Am tot auzit discuții de genul: “eu nu las copiii să se apropie de laptop / smarptphone/ tabletă. Noi, pe vremea noastră…” Ei bine, mi se pare o prostie, să vă spun de ce.

supercoders
Cursuri de programare pentru copii

Eu am făcut cunoștință cu tehnologia de mic copil. Înainte de ’89 am avut ocazia să joc ping-pong pe un televizor alb-negru, am văzut primul computer cu monitor monocrom verde, iar apoi am avut acasă primul computer HC90 cu sistem de operare Basic. Deși viața a mers mai departe, computerele au ajuns să-mi influențeze atât cariera, cât și alegerea mea privind viitorul.
Pe vremea aia trebuia să înveți programare pentru a putea avea propriile aplicații, iar jocurile video se încărcau de pe bandă magnetică cu ajutorul casetofonului. Am făcut tradiționalele cursuri de Cobol și C++, dar codul nu s-a lipit de mine. Singura parte bună ar fi că mi-a fost foarte ușor să învăț ulterior HTML.

Așa arăta primul meu computer....
Așa arăta primul meu computer….

Când am început cariera de ziarist aproape renunțasem de tot la computere și tehnologie, nu am mai continuat cursurile de programare și scriam la mașina de scris. Am redescoperit computerul când a fost înlocuită prima mașină de scris cu un desktop 286 cu Windows 3.1. Am descoperit Internet Explorer, dar și Solitaire sau Minesweeer.

Peimul desktop din redacție...
Primul desktop din redacție…

Odată cu apariția primelor PC-uri în redacție, fascinația pentru tehnologie și-a spus cuvântul. Am fost primul care avea PC pentru scris și pentru a primi știrile, apoi am fost primul din redacție care a scris despre tehnologie. Practic, drumul meu în viață s-a schimbat radical datorită tehnologiei.
20 de ani mai târziu nu regret deloc această alegere. În 2000 eram printre primii ziariști care lucrau la o revistă IT, în 2005 am deschis primul meu blog, iar în 2010 am părăsit presa scrisă pentru a mă dedica excluiv blogului. Deși văd meseria mea ca fiind una de scriitor, nu de blogger, sunt convins că nu m-aș descurca fără tehnologie și nici nu m-aș descurca foarte bine să fac altceva decât să scriu despre tehnologie.
Sunt convins că mulți dintre voi aveți povești similare, abia aștept să le aud dacă este așa…
Sunt unul dintre cei care consideră că tehologia nu dăunează deloc copiilor – singura condiție este să nu-i lăsați singuri și de capul lor ore în șir cu tableta, telefonul sau laptopul. Ajutați-i să descopere aplicațiile educative, să învețe să programeze și să folosească computerul la maximum. Pregătiți-i pentru viitor, căci totul va fi digital atunci.

În acest sens vă recomand și super-proiectul #Supercoders, ajuns la ediția a treia. Are loc pe 17 octombrie la Impact Hub în București, între orele 11 :00 – 15 :00 și participarea este gratuită. Locurile sunt limitate, iar înscrierile se pot face pînă vineri, 16 octombrie, pe adresa csr@orange.ro.