Am testat Huawei Mate 20 PRO, modelul de top al producătorului chinez, un flagship foarte puternic, cu tehnologii și atuuri impresionante, poate chiar telefonul anului 2018, cu mici probleme care rămân de discutat. Le trecem pe toate în revistă în cadrul acestui test și ca de obicei am și versiunea video pentru voi.
Detaliile complete sunt pe site-ul producătorului.
Pro și contra Huawei Mate 20 PRO
Atuurile acestui model:
– este singurul Android care atinge performanțe similare iPhone;
– are un ecran foarte bun cu margini curbate;
– sistemul de camere foto oferă funcții fără concurent;
– bateria este foarte mare și poți încărca alt device de la el;
– are în cutie adaptor USB-C pentru căști cu fir 3.5mm jack;
– senzor de amprentă în display;
Rămâne să discutăm:
– nu are card microSD;
– difuzorul este în mufa de încărcare USB-C;
– autonomia nu e cea mai bună;
– prețul său este mare;
Detalii tehnice pe scurt
Ecran: 6.4 inch AMOLED, 3120×1440 px, 538 ppi, HDR10
Procesor: Kirin 980 (2x Cortex A76 la 2.6 GHz, 2xCortex-A76 la 1.92Ghz, 4xCortex-A56 la 1.8 Ghz)
GPU: Mali-G76 MP10
Memorie: 6GB RAM
Stocare: 128 GB (fără microSD, are NM card)
Camera foto: triplă, 40 megapixeli, 20 megapixeli, 8 megapixeli, f/1.8/f.2.2/f/2.4, 27/16/80 mm
Camera selfie: 24 megapixeli, f/2.0, 26 mm
OS: Android 9.0 Pie
Interfața: EMUI 9.0
Baterie: 4.200 mAh
Preț: 999 euro
Review Mate 20 Pro
Vreau să schimb modul de ordonare pentru rewiew-uri, pentru că acest model merită să trec prin capitole separat, exact ca la detalii tehnice. Poate că alte termibale nu vor merita o astfel de ordonare, mai vedem pe parcurs. Cert este că acum trec prin aceleași capitole precum mai sus, detaliez la fiecare tehnologiile speciale, care sunt atuurile modelului și care sunt problemele lui. Am așteptat cu sufletul la gură testul Mate 20 Pro pentru că am fost entuziasmat de prezentarea Kirin 980. Procesorul este excelent și poate de aceea fac un capitol separat doar despre el. De asemenea, ecranl merită capitol separat, camerele foto sau bateria. Putem discuta și despre preț dacă vreți, separat.
Am testat de-a lungul anilor și Mate 9 (acum doi ani), dar și Mate 10 Pro (anul trecut), iar îmbunătățirile sunt extraordinar de mari.
Design general
Huawei a ales pentru Huawei Mate 20 Pro un ecran cu margini curbate, un display AMOLED despre care s-a zvonit că ar fi făcut de Samsung, dar de fapt este realizat de compania chineză BOE Display. Este în un ecran care amintește foarte mult de design-ul Samsung (o să fac separat o comparație cu Note / S9+ și o să vedeți acolo că chiar seamănă). Au atacat design-ul flagship al Samsung tocmai pentru a marca asaltul care ar putea îndeplini visul Huawei: să devină numărul unu mondial pe terminale smartphone. Au depășit deja Apple ca vânzări, iar atâta timp cât compania americană nu face un model de 400 de dolari, nu va putea prinde din urmă rivalii chinezi. Dar în cazul Samsung este mai complicat, pentru că sud-coreenii au și modele ieftine sau mid-range foarte bune.
