Este fără îndoială una dintre cele mai bune console de jocuri lansate de Sony, însă mai merită PS4 să fie cumpărată în 2021? Am să încerc să explic de ce ar merita. În contextul actual marcat de lipsa cip-urilor și penuria de console PS5, modelul anterior poate fi un cadou apreciat în perioada de final de an, Black Friday și de Sărbători.

PS4

Criza cipurilor va continua

PC-urile, plăcile video și PlayStation-urile se numără printre produsele afectate de penuria globală de semiconductori. Criza cipurilor afectează și industria auto, sunt convins că ați auzit. Deși a fost declanșată de Covid-19, lipsa cipurilor a dezvăluit o slăbiciune structurală într-un lanț de aprovizionare din ce în ce mai fragil și poate prefigura o lipsă de produse esențiale în următorii ani.

Lipsa globală de cipuri nu prezintă semne că se va încheia. În timp ce capacitatea din industrie a avut mereu urcușuri și coborâșuri, gravitatea deficitului din 2021 nu ar trebui subestimată. Sunt mulți factori care au contribuit. Închiderea fabricilor din cauza Covid, lipsa unor componente esențiale, sancțiunile americane impuse Chinei, seceta din Taiwan.

Specialiștii estimează că, în cel mai bun caz, criza se va rezolva în 2023.

De ce nu găsim PS5

PlayStation 5 a fost lansat pe finalul lui 2020, însă și în acest moment stocurile sunt zero și sunt slabe șanse să găsiți consola de ultimă generație. Specialiștii au estimat că s-au vândut peste 10 milioane de console PS5. Însă dacă vreți să găsiți acum, niciun magazin mare nu are stocuri de console, iar acestea dispar de pe rafturi imediat ce apar.

Recent, oficialii Sony au dat asigurări că au obținut destule cipuri pentru a vinde 14.8 milioane de console până la finalul anului fiscal. Însă anul lor fiscal se încheie pe 31 martie. Deci finalul de an va fi marcat de lipsa consolelor din magazine.

Alternativa PS4

Pentru cei care au copii mici, fac upgrade de la o consolă mai veche sau pur și simplu vor să încerce prima dată un PlayStation, avem deocamdată alternativa PS4. Nici ăsta nu se găsește prea ușor, sunt multe magazine cu stoc redus sau terminat. Însă spre deosebire de “fantoma” lui PS5 chiar ai șanse bune să îl prinzi de Black Friday sau la campaniile de Sărbători.

PlayStation 4 este o consolă care vă oferă acces la cam toate jocurile video populare, iar grafica sa este de nivel bun. Sigur că nu are cele mai noi tehnologii și nu este cea mai performantă. Dar nu vorbim aici despre gamerii profesioniști, streameri sau împătimiți. Cei care se joacă doar uneoi, casual gamers, se vor bucura de titluri foarte populare, iar grafica este de nivel foarte bun.

Am avut ocazia să testes PS4 Pro și să joc pe el GTA V, FIFA 21, FIFA 22, Red Dead Redemption, Ghost of Tsushima, Las of US 2, Days Gone și multe altele. Fără nicio problemă.

Concluzii

Așa cum gamerii profesioniști așteaptă să apară plăcile grafice RTX de mare putere, ba chiar plătesc dublu pentru ele, unii pasionați vor prefera desigur PS5. Însă pentru restul lumii, pentru cei care comandă cadouri, pentru cei care vor acum puțină distracție, PlayStation 4 reprezintă în continuare o alternativă demnă de luat în seamă.