Am făcut un scurt ghid cum să alegi un mouse de gaming în 2023. Vă dau și exemple privind cele mai bune accesorii pentru pasionații de jocuri video. Dar important este să știi ce caracteristici ar trebui să urmărești pentru un mouse gaming de nota zece.

Factori importanți în alegerea unui mouse

Pe lângă brandul favorit sau prețul final, rămân de discutat câțiva factori decisivi în alegerea unui mouse gaming.

1) Laser vs optic

Această întrebare va împărți în două tabere pasionații de jocuri video. În trecut, se spune că jucătorii adevărați foloseau mouși optici, deoarece acest lucru oferă un senzor mai reactiv și o experiență de joc. De asemenea, moușii optici nu au lag, spre deosebire versiunea cu laser. În ultimii câțiva ani însă, tehnologia laser s-a dezvoltat exponențial și acum unii oameni vor argumenta că lag-ul laser este inexistent. Cu siguranță există unii producători de mouși care folosesc tehnologia laser pentru gaming.

2) Rating-ul DPI

Fiecare mouse, indiferent dacă este laser sau optic, are propriul său rating DPI. În esență, cu cât ratingul DPI este mai mare, cu atât mai puțin trebuie să mișcați mouse-ul pentru ca cursorul de pe ecran să parcurgă o distanță. Dacă vă place să puteți simți mișcarea exactă a cursorului și să puteți avea cel mai mare control asupra caracterului/cruceta/cursorului, atunci este recomandabil să alegeți între 800 – 1000 DPI. Orice mai mult decât asta și te vei trezi depășind țintele în jocurile tale.

3) Fir sau wireless

Cu câțiva ani în urmă era exclus un mouse gaming wireless. Tehnologia nu era capabilă să facă față acțiunii din jocuri. Pentru performanțe aveați nevoie de o reacție instantă a unui senzor cu fir.

Însă la fel, a evoluat tehnologia wireless și s-au dus vremurile cu răspuns lent. Acum există o gamă completă de mouși fără fir pentru gameri.

4) Tipuri de grip

Pasionații au identificat trei tipuri diferite de grip (poziția mâinii pe mouse). Lăsăm la o parte faptul că unii sunt stângaci și trebuie să caute mouși speciali sau să folosească unul neutru (ambidextru). Pozițiile mâinii sunt: palm grip, atunci când mouse-ul stă perfect în palmă. Finger grip, când ții degetele pe butoane, iar în final claw grip, care îmbină cele două poziții. În funcție de modul personal de utilizare alegi un mouse care este mai comod / stabil pentru mâna ta.

Top mouși de gaming în 2023

Pe zona moușilor gaming se bat câteva branduri foarte cunoscute. În principiu, cei care fac dispozitive pentru jocuri video sunt cunoscuți și pentru mouși buni. De exemplu, Razer sau Logitech. Dar nu este obligatoriu. De exemplu, Asus Republic of Gamers nu are neapărat cei mai buni mouși. Au crescut în ultimii ani și fac produse tot mai bune, dar încă nu se bat cu liderii pe acest domeniu.

Unul dintre cele mai bune modele la ora actuală este Razer Viper V2 Pro. Împărtășește aceeași formă ca modelele anterioare din această serie populară. Este gândit pentru finger grip sau claw grip. Este semnificativ mai ușor și dispune de senzorul Focus Pro 30K actualizat de la Razer, unul dintre cei mai preciși și consecvenți senzori. Butoanele de clic folosesc comutatoare optice concepute pentru a preveni dublu clic și pentru a dura mai mult decât comutatoarele mecanice standard.

Este concurat de Logitech G502 Lightspeed. Acest mouse are o formă ergonomică (mâna dreaptă), cu un suport pentru degetul mare și are în total de 12 butoane programabile. Oferă o latență excelentă a clicurilor și o performanță remarcabilă a senzorului.

SteelSeries Prime Wireless Pro este un mouse gaming de înaltă performanță, fără lag, conceput să se îmbine cu palma în mod perfect. Steelseries spune că au colaborat cu câțiva profesioniști din gaming pentru a dezvolta forma și greutatea potrivite care să pară o extensie a brațului tău. Pentru o dată, produsul se ridică la înălțimea hype-ului.

Prime Wireless este proiectat pentru dreptaci, în special pentru ghearele și prinderile cu vârful degetelor. Întregul mouse pare să se încline ușor spre dreapta, astfel încât să se sprijine în palmă pentru o prindere confortabilă. Corpul este realizat dintr-un plastic ABS micro-texturat, care are un finisaj mat care se simte în același timp alunecos și totuși are aderență. La 80 g, este puțin mai greu decât Viper Ultimate, dar nu este ceea ce ai numi greu.

Dacă doriți un mouse de gaming bine echipat, confortabil, la un preț accesibil, Corsair Katar Pro XT este cel mai bun mouse pentru gaming. Este ușor și comod, excelent pentru sesiuni lungi de joc și este rapid reglabil. Are un profil puțin scăzut, formă ambidextră, care nu se simte ieftin. Vizând jucătorii FPS și MOBA, mouse-ul lui Corsair alunecă cu ușurință fără tragerea cablului, datorită picioarelor din PTFE și a unei legături USB-Type-A.

Sunt greu de ales moușii de gaming, dar eu zic să mergeți pe Razer sau Logitech, foarte puțini oameni nu se împacă cu moușii lor și au suficiente versiuni pentru a împăca pe toată lumea. Dacă aveți experiențe de genul ăsta, lăsați-mi un comentariu la acest articol.