Am testat pe final de an un monitor de gaming Mobiuz EX2710 de la BenQ. Mobiuz este un nou sub-brand din zona de gaming, separat de Zowie. Monitorul este FHD, cu rată de refresh mare, dedicat jocurilor de tip shooter.

Mobiuz EX2710 de la BenQ

Detalii tehnice Mobiuz EX2710 de la BenQ

Display: 27 inch, LED IPS, 1920 x 1080, HDRi, AMD Free-Sync
Rata de refresh: 144 Hz
Luminozitate: 400 cd/mp
Timp de răspuns: 1 ms (GTG)‎
Unghi maxim: 178°/178°
Contrast tipic: 1000:1
Numar culori: 16.7 M
Putere: 22 W
Greutate: 6.2 Kg
Dimensiuni: 674.1 x 216.6 x 539.6 mm
Conectivitate: 2 x HDMI (v2.0), 1 x DispalyPort (v1.2), 1 x Audio out
Preț1.474,34 lei astăzi

Pro și contra Mobiuz EX2710

Avantaje:

  • calitate bună a imaginii;
  • rată de refresh mare;
  • tehnologii avansate de imagine;
  • timp de răspuns bun;

Dezavantaje:

Experineța Mobiuz EX2710

Am mai tesat monitoare de la BenQ, dar sub brandul Zowie, tot dedicat gamerilor. Modelul anterior avea performanțe relativ similare, dar rată de refresh de 60 Hz. Acum monitoarele vin optimizate pentru jocurile de tip shooter, pentru cele cu mașini și așa mai departe. Este un monitor pentru PlayStation 5 sau computere de gaming dedicate. Are acum rată de refresh de 144Hz și dispune de MPRT (Moving Picture Response Time), cu timp de răspuns de 1ms şi FreeSync Premium.

Monitorul arată foarte bine și are acel aer dedicat de gaming. Piciorul mi s-a părut solid și ușor de instalat. Se poate regla pe înălțime, se poate înclina sus-jos sau stânga-dreapta. Mufele nu sunt tocmai ușor de accesat, cablurile intră de jos în sus pe partea din spate, deci trebuie rotit de fiecare dată. Însă cablurile se duc apoi după birou și măcar nu vă încurcă deloc.

Mobiuz EX2710 are tehnologia HDRi, vorbim mai jos despre ea, care optimizează imaginile pentru îmbunătăţirea culorilor, a contrastului şi a detaliilor. True Sound Audio by treVolo permite imersiunea în atmosfera jocului, iar monitorul vine cu două difuzoare de 2,5W şi un DSP (procesor digital de semnal) cu trei moduri de sunet personalizate. Selectaţi setarea audio potrivită scenariului: joc video, film de acțiune sau muzică. Tehnologia de protecţie a ochilor oferită de BenQ reduce solicitarea ochilor, durerile de cap şi oboseala, îmbunătăţind în acelaşi timp confortul utilizatorului. Vezi şi simte diferenţa pentru tine.

Ce este HDRi

HDRi reprezintă o variantă intelgientă pentru HDR și îmbunătățește experiențele de vizionare în mai multe moduri. Prin intermediul unui senzor montat pe monitor și a unor algoritmi de procesare personalizați HDRi optimizează efectul HDR în funcție de condițiile de iluminare din locație. E mult mai bine decât HDR simplu, care nu cunoaște condițiile din cameră și rămâne cu aceeași imagine indiferent de lumina din jur.

Acest lucru duce la o vizionare mai bună, ajutată de modurile HDRi dedicate pentru jocuri și conținut cinematografic. Există totuși pentru doritori și un mod HDR neutru, care practic dezactivează HDRi.

Tehnologia Light Tuner vă permite să alegeţi dintre 20 de setări de culoare pentru a vedea în modul preferat. Indiferent dacă joci FPS sau RPG, decizi cum arată jocul tău pentru cea mai bună experienţă.

Setări și conectivitate

Meniul de setări este accesibil rapid printr-un joystick plasat pe spatele monitorului. Acolo puteți face diversele setări privind sursa, limba de afișare, modurile de lucru. Puteți personaliza setările pentru fiecare intrare, după sursă. Astfel jocurile de pe PS vor arătata altfel decât filmele urmărite de PC și așa mai departe. De exemplu, pentru PS5 se poate seta ecranul la 120Hz rată de refresh.

Are două intrări HDMI și una DisplayPort. Ar fi mers și ceva pe USB ca să fie un sistem complet. Dar este ok și așa. Are și mufă dedicată pentru căști, ceea ce este un lucru pozitiv.

Concluzii

Mobiuz EX2710 de la BenQ este un monitor FHD de foarte bună calitate pentru jocuri video. Are timp de răspuns bun, are culori excelente, tehnologie de sunet foarte bună. Este potrivit pentru PlayStation, Xbox, dar mai ales pentru PC-uri de gaming dedicate. Cred că vă descurcați perfect cu el. Desigur, unii vor prefera jocurile 4K, dar monitoarele de mare rezoluție au alte carateristici, mai aproape de televizor. Totuși, rămâne un monitor de gaming destul de scump, 1.474,34 lei la data publicării articolului.

Galerie foto