Huawei Mate 20 Pro nu are slot microSD cum apare pe eMAG sau cum susțin GSMArena și alte site-uri de „tehnologie”. Cel mai amuzant este că oameni pricepuți la IT au fost la lansarea acestui telefon și nu au explicat coerent asta, mai ales că s-a zvonit așa ceva de mai mult timp. E drept, zvonul că are microSD părea logic, pînă acum toate modelele aveau slot microSD, iar telefonul are un slot de card pe spatele celui de SIM. Doar că nu este microSD, este un slot pentru nano-card, un tip de card inventat de Huawei, mai mic decât microSD.

Update: review Huawei Mate 20 Pro ->>

Testez acest smartphone în cadrul programului Orange Smartphone Tester. El poate fi cumpărat online din magazinul operatorului. Detaliile complete sunt pe site-ul producătorului.

Mate 20 Pro nu are microSD

Noul card a fost botezat NM card, nano memory card, iar primii care fac precomandă la Huawei Mate 20 Pro vor primi și un astfel de card. Nu sunt sigur că asta se întâmplă și în România și nu pricep de ce schimbarea asta nu a fost comunicată mai clar.

ads

Pentru orice utilizator de smartphone cardul microSD este extrem de important (în afară de fanii iPhone sau Pixel, terminale care nu aveau slot de card). Samsung a încercat vreo doi ani să elimine microSD, dar au terminat prin a reintroduce slotul. Este necesar pentru că oamenii fotografiază și filmează, descarcă filme și clipuri video, fac schimb de documente și imagini și deseori nici zecile de GB nu ajung. Am mai multe telefoane cu 64GB la care periodic se termină spațiul datorită filmării. Clipurile chiar și Full HD ocupă zeci de GB, iar uneori camerele permit realizarea de clipuri la rezoluții 4K. Unii chiar setează camera by default pe 4K și se termină rapid spațiul.

Pe de altă parte, oamenii au carduri microSD cu amintiri, pe care le mută de la telefonul vechi la cel nou. Cu pozele de la nuntă, cu pozele copilului de când era mic, cu tot felul de alte poze și filmări, din vacanță, de la școală și așa mai departe. Pentru mulți oameni acel card microSD este mai important decât telefonul.

Iar faptul că microSD este un standard era foarte bine. Doar că acum vine Huawei și schimbă jocul.

Ce este nano memory card?

Nano card al Huawei sau NM card este un tip nou de card de memorie. Deocamdată Huawei a prezentat modele NM card de 128GB și 256GB, care vor putea fi cumpărate la un moment dat. Viteza lor de scriere este de 90Mb/s, spre comparație cea mai nouă variantă microSD are viteze de 250 Mb/s.

Este adevărat, dimensiunea cardului NM este cu 45% mai mică decât cea a unui card microSD, devine comparabil cu un nano-SIM. Probabil de aici au luat numele și probabil ideea a fost să micșoreze spațiul ocupat de acest card. Dar presupunând că iei acest card, sigur nu are interfață pentru microUSB, pentru USB clasic, pentru utilizarea la laptopuri, desktop-uri, camere foto / video și așa mai departe. Nici nu există încă adaptoare și nu vei putea face mare lucru cu el. Doar să îl folosești la telefonul Huawei Mate 20 Pro.

În plus, nu există nicio informație oficială privind data la care noile carduri vor putea fi cumpărate și de unde anume se vor putea cumpăra. Nu știm nici prețul NM card, care fiind o tehnologie proprietară s-ar putea să coste mai mult decât microSD. Un punct slab pentru un smartphone care altfel se anunță perfect.