Lenovo are soluții care merg de la dispozitivul din buzunar pînă la partea hardware din data center. La Mobile World Congress 2018, la Barcelona, divizia Data Center a prezentat și soluțiile hardware pentru cloud, Internet of Things și 5G, special realizate pentru industria de telecomunicații.

Am văzut la standul companiei o soluție pentru video streaming și comunicare video în ambele sensuri, parte din proiectul pe care Lenovo îl derulează împreună cu China Mobile. Practic au un sistem care permite încărcarea rapidă în cloud a fișierelor video, dar și preluarea acestora rapid, prin rețeaua telecom, pe telefoanele utilizatorilor.

Proiectul este realizat împreună cu Intel, care are o tehnologie specială pentru video în Cloud. Genul ăsta de tehnologie se apropie de standardele 5G, când comunicațiile video nu vor mai avea deloc lantență din cauza rețelei mult mai rapide. Pe măsură ce tehnologia din domeniul dispozitivelor mobile și inteligente se dezvoltă rapid, industria telecomunicațiilor trece prin schimbări masive odată cu implementarea rețelelor 5G. Prin acest proiect, Lenovo vrea să joace un rol important în transformarea infrastructurii tradiționale de telecomunicații, să oferă o tranziție uniformă pentru furnizorii de servicii de telecomunicații către lumea definită prin software.

Proiectul Lenovo are la bază serverele și switch-urile ThinkSystem SR650/SR630, platforma Red Hat OpenStack și pe Mellanox ConnectX-4 NICs pentru procesarea accelerată a pachetelor de date. Mai mult, Lenovo se alătură programului „Intel Select Solution for NFV” și oferă o soluție special optimizată de criptare și comprimare bazată pe volumele de lucru NFV (Network functions virtualization). Soluția include tehnologiile Intel QuickAssist (QAT) și Intel XXV710 NIC integrate în serverele Lenovo SR650/SR630.

Lenovo prezintă și prima stație de bază 5G cu implementări software și virtualizate ale unităților centralizate și distribuite (CU/DU), posibilă datorită unei colaborări cu China Mobile axate pe nevoile clienților. Mai mult, Lenovo a prezentat la MWC și o soluție de „auto-optimizare a rețelei 5G” bazată pe serverele Lenovo ThinkSystem SR650, la standul Intel.

Pentru a consolida creșterea obținută în urma trimestrului cu cele mai mari venituri înregistrate în ultimii doi ani, divizia Data Center Group (DCG) continuă să-și accelereze procesul de transformare pentru a dezvolta inovații concentrate pe client și a revoluționa starea de fapt a soluțiilor tradiționale costisitoare.

Lenovo a raportat un progres semnificativ după ce a concentrat activitatea diviziei de centre de date asupra clienților de sisteme de tip hyperscale, high performance computing (HPC) și la nivel enterprise prin accelerarea inițiativelor în materie de cloud și inteligență artificială în linie cu cele mai recente tehnologii, proces care a condus la mai multă simplitate operațională. Următoarea etapă a transformării vizează infrastructura telecom și cerințele globale IoT.

Prin divizia IoT creată recent, Lenovo își va ajuta clienții să își transforme dispozitivele finale tradiționale în dispozitive mai inteligente și conectate, transformându-le în motoare analitice care să crească productivitatea și eficiența. Lenovo se va concentra pe integrarea de echipamente din clasa serverelor în soluții IoT pentru a spori conectivitatea și a construi un set de platforme de vârf care să aibă capabilitatea de a analiza volume uriașe de date, ceea ce va permite luarea deciziilor în timp real. În același timp, compania urmărește alinierea cu integratori de sisteme și alți parteneri Lenovo pentru a aduce pe piață soluții verticale complete.