Am testat zilele trecute un laptop Asus ROG Zephyrus M16 dotat cu noul procesor Intel Core i7-11800H, din a 11-a generație. Seria H include procesoare mobile care au performanțele unui produs desktop. Plus o mulțime de tehnologii actualizate, care fac orice activitate mult mai eficientă. Nu este doar un laptop de gaming, ci și o unealtă pentru profesioniștii care călătoresc.Pro și contra ROG Zephyrus M16

Avantaje:
– performanțe de nivel desktop;
– ecran luminos de mari dimensiuni cu margini subțiri;
– autonomie crescută;
– tastatură completă iluminată;
– corp compact, rezistent, ușor de transportat;

Dezavantaje:
– nivelul de preț este pe măsura performanțelor oferite;

Detalii tehnice

Ecran: 16 “ IPS, 2560×1080 px, 16:10, 165Hz,3 ms
Procesor: Intel Core i7-11800H
GPU: Nvidia GeForce RTX 3060
Memorie: 16 GB RAM (suportă 48 maximum)
Stocare: 1TB SSD Samsung
Dimensiuni: 355 x 243 x 199 mm
Greutate: 1.9 kilograme
Baterie: 90WHrs, 4-cell Li-ion
OS: Win 10 Pro
Tehnologii: WiFi 6e, Bluetooth 5.2, senzor de amprentă
Preț: de la 9.000 lei

Informații despre hardware și tehnologii noi

Laptopurile echipate cu procesoare Intel Core seria H din ultima generație, generația a 11-a Tiger Lake, sunt dedicate atât gamerilor pasionați, dar creatorilor digitali și utilizatorilor de stații de lucru mobile. Pentru cei care necesită puterea de calcul a unui desktop împreună cu portabilitatea și comoditatea unui laptop.

Procesoarele Intel Core din seria H sunt dispozitive mobile cu performanțe de clasă desktop. Optimizează puterea și performanța într-o platformă care îți permite să rezolvi rapid orice taks oriunde te-ai afla.

Asus ROG Zephyrus M16 GU603HM, este echipat cu un procesor extrem, Intel Core i7-11800H, din a 11-a generație, seria H45. Are o litografie de 10nm SuperFin, un număr de 8 core-uri și 16 fire de execuție. Atinge o frecvență maximă de 4.6 GHz care asigură experiențe de top pentru gameri, creatori și utilizatori care folosesc stații de lucru mobile.

Pe scurt despre caracteristicile și avantajele procesoarelor Intel Core seria H din generația a 11-a față de generația anterioară:

  • 20 PCIe lanes din generația a 4-a accelerază spațiul de stocare şi conexiunea grafică. PCIe din generația a 4-a are de două ori mai multă lățime de bandă față de generația anterioară;
  • port Thunderbolt 4: cu o lățime de bandă de 40Gb/s este următoarea generație în materie de conectivitate, transfer de date și încărcare a dispozitivelor. Are o viteză de transfer de 4 ori mai mare decât un USB 3.1 și oferă conectivitate ultra-rapidă la cele mai noi dispozitive. Cu ajutorul acestui port se poate încărca dispozitivul, se poate adăuga spațiu de stocare și se poate conecta laptop-ul la două ecrane de rezoluție 4K. În același timp, dacă avem nevoie, putem conecta și o placă video externă;
  • suport pentru Intel Wi-Fi 6E (Gig+) dedicat, de 6 GHz, care optimizează conectivitatea, asigurându-te că PC-ul tău este pregătit. Conectivitatea Intel Wi-Fi 6E devine disponibilă pe scară tot mai largă. Creatorii de conținut au posibilitatea să transfere fișiere de mari dimensiuni prin Wi-Fi, care ar necesita, în general, o conexiune cu fir;
  • resizable BAR – tehnologie nouă care permite CPU să acceseze în mod direct memoria GDDR6 de mare viteză atașată la placa grafică, ceea ce înseamnă că unele jocuri vor obține un număr mai mare de FPS-uri;

Tehnologii existente care sunt optimizate acum:

