UPDATE: Am făcut astăzi tragerea la sorți pentru premiul 1 și am anunțat cui dau premiul doi.
Sunt în total 94 de comentarii valide.
Să vedem ce zice random:
– câștigătorul este autorul comentariului nr. 83 – Stefan Sovea. FELICITĂRI.
Și premiul al doilea:
– câștigătorul este …. autorul comenariului nr. 66 – Andrei Manea – FELICITĂRI!
Mult succes la următoarele concursuri!
Atât virușii, cât și amenințările de securitate prezente online pot îmbrăca multe forme. Pot fi ascunși într-un atașament de e-mail aparent nevinovat, se manifestă printr-o fereastră pop-up deschisă la accesarea filmelor și serialelor căutate pe web, pot fi disimulate într-un program descărcat dintr-o sursă nesigură, iar lista vectorilor de atac ar putea continua către un cumul limitat doar de imaginația de moment a răuvoitorilor.
ESET, unul dintre furnizorii de soluții antivirus și anti-malware lider la nivel global, propune din nou un concurs interesant prin care încearcă să crească conștientizarea despre virușii întâlniți în viața de zi cu zi.
Soluțiile ESET
În afara soluțiilor de securitate cibernetică antivirus pe care le oferă contra cost, pentru combaterea situațiilor în care computerul, laptopul, identitatea ori bunurile dumneavoastră digitale ar putea fi vulnerabile, ESET vine cu cel puțin 3 soluții valoroase, oferite gratuit:
- Variante de evaluare gratuită a tuturor soluțiilor sale, cu toate funcționalitățile incluse timp de 30 zile, ce pot fi descărcate de aici pentru mediul de acasă sau solicitate aici de către companii (indiferent de dimensiune). Soluțiile de securitate ESET pentru Android au majoritatea funcțiilor gratuite permanent și pot fi descărcate oricând din Google Play: ESET Mobile Security, ESET Parental Control.
- ESET Online Scanner, un instrument gratuit pe care îl puteți instala oricând și cu care puteți scana un anumit folder, fișier sau întregul PC, în cazul în care aveți suspiciunea că ar putea fi ceva în neregulă cu securitatea acestora. Cu o singură scanare, puteți elimina simplu și ușor codurile malware nedorite. Este complet gratuit și necesită descărcarea unui installer de foarte mici dimensiuni care nu încarcă aproape deloc memoria computerului.
- Multe articole educaționale, știri și tutoriale de securitate, care sunt publicate zilnic pe pagina Facebook și pe blogul de securitate.
Găsiți acolo sfaturi, precum acesta dedicat celor preocupați de securitatea mesajelor email care ajută la o mai bună întelegere și depistare a amenințărilor ascunse în mesaje email aparent nevinovate.
Concurs ESET
Pentru a putea participa la concurs trebuie să lăsați un comentariu mai jos sau pe pagina Facebook Computerblog la articolul respectiv, răspunzând la întrebarea:
- Ce incidente de securitate informatică, viruși, tentative reușite (sau nu) de atacuri malițioase cu care v-ați confruntat de-a lungul experienței dvs. pe internet vi s-au părut cele mai complexe și/sau periculoase?
(Exemple de răspuns: software-uri infectate provenite via torrent, atașamente de e-mail infectate, pagini pop-up deschise abuziv la accesarea site-urilor care propun acces gratuit la filme și seriale, link-uri malițioase incluse în mesaje pe Whatsapp sau Facebook etc).
Nu sunt acceptate comentarii de un cuvânt gen „Da”, „nu”, „calculator”. Nu se acceptă comentarii duble.
Concursul este deschis până pe 7 iunie 2021. Tragerea la sorți va fi pe 8 iunie 2021. Câștigătorul va fi anunțat aici și pe pagina de Facebook.
Primul premiu acordat prin tragere la sorți via random.org (la care se califică toate răspunsurile):
- Sistem WiFi Mesh Tri-Band AC2200 cu acoperire pentru întreaga locuință (inclusiv pentru case mari), cu suport AiMesh, soluție AiProtection de securitate în rețea și Control Parental Avansat.
Al doilea premiu care va răsplăti cel mai bun răspuns (câștigătorul va fi ales de către mine):
Cu ajutorul site-ului https://haveibeenpwned.com/ am aflat incidentele de securitate informatica la care am fost expus precum 500 px: la mijlocul anului 2018, comunitatea de fotografii online 500 px a suferit un atac cibernetic. Un altul a fost in mai 2019, atunci cand site-ul web al instrumentului de design grafic Canva a suferit un atac cibernetic care a afectat 137 de milioane de abonați.
 
