Am avut ocazia să mă joc câteva zile cu Lumia 630, fratele mai mic și mai ieftin al lui Lumia 930 pe care l-am și lăudat zilele trecute. Nici cel mic nu este un telefon rău, te descurci foarte ok cu el, are cam toate funcțiile unui smartphone avansat, doar că este un pic mai gros, ecranul nu-i cel mai pefect iar terminalul este dual-SIM. Platforma Microsoft e renumită pentru faptul că nu are lag și nu crapă la fel de des, mai ales fiind vorba de terminale ieftine.

Nokia Lumia 630
Nokia Lumia 630

 

Pro și contra Lumia 630

Factori pozitivi de luat în calcul:

– este un terminal care costă 850 de lei;

– aduce Windows Phone 8.1 – versiunea îmbunătățită a sistemului de operare Microsoft;

– este un dual-SIM dual stand-by;

– ai acces la majoritatea aplicațiilor dorite, inclusiv cele în limba română;

– acces la MS Office și alte unelte și servicii online specifice;
Probleme de luat în calcul:

– nu este nici cea mai populară, nici cea mai bună platformă mobilă și are un ecosistem mai limitat;

– lipsesc unele aplicații pe care poate le-ai vrea;

– pe Android sunt competitori cu produse foarte bune la acest preț;

 

Lumia 630  -  aplicatie Autovit
Lumia 630 – aplicatie Autovit

 

Experiența cu Lumia 630

Nu am avut foarte mult timp la dispoziție și nu am folosit terminalul pe post de smartphone principal. L-am ținut la mine doar o perioadă să verific autonomia și apoi m-am jucat un pic cu aplicațiile. Telefonul se mișcă foarte bine, are dotări bune, poți face tot ce vrei cu el. Procesorul este un quad-core, Qualcomm Snapdragon 400 la 1,2 GHz, puternic pentru terminalele low-end și economic. Terminalul are 512 MB de RAM, dar pentru platforma Windows Phone este suficient pentru modelele entry. Pentru stocare internă are doar 8GB, dar are un slot de carduri microSd care este compatibil și cu modelele de 128GB. Plus că ai acces la stocare online. Acceleratorul grafic Adreno 305 este în multe produse buget și se descurcă bine.

Camera foto este de 5 megapixeli și face poze standard destul de bune. Filmarea este 720p, dacă nu vă apucați de filmări artistice este suficient de bună.

Bateria este e 1830 mAh, destul de micuță, dar s-a descurcat ok în teste. Recunosc că nu l-am folosit cu ambele SIM-uri active.

Aplicația Autovit

După ce am scris despre aplicația Auto.ro și despre aplicația auto Just Drive, a venit rândul celor de la Autovit.ro. Ce mi s-a părut la prima vedere este că, deși s-au inspirat bine din design-ul general de interfață Windows Phone + Bing din Windows Phone, la realizare s-au grăbit un pic și arăta totul destul de aglomerat. Exemplu:

 

Aplicatia autovit Windows Phone
Aplicatia autovit Windows Phone

În cadrul aplicației sunt integrate majoritatea funcțiilor care le găsiți și pe site-ul lor. Se pot citi anunturile, au servicii suplimentare, de exemplu obiective pe hartă (benzinării, service), dar grafica iar nu a fost punctul forte. Au rubrici de Știri și Opinii, dar care nu erau actualizate.

Legat de site, evident că au partea care îi interesează pe ei: publicarea unui anunț contra cost, gestionarea anunțurilor proprii: editare, ștergere, prelungire, dezactivare, modificare imagini precum și gestionarea contului de dealer direct de pe telefon sau tabletă.

Costul unui anunț este același ca pe site, de 2 euro + TVA, platibili automat prin SMS.

Galerie foto