Am văzut conceptul de laptop transparent Lenovo prezentat la Mobile World Congress 2024. Este interesantă ideea, vezi și ce ai de lucru pe ecran, dar vezi și prin el ce se întâmplă în spate. Pare să fie util pentru cei dependenți de muncă. Nu are însă nicio utilitate practică deocamdată, este doar un concept.

concept laptop transparent lenovo

Cum este laptopul transparent Lenovo

ThinkBook Transparent Display Laptop este denumirea oficială: un notebook de 17,3 inch cu un ecran prin care puteți vizualiza direct. Principala atracție este afișajul MicroLED de 17,3 inch, care oferă până la 55% transparență atunci când pixelii săi sunt setați la negru și opriți. Dar pe măsură ce pixelii săi se aprind, afișajul devine din ce în ce mai puțin transparent, până când, în cele din urmă, te uiți la o suprafață albă complet opaca, care poate atinge o luminozitate maximă de 1.000 de nits.

Deși atracția ecranelor transparente din filmele și emisiunile TV SF este clară , este mult mai greu să te gândești la o utilitate reală în afară de prima impresie creată.

Una dintre ideile prezentate de Lenovo este că ecranul transparent ar putea fi util artiștilor digitali, ajutându-i să vadă obiecte din spatele ecranului laptopului în timp ce desenează pe jumătatea inferioară a laptopului unde se află tastatura.

Lenovo este cel mai recent dintr-un lung șir de companii care au experimentat cu afișaje transparente. Samsung a prezentat un concept de laptop transparent în urmă cu peste un deceniu la CES 2010 și chiar și Lenovo a prezentat un concept de smartphone transparent în 2015. Ecranele transparente au fost folosite ca vitrine de magazine și geamuri ale vagoanelor de tren în China și Japonia. LG spune că intenționează să producă televizorul său transparent OLED Signature T în cursul acestui an.

Cei de la Lenovo mai au și alte posibile scenarii. “Prin puterea conținutului generat de inteligență artificială (AIGC), ecranul transparent deschide noi căi de colaborare și eficiență în muncă, permițând interacțiunea cu obiecte fizice și suprapunând informații digitale pentru a crea conținut unic generat de utilizatori. Transparența îi permite să se integreze fără efort în mediul său. Utilizatorii pot comuta fără probleme între tastatură și planșa de desen cu un stilou acceptat, deblocând noi niveluri de eficiență creativă. Inteligența artificială în combinație cu afișajele transparente va deschide noi modalități de a interacționa cu datele și aplicațiile, oferind oportunități de a dezvolta noi caracteristici și factori de formă”.