Spatele este lucios, am prins un model albastru, dar culoarea nu este aceeași peste tot, se schimbă în funcție de cum pică lumina. Are un efect interesant, plăcut. Pe de altă parte, nu prea folosesc telefonul fără huse de protecție și culoarea de pe spate mi se pare și un pic irelevantă. Pînă când modelele de top nu vor fi mai rezistente nu poți să riști să le spargi. Mi-a plăcut foarte mult noua aranjare a camerelor foto, care acum stau într-o poziție bună, arată spectaculos, chiar dacă unii au crezut că vor fi patru camere acolo, era logic să aibă loc pentru bliț.
Telefonul nu este deloc alunecos, cum sunt multe terminale lucioase. Stă destul de ok în mână, dar spatele tot se acoperă de amprente și urme. Marginile nu sunt ascuțite, sunt plăcute de ținut în mână, iar telefonul este echilibrat, ușor de folosit, nu este prea gros sau prea greu. Revin cu o comparație cu Note 9, cu care este destul de asemănător, săptămâna viitoare.
Slotul de SIM și NM card este localizat în partea de jos a terminalului, nici sus, nici pe laterală. Difuzorul este situat în mufa de încărcare USB Type-C, dacă țineți telefonul la încărcat nu se aude la fel de bine. În rest, totul ok, nu am nimic de comentat.
Display
Zvonurile dinainte de lansarea oficială spuneau că Huawei va cumpăra de la Samsung un display Super AMOLED de la Samsung, similar cu cele de la S9+ sau Note 9. Diagonala raportată pe surse era de 6.9 inch, adică ar fi fost unul dintre cele mai mari telefoane de pe piață. Pînă la urmă a fost un zvon, ecranul este de 6.39 inch, tocmai ok, un AMOLED realizat de o firmă chinezească. Are rezoluție 3120×1440 pixeli, la același nivel cu LG G7. Dar este un pic mai mare decât ecranul P-OLED utilizat de LG. Note are ecran de 6.4 inch Super AMOLED cu rezoluție 2960×1440 pixeli.
Ecanul Huawei Mate 20 Pro oferă o densitate de 538 ppi, are formatul 19.5:9 datorită celebrului notch (moț). Nu am detalii despre contrast, dar la partea de luminozitate ecranul Huawei Mate 20 Pro atinge 440 de nits, adică sub nivelul Note 9 sau iPhone XS Max.
Cum spuneam, este însă un ecran de foarte bună calitate și cu margini curbate, efectul vizual este foarte bun. La partea de notch, acesta se poate ascunde cu o bandă neagră din meniul Setări / Display, sau poate fi folosit normal. Nu are probleme cu aplicațiile rulate sau cu jocurile video.
Procesor și hardware
La parea de procesor și dotări interne este unul dintre cele mai bune terminale disponibile la ora actuală. Kirin 980 este primul lor procesor realizat pe tehnologia de 7 nanometri, primul cu noile nuclee ARM Cortex-A76, are dual-NPU (neural processing unit) adică procesor dual pentru chipul AI, primul care are procesor grafic Mali-G76, primul cu modem de 1.4Gbps, precum și primul care suportă memorii 2.133 Mhz LPDDR4X. Este mai compact decât oricare alt procesor, mai puternic și mai eficient energetic. Cercetarea a început în 2015, primul demo a fost gata în 2016 și din 2017 a fost testat.
Noua tehnologie utilizată cresște cu crește puterea de procesare în timp ce se reduce consumul de energie cu 40%. Procesorul încorporează 6.9 milioane de tranzistori, iar densitatea lor a crescut de 6.8 ori. Performanța comparat cu Kirin 970 este 75%, iar consumul de energie este mai redus cu 58%. Comparat cu Snapdragon 845 este cu 37 % mai performant. Două dintre nucleele puternice Cortex-A76 rulează la 2.6GHz, are alte două medii Cortex-A76 la frecvența de 1.92 GHz, plus patru nuclee economice Cortex-A55 la 1,8 GHz.
La ora actuală doar iPhone are un procesor comparabil, dar Apple a ales pentru A12 Bionic o arhitectură six-core, cu două nuclee Cortex-A76 și patru nuclee economice Cortex-A56. Ap=ple a implementat un GPU cu patru nuclee, dezvoltat de ei, nu știm cum se compară cu principalii competitori.
