desprinde foarte ușor carcasa exterioară și se dezvăluie placa de bază și componentele. Cel mai greu este să nu atingi vreun circuit. Trebuie ca laptopul să fie scos din priză și închis complet, am folosit mănuși de cauciuc speciale.

ads

Evident, SSD-ul meu era pus un un șurub foarte strâns, m-am chinuit jumătate de oră să-l desfac. Dar am reușit până la urmă. Am pus apoi Kingston KC2500 pe slot și l-am prins cu șurubul rebel.

Apoi trebuie doar să ai grijă să pui capacul corect și fiecare șurub la loc. Evident, am pierdut un șurubel, care a fugit și probabil a intrat sub parchet. Nici cu magnetul nu l-am recuperat. Data viitoare când ajung la curățenie îi rog pe băieți să pună ei șurubul lipsă. Pentru că era plin de praf și nu am reușit deloc să îl suflu.

Evident, am uitat că SSD-ul nu este plug-and-play și m-am mirat că nu apare automat. Ce să vezi, spațiul era nealocat și trebuie să îl aloci din interfața Windows 10.

Kingston KC2500

Din fericire nu este deloc greu și din câteva click-uri am reușit și alocarea de spațiu. Apoi am rulat testele de viteză DiskMark.

Kingston KC2500

Este un test destul de rapid, dar am rulat și versiunile cu 8GB sau mai mult, vă ajută să vă faceți o idee mai bună.

Rezultatele sunt bune și arată că viteza de citire poate fi 3.500 MBps, iar scrierea ajunge la 3000 Mbps. Mi se pare o viteză excelentă. Mai multe detalii despre acest produs găsiți pe site-ul Kingston.

Concluzii

Prețul la ora actuală este de vreo 600 de lei, mi se pare o alegere potrivită. Kingston KC2500 este un SSD NVMe în special pentru jocuri video, dar te ajută și la productivitate. Mai ales dacă lucrezi în zona de editare foto / video, grafică 3D sau alte task-uri similare care se desfășoară mai rapid cu fiecare upgrade hardware.