Am scos din cutie Motorola One și am povestit despre acest model. Dați un play la video și subscribe pe canalul meu. De asemenea, am discutat cu Răzvan Sturza, mobile business group leader Lenovo, despre strategia de creștere pe piața locală și planurile de viitor pentru Motorola.

Despre strategia Lenovo

După preluarea Motorola de către Lenovo, o perioadă au fost active în zona telefoanelor mobile ambele branduri. Însă specialiștii Lenovo au decis să facă tranziția către brandul Motorola, care va fi folosit la nivel mondial pentru telefoane mobile, cu excepția unor piețe precum China sau India unde brandul Lenovo era puternic. Există în continuare piețe mari, precum Mexicul, unde brandul Motorola rămâne în topul preferințelor.

Pe piața din România, Lenovo și-a propus pentru anul acesta să ajungă la 200.000 de utilizatori. Vânzările la nivel anual de telefoane mobile sunt de aproximativ 4 milione de unități, dacă ajung la 200.000 atunci vor fi suficiente terminale pentru ca publicul să vorbească despre ele, să știe că Motorola există în continuare și are terminale bune. Pînă acum s-au vândut cam 100.000 de unități, însă vânzările din ultima perioadă se mișcă din ce în ce mai bine. Sunt activate lunar în România 20-25.000 de terminale noi, iar în câteva luni ar trebui să atingă și pragul dorit de 200.000 de utilizatori.

Rezultatele de Black Friday au fost foarte bune, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar comenzile sunt mari. Au existat și clienți din zona B2B care au comandat cantități mari de terminale, iar Motorola One a avut preț foarte bun. Motorola suferă în continuare pentru că nu are un flagship real, va continua seria Moto Z cu telefonul modular, dar este greu de explicat utilizatorului final și rămâne scump ca opțiune de achiziție împreună cu Moto Mods – nu mai scump decât alte flagship-uri, dar suficient. Rămâne un smartphone pentru pasionați de tehnologie, care cunosc tehnologia, vrea ceva diferit, vrea modularitate și cunoaște dispozitivele. Motorola va intra și în zona de terminale flexibile anul viitor, dar principalele oferte vor rămâne pe zona low-end sau mid-range.

Oamenii, în special în România, pleacă de la marile flagship-uri. Sunt foarte mulți producători, branduri mari sau mici, dar omul când alege pleacă de la ceea ce crede el că este cel mai bun smartphone. Ok, nu are bani pentru el, dar alege un telefon de la același brand. Aici suferă Motorola, nu are un terminal de top. Moto Z cu Mods este greu de explicat, Moto G este greu de explicat pentru că este foarte ieftin, nu poate fi comparat cu telefoanele concurente. Ceea ce se poate face este comparația cu telefoanele disponibile la același preț.

Motorola vrea să fie alternativa foarte bună pe telefoane mid-range, de aceea fac acum telefoane foarte ieftine, odată convins un client el va face upgrade la un model mai puternic, iar în zona mid există loc de creștere. În momentul ăsta, prețul în sine nu mai este principalul factor de decizie. Lenovo chiar avea telefoane foarte ieftine sub propriul brand când a decis să facă trecerea spre Motorola. Problema era că clienții se așteptau ca toate telefoanele să fie foarte ieftine, nu puteau să facă trecerea spre produse mid-range sau modele de top. De aceea a fost introdus brandul Motorola, după o perioadă de tranziție Lenovo Moto.

Motorola One a fost gândit ca o ofertă foarte bună pe zona mid-range. Motorola are seriile C, E și G pentru modele ieftine și mid-range, precum și seria Z pe mid-high end. Aveau nevoie de un produs nou pe final de an, iar colaborarea cu Google mergea foarte bine. Motorola One are Android One, platforma cu actualizări de securitate constante și care are design-ul Android curat. Motorola este cel mai mare producător de telefoane Android One, iar parteneriatul merge bine.

Impresii privind Motorola One

  • eu văzusem Motorola One la IFA Berlin, este un smartphone echilibrat, care arată bine, este bine dotat și are un preț decent. Este dual-SIM și are un preț sub 1.300 de lei la ora actuală.
  • ecranul de 5.9 inch are rezoluție HD+, respectiv 1520×720 pixeli, are format 19:9 și 287 ppi;
  • procesorul este economic, Snapdragon 625, octa-core bazat pe nucleele ARM Cortex-A53;
  • are însă 4GB de RAM și 64GB de stocare și este dual-SIM ceea ce constituie un avantaj;
  • camera foto de pe spate este duală, cu senzorul principal de 13 megapixeli și al doilea de 2 megapixeli pentru adâncime de câmp și alte efecte speciale;
  • camera frontală pentru poze selfie este de 8 megapixeli;
  • bateria integrată este de 3.000 mAh, destul de ok la acest nivel de echipare;
  • vine cu Android 8.1 și va face actualizare curând la Android 9.0 Pie, plus că primește actualizări constante de securitate, spre deosebire de alte terminale;

Revin cu un review complet al Motorola One cât pot de repede, probabil săptămâna viitare.