Huawei Mate 20 Pro are GPU Mali-G76 MP10, un procesor grafic cu 10 nuclee. Comparat cu GPU de la Kirin 970 de anul trecut puterea de procesare greafică a crescut cu 40%, iar consumul de energie a fost redus aproape la jumătate. Are o tehnologie nouă, botezată GPU Turbo, special dezvoltată pentru jocuri video și aplicații intense. Jocurile ating 60fps-uri,față de Snapdragon 845 unde se ating 35-37 de fps-uri. Procesorul are dual Image Signal Processor (Dual-ISP), pentru a obține o viteză cu 46% mai mare a camerei, cu 23% mai mic consumul energetic, 33% reducere în lantența camerei.
În Antutu, scorul Mate 20 Pro este de 315.000 de puncte, peste orice alt competitor cu Android. Am văzut recent că RoG Phone cu Snapdragon 845 atinsese 299.000 de puncte, depășind Black Shark al Xiaomi. Spre comaprație iPhone XS atinge 345.000 de puncte. Am pus mai jos și alte teste realizate în perioada de testare.
Camerele foto și selfie
Sistemul de camere foto de la P20 Pro era foarte bun, dar acum la Mate 20 Pro este și mai bun. Pe lângă faptul că arată mult mai bine aliniate pe spatele terminalului, camerele foto s-au modificat. P20 Pro avea trei senzori: cel mare de 40 de megapixeli, cu f/1.8 și lentilă de 28 mm, al doilea de 20 megapixeli monocrom pentru efectele speciale Leica și al treilea de 8 megapixeli cu f/2.4, lentilă de 52mm, care face zoom optic 3X.
La Mate 20 Pro, camera foto principală este aceeași de 40 de megapixeli, un senzor uriaș de dimensiunile 1/1.7 inch, comparabil cu cel de pe Nokia Lumia 1020, un model foarte apreciat de toți pasionații de fotografie. Are f/1.8 și lentila de 27 mm. Al doilea senzor este însă tot color, unul de 20 de megapixeli, f/2.2, lentila fiind ultra-wide de 16 milimetri. Este o cameră care poate face macro de la 2.5 centimetri, o altă premieră. Camera a treia are 8 megapixeli, dar are o lentilă de 80 de milimetri oferind zoom optic 5X (cred că am zis hibrid pe filmare, dar asta era valabil la P20 Pro, acum e optic). Oricum, poate face ditamai zoom-ul 10x și se vede ok dacă nu vă tremură mâna prea tare.
Sensibilitatea ISO merge pînă la 51,200, include un mod Super HDR care combină 10 cadre realizate RAW pentru a obține cea mai bună calitate a imaginii. Evident, camera folosește tehnologia AI pentru imagini de calitate foarte bună, iar procesarea este mai rapidă decât la varianta anterioară.
Camera frontală este deocamdată single, un senzor de 24 de megapixeli, cu f/2.0 și lentila de 26 mm, capabilă de imagini foarte bune. Vă pun mai jos câteva imagini, doar să știți că sunt micșorate, pentru că nu puteam încărca la dimensiunea respectivă.
Autonomie și încărcare wireless
Bateria este de 4.200 mAh, cea mai mare pentru un flagship de top (lăsăm la o parte Mate 20 X care are și ecranul de 7.2 inch). Note 9 are de 4.000 mAh, Sony are de 3.300 mAh, LG G7 de 3.000 mAh, HTC U12+ de 3.500 mAh, terminalele iPhone au baterii mai mici. Deci putem spune că are cea mai mare baterie pentru un terminal de top. Autonomia, conform testelor, nu a ieșit cea mai mare posibil, dar nici nu am activat Power Saving sau redusă luminozitatea ecranului. A mers exact așa cum era, a ieșit 10 ore și 54 de minute. Pe scurt, dacă folosiți normal telefonul va ține peste 22 de ore. Dacă sunteți atenți la consum, poate ține o zi jumătate.
