CEO-ul Huawei, Richard YU, a urcat azi pe scena de la IFA pentru a prezenta HiSilicon Kirin 980, următorul procesor de top al companiei chineze acompaniat de Inteligența Artificială.
Update: review Huawei Mate 20 Pro ->>

Compania vrea să devină lider în zona de AI, lansând cel mai avansat procesor. Este primul procesor realizat pe tehnologia de 7 nanometri, fiind cel mai puternic și eficient CPU din piață la ora actuală. Este primul cu Cortex-A76, noile nuclee de putere de la ARM, are dual-NPU, procesare duală pentru chipul AI, primul care are procesor grafic Mali-G76, primul cu modem de 1.4Gbps, precum și primul care suportă memorii 2.133 Mhz LPDDR4X.

Este mai compact decât oricare alt procesor, mai puternic și mai eficient energetic. Cercetarea a început în 2015, primul demo a fost gata în 2016 și din 2017 a fost testat.

20% crește puterea de procesare, 40% crește eficiența energetică. Are 6.9 milioane de tranzistori, iar densitatea lor a crescut de 6.8 ori. Performanța comparat cu Kirin 970 este 75%, iar consumul de energie este mai redus cu 58%. Comparat cu Snapdragon 845 este cu 37 % mai performant .

Are două nuclee puternice Cortex-A76 la 2.6GHz, două medii Cortex-A76 la 1.92 GHz, plus patru Cortex-A55 la 1,8 GHz. Performanță și economie energetică în același dispozitiv. Procesorul se va adapta la activiăți, de exemplu dacă ascultați muzică folosește un singur nucleu economic. Dacă intrați pe Facebook, poate adăuga un nucleu mediu pentru a răspunde mai rapid. Dacă accesați jocuri video, pornesc nuclee puternice.

Comparat cu GPU de la Kirin 970, puterea de procesare crește cu 40%, dar eficiența energetică este de 178%. În plus, tehnologia AI va realiza predicții privind aplicațiile utilizate pentru a prelungi autonomia bateriei.

Jocurile pe Kirin 980 ating 60fps-uri, iar pe Snapdragon 845 abia 35-37 de fps-uri. Consumul de energie este mult mai mic. Are modul GPU Turbo special precum Fortnite sau PUBG pentru a atinge și mai multe fps-uri și o reducere mai mare a consumului de energie.

Procesorul are dual Image Signal Processor (Dual-ISP), pentru a obține o viteză cu 46% mai mare a camerei, cu 23% mai mic consumul energetic, 33% reducere în lantența camerei. Astfel, fotografiile realizate cu viitorul Mate 20 Pro vor fi sigur peste nivelul P20 Pro.
Având dual-NPU și dual-ISP, imaginile vor ieși mai rapid și la o calitate mai bună tehnologia AI fiind folosită pentru îmbunătățirea calității. Filmările vor fi și ele îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei AI.