Am testat un mini-proiector LED Acer K138ST, care vine direct cu o geantă pentru portabilitate maximă. M-a surprins plăcut calitatea imaginii și chiar l-am testat ziua pe lumină. Pentru a vedea filme însă aveți nevoie totuși să fie întuneric în cameră.

Acer K138ST

Pro și contra Acer K138ST

Mi-a plăcut foarte mult:
– o calitate a imaginii bună chiar și pe lumină;
– multiple opțiuni de conectare;
– diagonală mare a proiecției;
– e foarte ușor de transportat;
– nu face mare zgomot și căldură;

Rămâne de discutat:
– prețul este de circa 3.000 de lei;
– rezoluția este 1280×800 pixeli;

ads

Experiența cu proiectorul

Proiectorul mini Acer K138ST este interesant pentru cei care vor o alternativă la dispozitivele mari și greoaie, dar trebuie să accepți că un proiector de dimensiuni mai reduse nu poate avea o calitate a imaginii de top. Dispozitivul este compatibil cu formatele Full HD, dar redarea se face la rezoluția lui naturală, 1200×880 pixeli. Imaginea are calitate bună și dacă aveți întuneric sau este noapte, se vede foarte bine, la dimensiuni foarte mari. Chiar și ziua se vede dacă aveți o prezentare în Power Point sau un scurt clip video, totul va fi ok. Diagonala de proiecție poate ajunge la 100 de inch sau 2,5 metri, deci cu un dispozitiv mic și silențios puteți vedea meciurile de fotbal ca și cum ați fi pe stadion. Pe de altă parte, nu este tocmai un proiector pentru distracție, așa că nu va avea cea mai bună calitate a imaginii sau cel mai bun sunet.

Proiectorul are în cutie un alimentator destul de mare ca dimensiuni și destul de greu. De asemenea, vine cu un cablu VGA destul de inutil – monitoarele moderne și laptopurile de ultimă generație folosesc direct HDMI și sar peste mufa clasică. Dar tot în pachet are un stick HDMI care permite conectarea la smartphone. Asta este o veste bună, pentru că dacă aveți un telefon performant puteți ține prezentările direct de pe el și nu mai este nevoie de niciun laptop.

Cântărește cam 780 de grame și toată geanta nu cred că trece de 900 de grame. Oricum, foarte comod pentru deplasări. Dacă proiectați pe un ecran special, alb, se va vedea impecabil. Are luminozitate de 800cd/m2 și un contrast de 100.0000:1, iar viața lămpii este de 20.000 de ore la putere maximă și 30.000 în modul economic, deci suficient timp ca să își justifice achiziția și să vă aducă și ROI – dacă îl folosiți pentur prezentările firmei.

Are toate butoanele clasice de control, se poate face imaginea extrem de clară rapid, are sunet integrat, are posibilitatea de a comuta rapid între diverse surse. LumiSense este un senzor de lumină ambientală care va adapta automat puterea de proiecție ca să se vadă bine. Poate proiecta 3D dacă interesează pe cineva, dar puteți vedea conținutul doar dacă dispuneți voi de ochelari activi 3D.

Pentru cei pasionați de imagine trebuie menționate arefactele care sunt aproape inevitabile la un dispozitiv de dimensiuni atât de reduse. Efecte de curcubeu și altele. Dacă vă doriți vizionarea la calitatea video perfectă acest dispozitiv nu este pentru voi. Dar dacă puteți trece rapid peste detalii, un astfel de proiector este mult mai bun și mai eficient chiar și pentru acasă. Eu unul nu mi-aș dori un dispozitiv masiv și greu de mutat, pe când cel mic îl pui imediat în geantă și ai rezolvat.

Concluzii

Acer K138ST este un proiector mini, ușor de transportat și de utilizat, cu multe opțiuni de conectivitate și o calitate decentă a imaginilor. Merită luat pentru spații mici, pentru birou și pentru prezentările ținute la client, acolo unde ei nu au deja o cameră specială de prezentări cu proiector în dotare. Prețul este măricel, dar dacă ne gândim că vă scapă de o serie de bătăi de cap, eu zic că este un produs care merită cumpărat.

Galerie foto