Bateria Mate 20 Pro are însă o funcție unică, care poate deveni un atuu de cumpărare. Are o opțiune din meniul Settings / Battery care permite să încarce wireless alt device. Nu e activată pentru că probabil ar scădea autonomia. Trebuie activată manual. Wireless Reverse Charging transformă bateria din Mate 20 Pro în dock de încărcare pentru alt telefon compatibil wirepess Qi. Am testat pe S9+ și merge. Poate merge pe un smartwatch, pe un iPhone cum au glumit oficialii Huawei sau pe alt dispozitiv similar. De asemenea, Mate 20 Pro se poate încărca wireless cu un dock special.
De notat că la încărcător normal poate atinge 100% într-o oră și 15 minute, iar dacă folosești încărcător wireless durează mai mult,
aproape dublu.
Senzor în display și Face Recognition
Încă o premieră bifată de Huawei Mate 20 Pro este senzorul de amprentă în display. Tehnologia s-a lansat în ianuarie 2018 la CES Las Vegas, un producător chinez fiind primul care o folosea, dacă țin bine minte era Vivo. Apoi s-au tot auzit zvonuri că Samsung va avea așa ceva, ba la S9, ba la Note 9, acum se zice că va avea la S10. Așa că Mate este primul flagship cu așa ceva. Apple a renunțat la amprente și sunt slabe șanse să reintroducă o tehnologie pe care au eliminat-o. Dar cum Tim Cook nu este Steve Jobs, avem șanse să vedem ceva similar. Legat de Samsung, dacă nici la anul nu fac asta, vor avea doar de pierdut.
Senzorul este foarte bun, merge la fel precum cel din spate și în rest este imposibil de observat. Rămâne de văzut dacă va dăuna în timp cumva ecranului. Am pus și Face Recognition, care merge foarte rapid și spre deosebire de iPhone poți seta din meniu să deblocheze direct ecranul. Așa că doar ridic telefonul la nivelul feței și este deblocat complet, nu mai trebuie să apăs pe altceva.
Audio și căști
Calitatea audio din speakerele stereo este foarte bună, cel deasupra ecranului folosește difuzorul pentru apeluri, iar în partea de jos sunetul vine din mufa de USB Type-C. Astfel, dacă rămâneți fără baterie și trebuie încărcat telefonul calitatea muzicii sau a coloanei sonore de la film va fi afectată. Și dacă țineți mâna acolo sunetul este afectat. Ca nivel de sunet nu este peste principalii rivali, sub 100 de decibeli.
Căștile incluse în cutie sunt unele standard, cu mufă USB Type-C, cu dopuri care seamănă ca design cu cele de la căștile Apple, genul care nu stau în ureche nici cu Super Glue. Dar Huawei a pus la Mate 20 Pro și un adaptor pentru căștile 3.5 mm jack, așa că puteți folosi cu adaptor ce căști vreți voi. Sau puteți conecta unele Bluetooth și ați scăpat de griji.
Alte tehnologii
Merită precizat faptul că Mate 20 Pro vine cu Android 9.0 Pie și interfața optimizată Emui 9.0. Este un telefon care vine cu tehnologie LTE-A Cat21, adică veți putea atinge 1.400 Mbps la downloaad și 200 Mbps la upload – acolo unde rețeaua și abonamentul vostru vă permite. În testele mele, rețeaua Orange a ieșit foarte bine, viteze foarte mari.
Mate 20 Pro vine cu Bluetooth 5.0, care permite conectarea de mai multe dispozitive simultan. Este de asemenea protejat la apă și praf cu standardul IP68. Mufa de USB Type-C este pe standardul 3.1, nu pe 2.0 ca mulți alți competitori, așa că transferul de date se face rapid dacă aveți USB 3.0 la laptop.
