Am testat BenQ Mobiuz EX2710Q, un monitor de gaming bine realizat, performant, dar cu un preț pe măsura tehnologiilor oferite. În magazine sunt două variante, una mai ieftină FullHD (EX2710S) și cea cu rezoluție 1440p. Eu am testat versiunea de rezoluție înaltă. Rata de refresh 165Hz poate fi utilă în jocurile de tip shooter. La 27 de inch, cu Adaptive-Sync și HDR, este monitorul perfect pentru divertisment.

BenQ Mobiuz EX2710Q

Pro și contra Mobiuz EX2710Q

Avantaje:

  • calitate foarte bună a imaginii;
  • tehnologii de suport pentru jocuri video;
  • conectivitate bună;
  • opțiuni de ajustare avansate;

Dezavantaje:

  • rămâne un produs destul de scump;
  • nu are opțiuni USB-C;

Detalii tehnice BenQ Mobiuz EX2710Q

Ecran: 27″ IPS LCD, 2560×1440 px, 400 nits, HDR10
Contrast: 1000:1
Unghi de vizualizare: 178°/178°
Timpi de răspuns: 1/2 ms
Rată de reîmprospătare: 165 Hz
Raport de aspect: 16:9
Difuzoare: 2.1 canale (2Wx2 + 5W woofer)
Dimensiuni: 525.8x614x252.5
Greutate: 5.2 kg
Conectivitate: HDMI (v2.0) x2, DisplayPort (v1.4) x1, USB Type B x1, USB 3.0 x1
Tehnologii: Flicker-free, Low Blue Light, Brightness Intelligence Plus, ePaper, HDRi, True Sound Audio by treVolo
Preț: 2.575 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 3.3]

Impresii după testare

Am testat în ultima perioadă numeroase monitoare de gaming. Aici diferența o fac strict calitatea imaginii, viteza și opțiunile de conectare. La ora actuală mi se pare mai bună imaginea pe OLED, cu un contrast mai puternic. Din păcate genul ăsta de monitoare, care să aibă și performanțe (1440p, 165Hz) sunt extrem de scumpe. Așa că deocamdată rămânem pe IPS LCD. Mi se pare importantă certificarea HDR10, dar și cea de la TUV pentru reducerea luminii albastre care este dăunătoare ochilor.

Montajul a fost lejer, piciorul are doar un șurub, este intuitiv de pus. Mi-a plăcut foarte mult că are un capac pe spate care ascunde firele. Este destul de ok la conectivitate, păcat că nu are și USB-C ca să fie complet.

Formatul clasic mi se pare esențial. Nu vreau monitorul să fie 16:10 sau 3:2 sau alte variante de format. Raportul 16:9 este cel mai bun pentru jocuri și pentru filme. Da, uneori filmele de la Hollywood vin pe format 21:9, dar asta se întâmplă destul de rar.

Rata de refresh mare este esențială în jocurile de tip shooter. Sigur, există acum monitoare și cu 360Hz, dar sunt și ele destul de scumpe. La fel este important și timpul de răspuns, tehnologia HDR10 și calitatea imaginii în general.

Eram entuziasmat și eu de monitoarele curbate. După ce am testat, mi se pare util doar la jocuri de tip racing. Pentru jocurile shooter sau de strategie, monitorul plat te ajută mai mult. Cel puțin asta este impresia mea. Iar dacă vrei pe același monitor să faci și treabă, atunci sigur merge mai bine cel plat.

Rezoluția 1440p este utilă pentru conținut video și jocuri. Mi se pare că și interfața Windows arată mai bine și poți avea mai multe short-cut-uri pe desktop fără să arate ca un dezastru total. Pe monitorul FHD totul pare mai îngrămădit. Bine, este și o chestiune de preferințe. Dar parcă se văd filmele mai bine în 4K.

Este adevărat, monitorul este destul de scump în varianta 1440p. Însă puteți găsi pe PCGarage și varianta FHD, care este mai accesibilă ca preț.

Concluzii

BenQ Mobiuz EX2710Q este un monitor de gaming performant, cu multe tehnologii speciale. Contează foarte mult certificarea HDR10, dar și rata de refresh mare. Calitatea imaginii peste medie și rezoluția înaltă. În rest este un monitor perfect pentru divertisment. E pentru jocuri și filme, mai puțin pentru muncă. Acum depinde de bugetul fiecăruia ce rezoluție alege, după buget.

Galerie foto