În a doua zi de Nokia World, miercurea trecută, l-am luat deoparte (eu și Vali) pe Mark Selby, senior vice-president Nokia, și i-am pus câteva din întrebările “grele”, iar el a avut amabilitatea să îmi răspundă la întrebări. Sunt curios ce reacții vor stârni declarațiile lui.

Prima chestie pe care a făcut-o a fost să dea de pământ cu Android-ul Google, reafirmând că platforma nu este una deschisă și că doar Symbian 3 este cu adevărat “open”.  Apoi, ne-a povestit despre Intel și MeeGo. În vine, ne-a povestit despre experiențele lui cu noile telefoane, C7 și N8.

Mark Selby, senior vice-president Nokia

D.D. : De ce nu vrea Nokia să producă telefoane mobile cu Android?

M.S. : Noi nu vedem niciun motiv pentru a alege Android – nici din punct de vedere economic și nici tehnic. Android nu este o platformă open – nu oferă întreaga funcționalitate – cele mai interesante funcții sunt ținute închise. În plus, Google este cunoscut pentru lipsa de privacy – toata activiatea este monitorizată. La toate acestea se adaugă reclamele Google, care nu totdeauna pot fi binevenite (a fost recent un caz cu un utilizator care și-a pierdut fratele într-un accident la skyjet, iar în timp ce făcea pregătirile pentru înmormântare a fost bombardat cu anunțuri legate de skyjet). Symbian 3 este “deschis pe toate nivelurile”, iar Nokia este o companie responsabila. Avem 1,3 miliarde de utilizatori în toată lumea. Luăm în serios încrederea pe care ne-o acordă acesti utilizatori.

Mark Selby – VVp Nokia: Android is not open

Întrebat dacă Nokia răspunde prin noile lansări de produse la asaltul Apple / iPhone, Mark Selby a recunocut că așa stă treaba. Dar a subliniat că Nokia nu se limitează nicicum la un singur produs sau o singură gamă de produse. “Nokia crede în dreptul la alegere – de ce să fii limitat la un singur format? Nu există un model care să răspundă cerințelor tuturor. Cred că asta am demonstrat prin lansările de la Nokia World”, a explicat el.

Pentru a demonstra că Nokia gândește “open”, Selby a precizat că, spre exemplu, în Germania sunt disponibile 26 de servicii online pentru accesarea legală de muzică digitală, inclusiv iTunes. Toate sunt disponibile pe un smartphone Nokia, în timp ce pe iPhone ai unul singur. Oamenii trebuie să aibă acces la orice doresc”, a explicat el.

Alt exemplu: utilizatorii pot folosi Google Maps pe telefoanele Nokia.

Mark Selby, vp Nokia

Despre telefoanele noi, Mark Selby spune că a testat modelele N8 și C7 și că nu știe pe care să îl păstreze ca terminal de zi cu zi.  “Folosesc N8 din iunie, iar Symbian 3 este clar mai bun. De vreo șase săptămâni folosesc C7 și vreau să îl păstrez”, a spus Selby. Fanii și dezvoltatorii credeau că Symbian 3 va fi disponibil doar pe N8, așa că noua gamă de telefoane S3 a fost o surpriză pentu toată lumea, a apreciat el.

În problema MeeGo, platforma open source dezvoltată de Nokia împreună cu Intel, Mark Selby a declarat că anunțurile oficiale vor veni pînă la finalul acestui an. “MeeGo va urma linia Maemo – iar produsele vor fi extrem de interesante”, a apreciat el. Mark Selby a confirmat încă o dată faptul că Nokia va extinde și linia de terminale S40. “Platforma Series 40 are o bază de utilizatori foarte mare și o parte dintre device-uri sunt chiar smart, chiar dacă S40 nu este oficial o platformă smartphone”, a adăugat el.