Așa cum am explicat aici, nu are card microSD, ci un tip de card Nano Memory Card (sau NM card), inventat de Huawei, care ocupă mai puțin loc. Dar nu știm când va ajunge la vânzare, cât va costa și dacă va putea fi folosit împreună cu alte device-uri sau nu.
Concluzii finale
Huawei Mate 20 Pro are atuuri importante care îl fac să fie o achiziție inteligentă. Este primul smartphone Android cu un procesor puternic și eficient, de nivelul celui de la iPhone. Are ecranul cu margini curbate și senzor de amprentă în display. Are o baterie foarte mare și tehnologie wireless care încarcă alte gadgeturi. Are un sistem de camere foto excelente, inclusiv cu lentilă ultra-wide, care permite fotografii și efecte diverse. Android 9.0 Pie se mișcă foarte rapid și este mai sigur decât versiunile anterioare. Pe de altă aparte, cum spuneam, lipsa cardului microSD mi se pare importantă, ca și sunetul care vine din mufa de USB Type-C.
Prețul de 1.000 de euro pare să fie noua barieră pentru super-terminalele flagship. Am explicat de mai multe ori că, pe măsură ce se vând mai puține terminale, producătorii vor împinge modelele foarte scumpe, cu care fac profit. Să nu uităm că Huawei fac și modelul Mate 20 Porsche Design, care costă 2.100 de euro.
Una peste alta, alegerea aparține fiecăruia, există suficiente atuuri pentru a recomanda acest model.
Super procesor și totuși nu e in stare sa filmeze 1080 / 120, 240 FPS sau 4K / 60 FPS.
Performant tot.
Salut. Nu cred că „nu este în stare”, cred că pur și simplu nu i-a interesat să facă asta. Mate nu este un telefon pentru utilizatori video avansați. Probabil că dacă folosești camera Sony XZ3, ea poate face asta.
Dar Mate poate filma 4K, poate face Super Slow Motion, ceea ce este arhisuficient pentru un utilizator normal.
Nu i-a interesat ?
Pana si flagship-urile de anul trecut pot face asta. A fost una dintre cerintele utilizatorilor.
Cat despre calitatea pozelor, nu ma declar impresionat.
Pozele realizate cu S9 si Pixel 2, Pixel 3 sunt mult mai bune.
La poze te contrazic un pic. Am testat comparativ cu Note 9, iPhone XS, HTC U12+ și altele.
Dacă faci poza pe Auto, toate sunt comparabile. Dar dacă ai de gând să folosești zoom optic P20 Pro și Mate 20 Pro câștigă la toate capitolele. Iar Mate 20 Pro are acum și lentila ultra-wide extrem de utilă în anumite situații. Deci are câteva avantaje și la foto.
Am încercat să fac zoom și cu Note și cu celelalte, iese pixelat după cum știm cu toții.
Fotografii pixelate la Note8? Glumești desigur. Poate la zoom 8x, până la 3x,arhisuficient pentru surprinderea detaliilor îndepărtate,detaliile fotografiilor sunt la nivel maxim,începând de la 4x-5x se va simți o oarecare deteriorare a calității imaginii.Dar asta numai dacă vezi fotografia pe un display de monitor mai mare,pe telefon detaliile sunt clare și la zoom 5x.
Da,zoomul optic 5x este un atu pentru Mate 20 Pro,e normal.
Am înțeles de la Ervin de la Mobilissimo că Mate 20 Pro are o problemă deranjantă la focalizarea subiectelor din prim plan de mărime mică,tinde să focalizeze permanent planul îndepărtat.
Salut, da, mă refer strict la zoom peste 5x, unde apare pixelarea.
Legat de Mate 20 Pro, este adevărat, face focus pe subiectul apropiat, apoi când declanșezi schimbă focalizarea pe ansamblu. Soluția este să faci lock pe subiectul apropiat. Sau să declanșezi fotografia cu degetul pe ecran.