Testez Huawei Mate 30 Pro în cadrul programului Orange Smartphone Tester. Găsiți telefonul în oferta Orange România.

Indiferent de ce vă spun alții , soluțiile pentru a aduce aplicații pe acest telefon implică riscuri majore pentru utilizator și există clar un risc pentru banii, cardurile și conturile voastre, dincolo de datele personale. Eu nu vă recomand să încercați așa ceva.


Impresii privind Huawei Mate 30 Pro

 • pățania colegilor de la Noobz care și-au pierdut canalul de Youtube, ne arată încă o dată cât de ușor poți pierde accesul și cât de riscant este exerimentezi trecând cu vederea securitatea datelor. Faptul că sunt influenceri plătiți care vă spun că “este sigur” reprezintă doar o manevră comerială, marketing, nu știință;
 • niciun terminal Android nu este 100% sigur, dar cu cât utilizezi aplicații care nu sunt oficiale sau certificate “Google Play Protect” măcar, cu atât faci pași mari spre a deschide breșe de securitate care sunt facil de accesat pentru hackeri și infinit mai greu de reperat de către utilizator.
 • prima soluție pentru cei care vor neapărat Huawei Mate 30 Pro este să instaleze prima dată o aplicație de securitate IT recunoscută la nivel global, precum Bitdefender Mobile Security, ESET Mobile Security & Antivirus, Kaspersky Internet Security. Majoritatea au funcții de tipul App Lock, blocând astfel accesul la aplicații pentru malware și evitând modificarea lor de către o aplicație infectată.
 • magazinele de aplicații alternative sunt și ele riscante: atât Apptoide, cât și APKPure sau altele încarcă aplicații și de la “dezvoltatori particulari”, care pun uneori aplicații legitime la pachet cu malware. Oamenii de bună credință descarcă de acolo aplicații infectate care le pun în pericol datele, cardurile, conturile personale.
 • având totuși o soluție suplimentară de securitate, puteți verifica pas cu pas fiecare aplicație nouă instalată. Instalați doar de pe site-urile lor oficiale magazinele menționate, iar după ce vi se confirmă că nu sunt riscuri, puteți aduce din magazin aplicațiile dorite: am pus deocamdată Facebook Lite, Instagram, Chrome și Opera, VMOS pentru a face acel Android complet de care ai nevoie pentru a putea utiliza normal acest telefon. O să fac un episod dedicat acestor aplicații. Huawei App Gallery conține doar aplicații de știri și divertisment, câteva aplicații de la bănci și altele asemenea.
 • Fără VMOS, pe telefon nu se pot pune aplicații de ride-sharing precum Uber, Yango sau Bolt, nici cele de livrare de mâncare precum Uber Eats, Glovo sau Food Panda. Nu merge Youtube decât in browser, deocamdată nu am pus Messenger și altele.
 • în VMOS rulează un Android virtual, care teoretic îți permite să ai toate conturile de pe un telefon normal. Inclusiv Google Play și altele. Dar VMOS cere acces la nivel root pe telefon, deci cedezi controlul și se poate profita de asta, inclusiv pot trece de aplicația de securitate despre care vorbeam. În clipa asta mi se pare prea riscant să îl setez cu contul meu personal și o să fac teste doar de pe cel de backup.
 • Huawei Mate 30 Pro nu reușește să obțină scoruri prea bune în testele de performanță. Se vorbește că îi lipsesc niște drivere sau alte aplicații necesare, cert este că mult-lăudatul Kirin 990 scote scoruri sub Snapdragon 855 de anul trecut. O să mai revin cu testele după ce pun aplicațiile în VMOS. Deocamdată este o dezamăgire și la acest capitol, unde pe hârtie stătea foarte bine.
 • Camera foto Huawei Mate 30 Pro este decoamdată peste medie, dar nu m-a impresionat foarte tare în mod special, mi se pare bună, dar nu pe-atât de bună pe cât o prezentau diverse surse. O să mai fac și fotografii pe timp de noapte.
 • autonomia Huawei Mate 30 Pro a fost bună, dar nu excepțională. Scoate vreo 15 ore de utilizare cu ecranul activ, este peste media telefoanelor Android dar sub unele modele care sunt disponibile la preț mult mai bun.
 • ca să închei acest prim articol: prețul Huawei Mate 30 Pro nu mai este 3.800 de lei, cât a fost la precomandă și nici nu se mai oferă acum căștile cadou. Deci toate atuurile pentru acest model s-au epuizat. O să revin cu un review complet, detaliat, în maxim o săptămână.