Da, este adevărat, mașinile electrice au nevoie de anvelope speciale, altele decât cele obișnuite. Vestea bună este că industria s-a adaptat și principalii producători au lansat ediții speciale de anvelope de vară, iarnă sau all-season pentru mașini electrice.

Tesla Model S anvelope

De ce anvelope speciale

Tranziția către mașini electrice accelerează. Anul ăsta s-a marcat o premieră pe piața auto de la noi: în primele șapte luni ale anului s-au vândut mai multe mașini electrice și hibride decât diesel. Specialiștii spun că tendința va continua, mai ales că există programe de finanțare guvernamentală, care încurajează achiziționarea de automobile nepoluante.

Când treceți de la o mașină pe benzină la una electrică, există unele diferențe în modul în care sunt întreținute, inclusiv anvelopele. Una dintre întrebările care se pune frecvent atunci când vine timpul să înlocuiți anvelopele pe un vehicul electric este dacă aveți nevoie acum de anvelope diferite decât mașinile tradiționale.

„Vehiculele electrice sunt vehicule mai grele, iar industria anvelopelor începe să se adapteze la aceste creșteri de greutate”, a declarat un specialist citat în presa de specialitate. „Există o nouă gamă de anvelope numită HL, care înseamnă anvelope cu capacitate mare de încărcare. Aceste anvelope pot suporta o sarcină mai mare la aceeași presiune în anvelope ca și anvelopele tradiționale”, a explicat el.

Cuplul puternic specific vehiculelor electrice necesită, de asemenea, o tracțiune mai bună, deoarece anvelopele prind suprafața drumului și provoacă multă frecare în timpul accelerației inițiale. Anvelopele specifice vehiculelor electrice sunt optimizate pentru a maximiza aderența și pentru a reduce uzura.

Producătorii de anvelope se adaptează cererii pentru mașini electrice

Cele mai recente știri vin de la producătorul de anvelope Goodyear, compania își dezvăluie planurile de a sprijini în continuare piața de mașini electrice. S-ar putea să recunoașteți numele Goodyear din selecția sa largă de anvelope pentru aproape orice vehicul. În orice caz, Goodyear este unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume.

O companie care este în afaceri de peste 120 de ani știe câte ceva despre urmărirea tendințelor din industrie. Și exact asta face producătorul de anvelope, extinzându-și selecția pentru proprietarii de vehicule electrice.

Șapte dintre cei mai mari 10 producători de vehicule electrice cu baterii din lume se bazează pe anvelopele Continental pentru modelele nou lansate. Nu este o coincidență, deoarece alegerea anvelopei potrivite pentru vehiculele electrice este crucială pentru eficiență, frânare și kilometraj. Tesla, Volkswagen, Mercedes-Benz, Porsche, Ford și producătorii asiatici de automobile Kia și BYD au toți un lucru în comun: ca producători OEM, se bazează pe expertiza tehnologică a Continental în vehiculele lor electrice.

„Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că nu există o singură anvelopă pentru vehiculele electrice. Acest lucru se datorează faptului că modelele complet electrice sunt acum disponibile în aproape toate segmentele de autoturisme și din ce în ce mai mult și în transportul public. Selecția variază de la mini-vehicule electrice, la mașini mici și mijlocii, la SUV-uri, mașini sport de înaltă performanță și autobuze electrice”, a explicat un specialist Continental. „Dezvoltăm anvelope pentru o mare varietate de aplicații – nu pentru anumite tipuri de motoare. În esență, dezvoltarea anvelopelor se referă la realizarea celei mai bune combinații posibile de siguranță, eficiență și confort”, a spus el.

Unul dintre marii rivali, Michelin, spune că anvelopele sale sunt preferate în SUA. Michelin produce anvelope special concepute pentru mașinile electrice și spune că 8 din 10 mari producători auto pun anvelope Michelin pe vehiculele lor electrice pentru piața din SUA.
În teorie, producătorii de mașini electrice optimizează deja aceste condiții cu anvelopele pe care le vând pe vehicule noi, dar merită întotdeauna verificat pentru a fi sigur. Pe măsură ce vehiculele electrice uzate proliferează (poate cu ajutorul unui nou credit fiscal), mai mulți șoferi vor trebui să decidă ce anvelope să cumpere fără un producător auto care să-i ghideze. Shepherd spune că există câteva lucruri de care șoferii de vehicule electrice ar trebui să fie conștienți atunci când vine vorba de selecția și îngrijirea anvelopelor.

Alți producători de anvelope vechi, cum ar fi Bridgestone sau Pirelli, oferă, de asemenea, anvelope care sunt optimizate pentru vehicule electrice.

Pirelli s-a poziționat inițial ca furnizor de anvelope speciale pentru o serie de modele electrice, iar acum va include tehnologia Elect pe toate anvelopele din gamă, punând un accent foarte mare în special pe gama de anvelope de iarnă.

Compania va integra gradual tehnologia Elect, dezvoltată pentru mașinile electrice și pentru cele plug-in hybrid, pe toate gamele P Zero, Cinturato și Scorpion: anvelope de vară, anvelope all season și anvelope de iarnă. Pirelli Elect, pachetul de tehnologie dezvoltat atât pentru mașinile electrice, cât și pentru cele plug-in hybrid, este acum disponibil la scară largă pentru piața aftermarket și include inclusiv anvelope de iarnă.

Concluzii

Mașinile electrice necesită alt tip de anvelope. Cumpărătorii nu se prea pricep acum la aceste detalii. Ei se lovesc de această problemă mai târziu, când se duce primul set din fabrică. Sau când se schimbă sezonul și vor să schimbe gumele. Mașinile electrice au nevoie de anvelope mai rezistente, cu o aderență ridicată, care suportă mai multă greutate. Puteți găsi o cele mai bune pneuri pentru mașina voastră pe site-ul anvelope.ro.