Imi apar mai mereu linkuri pe telefon de la firme cunoscute informatii despre „facebook-ul iti va fi blocat,confirmă.. sau iti va fi blocat Wattapp-ul.Alta situatie e cand imi apar reclame cu tentă suspicioasă,sa particip la vreun concurs,pagini multiplicate de la persoane publice de pe FB sau Instagram.
 
Tentative de frauda. Mail-uri in care eram invitat sa accesez link pentru diverse operatiune de care habar nu aveam.
 
La scoala, dar si pe la amici, virusii se tot propagau ca si cei umani. O data am luat OneHalf care cripta hardiskul, alta data CIH. O data am dezinfectat, alta data am reinstalat tot.
Mai tarziu cand eram la serviciu, am reusit sa descarcam ceva soft infectat pe un osciloscop cu Windows – inca functioneaza instalarea aia dupa dezinfectare, dar nu e chiar ca nou.
 
Urmaresc zilnic filme , seriale online si m-am confruntat de multe ori cu pagini abuzive si blocarea laptopului . Aveam un produs de vanzare pe OLX , m-am trezit cu mesaje pe Whatsapp pentru cumpararea produsului , dar sa accesez un link in care sa la dau datele cardului pentru a-mi trimite banii , daca accesam , ramaneam fara nimic fonduri pe card si totusi nu se lasa escrocii , deoarece am mai primit asemenea mesaje , la care nu am mai raspuns .
 
Cele mai periculoase pe care le-am întâlnit au fost virusările de site-uri, prin malware.
La nivel personal, am avut calculatorul infectat cu viruși, unele site-uri pe care aveam cont au fost expuse online, dar de departe cele mai periculoase lucruri sunt cele care au afectat site-urile, pentru că au fost multe persoane implicate.
Lucrez la calculator de foarte mulți ani, și am trecut prin tot felul de antiviruși, în ultimii ani nici nu discut să nu am o soluție de antivirus, pe conturile mele de pe site-uri folosesc parole complexe și diferite de la un site la altul, nu fac click pe orice link.
Însă rămâne problema la nivel de server, să ai un site infectat poate fi o mare problemă. Backup, soluții securitate, parole complexe – toate ajută.
La finalul zilei, fă tot ce poți ca să previi problema și dormi fără griji, că mai mult n-aveai ce să faci. 🙂
 
De câteva ori primeam mesaje suspicioase ci vizitarea unor linkuri ,oferte de munca de exemplu.
care îmi virusau calculatorul.
Alte ori reclame false de la magazine online inexistente.Trebuia reinstalat tot.
Trebuie mare atenție și pricepere la informațiile ,mesajele,atașamentele primite.Recomand bitdefender, cel romanesc
 
Aveam un produs de vanzare pe OLX , m-am trezit cu mesaje pentru cumpararea produsului , doar sa accesez un link in care sa la dau datele cardului pentru a-mi trimite banii,desigur ca l-am blocat.
 
Cele mai des intalnite incidente sunt cele in care am primit email-uri in care mi s-a spus ca tocmai am castigat un card cadou, o suma de bani, o excursie sau un telefon, in urma unei trageri la sorti la care nu m-am inscris, si mi s-a cerut sa transmit datele personale ori sa depun o suma de bani intr-un cont pentru a intra in posesia premiului si, de asemenea, URL-uri rau intentionate care te redirectioneaza catre un alt site web sau pagini pop-up deschise abuziv la accesarea site-urilor care ofera acces gratuit la filme și seriale.
 
Am intalnit mai multe probleme , printre care mail-uri in care eram invitat sa accesez link pentru un concurs si imediat castigam masina sau o suma mare de bani , insa daca continuam , vedeam ca din ce in ce mi se cereau mai multe date personale . Am instalat un antivirus pe calculator dar cu toate acestea am fost nevoit sa reinstalez sistemul.
 
O experienta neplacuta am traiat acum mai bine de 20 de ani, cred. Pe vremea cand te conectai la net prin dial-up. Ideea e ca cel mai probabil am accesat ceva, nu stiu ce, si cumva am fost deconectat de la „Connex” si reconectat la ceva furnizor de servicii super scump. M-au sunat cei de la Romtelecom sau cum se numeau pe atunci sa ma anunte ca am de plata o factura piperata, nejustificata din punctul meu de vedere. Mi-au dat ei ceva indiciii ca ma conectasem nu stiu pe o linie din aia la supra pret. Practic, in seara aia am verificat niste mailuri la pret de site-uri p..o. In fine, am platit factura si mi-am invatat lectia. Mai usor cu dat click pe orice chestie!
 
