Am testat monitorul ViewSonic Elite XG320Q, un model pentru gamerii axați pe performanță. Are caracteristici tehnice peste medie, dar care vin cu un preț pe măsură.

 ViewSonic Elite XG320Q

Pro și contra ViewSonic Elite XG320Q

Avantaje:

  • performanțe de gaming;
  • calitatea imaginii foarte bună;
  • se poate ajusta să stea perfect;
  • opțiuni de conectivitate multiple;

Dezavantaje:

Detalii tehnice ViewSonic Elite XG320Q

Ecran: 32 inch LED Quantum Dot, 2560 x 1440 pixeli,
Luminozitate: 600cd /m²
Timp de răspuns: 1 ms
Unghi de vizibilitate: 178 de grade
Contrast: 1000:1
Rata de refresh: 175 Hz
Dimensiuni: 726x265x602.3 mm
Greutate: 10.1 Kg
Consum de energie: 40 kWh / Clasa G
Tehnologii: Nvidia G-sync, DisplayHDR 600, Quantum Dot IPS, Flicker Free, Motion Blur Reduction
Conectivitate: 2 x HDMI, 1 x DispalyPort, 1 x 3.5 mm Jack, 1 x MicroUSB, 3 x USB 3.2 Type A, 1 x USB 3.2 Gen 1 Tip-B
Preț: 4.199,99 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 4]

Impresii după testare

Dacă Samsung promovează tehnologia Quantum Dot pentru televizoare, cei de la ViewSonic au creat un monitor de gaming. Este tot un LED, dar este versiunea avansată a acestei tehnologii. Un afișaj cu LED este, din punct de vedere tehnic, tot un model LCD, dar care utilizează LED-uri pentru iluminarea din spate pentru a realiza imagini de calitate mai bună. Tehnologia are ca rezultat un negru mai închis și culori mai saturate.

Ecranele Quantum-dot sau QLED sunt în esență un nou tip de LCD cu iluminare din spate pe bază de LED-uri, dar folosesc cristale fosforescente minuscule pentru a reacționa la lumină și electricitate. Cu o dimensiune mai mică de 500 de nanometri, „nanoparticulele” pot străluci într-o gamă de culori care este determinată cu precizie de numărul de atomi din interior. Și în loc să folosească lumini de fundal alb pur, punctele cuantice emit roșu sau verde atunci când sunt lovite de lumina albastră. Aceasta înseamnă că veți vedea culori mult mai saturate și precise decât un ecran LED mediu.

Monitorul are rezoluție mare, 2560×1440 pixeli, iar rata de refresh atinge 175 Hz. Are bineînțeles Nvidia G-Sync, iar compania a adăugat tehnologia Purexp Motion Blur Reduction. Adică reduce neclaritățile din imaginile în mișcare. Este disponibilă numai pentru rate de reîmprospătare de peste 100 Hz. Plus Flicker Free, poți evita oboseala ochilor indusă de pâlpâirea ecranului.

Are câteva lucruri unice pentru un monitor de nivelul ăsta. Respectiv organizator de cabluri. Suport pentru firul de mouse, ca să nu ratați nicio fază. Suport pentru căști. Evident, pe spate are o iluminare RGB controlabilă. Mi s-a părut că nu este la fel de subțire și compact precum unele produse ale competiției. Consumul de energie este și el ridicat.

Mi-a plăcut că are multe opțiuni de conectivitate și de asemenea faptul că este ușor de reglat pe înălțime. La conectivitate stă foarte bine, inclusiv USB-C. Imaginea este de calitate excelentă. Rămâne de discutat doar problema prețului, destul de piperat.

Concluzii

ViewSonic Elite XG320Q este un monitor de gaming gândit pentru pretențioși. Tehnologia Quantum-dot sau QLED permite oferirea unei imagini de calitate mult mai bună. Dimensiunea de 32 de inch este ușor mare pentru mine, dar văd că este un trend tot mai puternic spre ecrane mari. Gamerii sigur vor aprecia. Multe tehnologii de imagine competitive și conectivitate multiplă. Rămâne doar problema de cost.

Galerie foto ViewSonic Elite XG320Q