Am testat Lenovo ThinkBook 13s-IWL, un model compact, ușor, rapid, destinat mai degrabă celor din companiile mici și mijlocii. Are dotări destul de bune și un preț relativ bun pentru dispozitivele ultra-portabile de acest gen. Lenovo tocmai a lansat în România noua serie ThinkBook.

Detalii tehnice

Display: 13.3” Full HD, 300 nit, anti-glare, Dolby Vision
Procesor: Core i5 Kaby Lake
GPU: UHD Graphics 620
Memorie: 8 GB
Stocare: 256GB
Sistem de operare: Windows 10 Pro
Conectivitate: USB 3.1, USB Type-C, HDMI, 3.5 mm jack, alimentare, WiFi ac, Bluetooth 5.2
Sunet: 2 x 2W Harman, Dolby Audio
Baterie: 9/11 ore + Fast Charging opțional
Preț: de la 3.900 lei

Experiența cu ThinkBook 13s

Îmi place ideea avută de Lenovo de a da greutate acestei serii prin utilizarea particulei Think de la seria Thinkpad, acompaniată de book, pentru a înțelege că este un produs portabil, nu un laptop de birou care să poată înlocui desktop-ul. Fanii Thinkpad știu că alea sunt laptopuri business solide, rezistente, fiabile, cu atonomie mare. Dar dacă vroiau portabilitate, doar ediția Carbon era disponibilă, o variantă destul de scumpă. Așa că ThinkBook pare o alternativă reală.

Laptopul este genul ultra-portabil, compact, ușor, dar care oferă suficientă putere pentru aplicațiile office. Pentru cei care vor și grafică, există variante cu plăci video AMD Radeon. Cu dotări de top sistemul poate fi folosit și pentru alte aplicații mai intensive, dar versiunea tesată de mine, Core i5 și grafică integrată, este un laptop pentru cei din companiile mici și medii și din anumite birouri ale corporațiilor. Este un laptop ideal pentru călătorie, acolo unde contează foarte mult greutatea și autonomia bună.

Opțiunile de conectivitate sunt astfel desutl de limitate, dar are și el un dock pentru birou care poate suplimenta opțiunile de conectare, inclusiv cu mult-doritul LAN pentru birou. Este adevărat că acest accesoriu poate fi achiziționat doar separat. Dar în multe cazuri se va dovedi foarte util. Pentru cei care nu doresc, se poate conecta laptopul direct la un monitor mare, tastatură și mouse cu un conector USB, căști pentru comunicare și așa mai departe. La o greutate de 1,4 kilograme nici nu poți să ceri foarte multe, chiar mă mir că au păstrat portul HDMI.

Autonomia este bună, bateria rezistă între 9 și 11 ore în funcție de utilizare și cu anumite setări veți putea și la el să mențineți activitatea pentru o durată mai lungă de timp. Mi-a plăcut foarte mult că s-au gândit din start la securitate și dispozitivul vine cu senzor de amprentă ca la telefon, integrat direct pe butonul de power. Îl puteți seta să stea doar pe Sleep și să se trezească doar când puneți degetul cu amprenta corectă. De asemenea, camea web are ThinkShutter, se închide pentru a nu putea fi accesată de la distanță de hackeri sau de diverse aplicații infectate.

Pot spune că tastatura este bine realizată, cu butoane mari și spațiu suficient, nu ai probleme de apăsare. Totuși, dacă vreți să aveți toate tastele normale mai bine folosiți una pe USB când sunteți la birou. TouchPad-ul este mare și se descurcă relativ ok în orice situație.

Procesorul este Intel Core i5-8265U, cu placă video integrată UHD Graphics 620, fără altă soluție dedicată, iar stocarea este pe un SSD de 256 GB. S-a descurcat corect în toate sarcinile, dar cum spuneam nu este pentru prelucrare grafică. Există și verisiuni de top cu procesor Intel Core i7, 16GB de RAM, placă grafică AMD Radeon 540X 2GB GDDR5, stocare pe SSD 512GB, dar vă dați seama că va crește și prețul.

Este de lăudat faptul că un laptop busines integrează ecran Dolby Vision și de asemenea boxe Harman cu Dolby Audio. Deci când călătoriți sau când sunteți acasă vă puteți relaxa urmărind filmele favorite și serialele la calitate bună.

Concluzii

Pe scurt, este un laptop ultraportabil, rapid, cu autonomie bună și un preț bun. Doar că este mai mult pentru cei din companii, aplicații office, fără chestii mai avansate. Dar este laptopul ideal pentru călătorie și aici aduce multe avantaje pentru orice utilizator.

Galerie foto