  • Intel Speed Optimizer, pentru overclocking facil;
  • suport pentru Intel Ethernet I225 de 2,5G, pentru conectivitate puternică la rețea;
  • tehnologie Intel Adaptix, inclusiv Intel Extreme Tuning Utility, pentru performanțe excelente ale CPU-ului în toate formele și depășirea limitelor procesorului;
  • suport pentru o capacitate de memorie DDR4 de până la 128 GB;

Opțiuni extinse de conectivitate

Pe partea de conectivitate laptopul dispune de un port de internet, RJ-45, o ieșire pentru microfon, un port HDMI, 3 USB-uri 3.2, și un port Thunderbolt, pe scurt de tot ceea ce ai nevoie pentru a te bucura de o sesiune de gaming atât acasă, cât și în deplasare.

Când vine vorba de ecran, acest Asus ROG Zephyrus M16 GU603HM dispune de un ecran de 16 inch, cu margini foarte înguste și cu un raport ecran-corp de 94%. Are o rezoluție de 2560 x 1600, luminozitate de 500 niți, Anti-Glare, și o rată de refresh de 165 Hz, pentru a te bucura de una dintre cele mai tari experiențe de gaming.

Variante pentru ROG Zephyrus M16

Ideea acestui laptop este extrem de simplă. Au apelat la un ecran imersiv de 16 inchi și un nou și un procesor Intel de top, dar într-o carcasă ultra-subțire de 15 inch. Putere hardware, dar într-un corp extrem de compact, ușor și rezistent.

Există mai multe niveluri de dotare, unele peste ceea ce am experimentat eu. Varianta de top include procesor Intel Core i9-11900H de generația a 11-a. Stocarea urcă la 2TB pe SSD-uri foarte rapide. Iar de grafică se ocupă GeForce RTX 3070 pentru laptop.

Tehnologiile speciale ROG Intelligent Cooling menține laptopul la o temperatură potrivită, mai ales sub degetele utilizatorului. Răcirea asigură performanțe ridicate pentru CPU și GPU.

Sistemul cu șase boxe cu Dolby Atmos al lui Zephyrus M16 este și el special. Are două tweetere și woofer-e duale pentru a produce înalte bine definite și bass clar. Fiecare woofer conține două difuzoare care sunt ușor decalate pentru a-și anula reciproc vibrațiile, reducând rezonanțele nedorite.

Rețeaua de microfoane 3D oferă moduri de înregistrare optimizate pentru diferite scenarii. Modul Cardioid capturează sursele de sunet din fața laptopului, făcând vocea utilizatorului să se audă tare și clar pentru streaming și chat. Modul Omnidirectional capturează sunetele din întreaga cameră, făcând posibilă integrarea unui întreg grup de persoane într-un apel. Amestecarea celor două în modul stereo deschide oportunități bogate de înregistrare pentru creatorii de muzică.

Pentru a îmbunătăți chatul vocal, funcția avansată Two-Way AI Noise Cancelation înlătură sunetele nedorite atât la intrările cât și la ieșirile audio. Poate fi aplicată oricărui dispozitiv și chiar poate fi personalizată în funcție de aplicație, astfel încât utilizatorii să limiteze anularea zgomotelor la aplicațiile de chat, fără să afecteze sunetele din jocuri. Gamerii pot comunica mai bune cu colegii de echipă, creatorii pot înregistra un sunet mai curat în orice mediu și toată lumea se poate bucura de conversații mai clare. Întrucât Two-Way AI Noise Cancelation rulează pe CPU, GPU-ul este liber să se concentreze pe maximizarea numărului de cadre.

Concluzii

Procesoarele Intel din a 11-a generație care echipează laptopurile ROG Zephyrus sunt perfecte pentru utilizatorii interesați de performanțe mai presus de orice și care își doresc, în același timp, dispozitive ușoare. Seria asta de laptopuri optimizează performanțele cu frecvențe necesare pentru redarea jocurilor populare, fiind o alegere excelentă pentru orice utilizator care își dorește atât performanțe, cât și portabilitate.

Galerie foto