Odată la câțiva ani simțim nevoia pentru schimbare și laptopul vechi începe să pară tot mai obosit, așa că începe vânătoarea pentru un sistem actualizat, care să facă față cerințelor în următorii ani.

Foto: © Dimarik16 | Dreamstime.com

În 2018 există însă și mai multe motive pentru a face actualizarea. Sigur, și laptopul vechi va merge în continuare, însă cum majoritatea utilizatorilor au nevoie și de performanță și autonomie, am să vă dau câteva motive suplimentare pentru a trece anul acesta la un laptop nou.

Există două direcții mari care merită explorate, plus zona de design, evident, discutăm despre asta spre final. Prima parte însă ține strict de tehnologie și aici vom vorbi despre noile procesoare Intel Core i5+, i7+, i9+. De asemenea, pe partea de autonomie merită să povestim despre laptopuri care rezistă 24 de ore fără priză. Iar pe partea de design, există două mari trenduri – dispozitivele ultrasubțiri cu ecranele aproape fără margine, dar și cele care preiau design de la dispozitivele de gaming.

Hardware nou care merită un upgrade

Cum spuneam, cei de la Intel au actualizat tehnologia utilizată pentru procesoare, iar acum veți vedea la ofertă laptopuri care au procesoare Core i5+, i7+ sau chiar i9+. Nu sunt tehnologii noi pe partea de procesare, însă Intel a schimbat tehnologia de accesare a memoriei, folosind SSD-ul pentru a oferi cache mai rapid, tehnologia Optane Memory actualizată permite acum cache și pentru drive-ul care nu găzduiește sistemul de operare (mai precis, cel care are jocurile de exemplu). Vitezele pentru jocuri video cresc cu pînă la 4.7 ori comparat cu tehnologiile anterioare.

Procesoarele sunt din a opta generație și deja sunt mai rapide decât orice aveai pe sistem înainte. Sunt convins că nu mai trebuie să vă scriu eu despre SSD, vorbim de ani de zile despre asta, doar vreau să menționez că acum puteți opta pentru SSD-uri conectate NVMe, pe conexiunea PCIe, deci sunt mai rapide decât clasicele SSD-uri SATA.

Tot în 2018, pentru prima oară au fost prezentate laptopuri cu procesoare Snapdragon 835, care promit autonomie de peste 20 de ore și conectivitate LTE inclusă. Din păcate însă sistemul de operare rămâne limitat și nu toate aplicațiile clasice vor merge pe ele. Dar pentru cei care călătoresc mult și vor să aibă funcții de bază, este clar că acum se poate opta pentru un laptop nou cu autonomie mare, să uitați când l-ați încărcat ultima oară.

Design modern

Cel mai nou trend în design a fost dat de Dell XPS 13, care acum câțiva ani a venit cu ideea de a reduce marginile ecranului, oferind un display aproape „Infinity”, ca la telefoanele mobile. Ei bine, pe această direcție merg cam toate dispozitivele de ultimă generație. Ultraportabile, subțiri, cu design special, dar oferind de asemenea performanțe bune.

Un alt trend puternic este design-ul de tip gaming, unele laptopuri chiar dacă nu au tehnologia de maximă putere necesară pasionaților de jocuri video, au elemente de design preluate de la aceste dispozitive și trebuie spus că arată foarte bine, în genul avioanelor de vânătoare și așa mai departe.

Astfel, 2018 ne oferă multe motive pentru un upgrade al laptopului. Se anunță în curând și un nou Macbook, abia aștept să vedem ce surprize ne rezervă anul ăsta Apple.