Pai am mai multe incidente. Ultimul a fost o infectare a browserului chrome. Orice faceam ma redirectiona catre o pagina. Antivirusul nu il scotea, am reusit doar cu un tool specializat, tot de la un antivirus descarcat. Apoi sunt tot felul de mail-uri mai mult sau mai putin suspecte. De asemenea s-au inmultit fraudele pe olx sau pe alte site-ri asemanatoare, unde daca nu privesti cu atentie numele din link te poti pacali. In rest, infectari masive pe pc nu prea am avut deoarece am avut intotdeauna instalat antivirus. Drept sa zic o perioada am avut eset instalat, acum cativa ani de zile. Daca ar face si ei o versiune free, la fel ca la avast probabil ca as reveni la ei.
 
Încerc să folosesc parole cât mai complexe.Pe WhatsApp, mesagerie , și OLX …nu deschid niciodată atașamente dubioase.La 2,3 săptămâni folosesc https://haveibeenpwned.com/ ,e bun( am schimbat niște parole datorită lui).
 
Cel mai intens incident de departe – l-am patit pe vremea Mirc – cand bresele de securitate erau f mari. In timp eram pe un canal de mirc romanesc – am sesizat ca masina a inceput sa se miste straniu de incet si mi-a aparut un mesaj pop-up in care atacatorul mi-a scris ca el se antreneaza si pt ca am directoarele atat de frumos aranjate nu o sa mi le stearga (de data asta).
Am scos instant cablul de retea! O sperietura pe cinste!
 
Am instalat un windows 10 care nu era activat.Am cautat pe internet un activator pentru windows 10,l-am descarcat si instalat,dar mi-a infectat calculatorul blocandu-mi toate folderele din toate partitiile windosului,Imi cerea sa platesc o suma de bani in dolari ca sa-mi deblocheze partitiile sa pot sa am acces la fisiere si foldere, Singura solutie a fost sa reinstalez windosul si asa am scapat de virus,dar am pierdut toate fisierele din toate partitiile windosului.Alt atac puternic am avut cu multi ani in urma cand eram la inceput cu calculatorul.,cand nu prea stiam multe despre virusi.Atunci virusul a facut sa dispara de pe ecran iconitele,iar apoi sa dispara partitia C si ecranul calculatorului s-a inrosit tot.Atunci am scapat de virus reinstaland windosul.
 
Phishing. Am primit si primesc email-uri de mosteniri de la rude de la care nu am auzit, de la Microsoft, de la Faceboob sa imi iau averile.
Cel mai rau am patit-o cu un malware, nu am reusit sa scap de el pana nu am sters tot hdd.
 
Cel putin pentru mine sint foarte deranjabile ferestrele pop-up deschise abuziv care nu au legatura cu ceea ce am accesat eu.Primeaza cele pentru adulti sau jocuri,repetate in mod aleatoriu, insa neaccesarea lor dau cale libera spre a ajunge la adresa dorita.Este drept cu insistenta,pentru ca ori inchiderea sau neaccesarea lor,fac ca sa apara o bucata de timp.Sa nu uitam celebrele mesaje cum ca telefonul a fost infectat sau necesita actualizare software.
 
De fiecare dată când încercam un reset Windows expirat cu un toolkit, trebuia să dezinstalez antivirus sa pot face update la Windows și mă trezeam cu diferiți trojeni , pagini deschise automat, diferite site-uri de adulți, etc… Transpiram tot și eram nevoit să reinstalez Windows-ul normal… Acum, avem licență, suntem cineva 😬😬🤣
 
De la vurusi suspect de puternici adusi de parinti pe pc ul personal de la servici(lucreaza la o firmavde utilitati…f interesant 😉 ) pana la batut garda la usa la 4 dimineata ca nea erdeesh(ue) are securitatea(3hem) atat de praf incat ip ul meu(dinamic de altfel) figura ca fiind al unor scammeri pe olx care operau din alta tara UE.
 
Primeam diverse mail-uri cu linkuri spre concursuri care erau false si site-uri suspicioase care vroia sa fie accesate!
 
Acum cativa ani, eu lucram la asistenta IT,
a venit la mine un tip cu un laptop care mergea greu si practic nu putea naviga pe internet pt ca il redirectiona pe alte site-uri.
Am reusit sa ii scanez laptopul doar cu un CD lansat din boot, fara sa pornesc windows-ul si de cate ori gasea fisiere infectate se facea textul rosu; erau atat de multe fisiere infectate cu mai multi virusi (nu mai retin cum se numeau) incat textul care il afisa in timpul scanarii cu negru era mai mult rosu practic tot displayul era rosu si foarte putin text negru cu fisiere neinfectate. Am scanat la el si l-am curratat vreo 8 ore.
 
Am avut luat un program de pe torent, de facut tonuri de apel. Pe langa el au fost instalate diverse programe si windows-ul se misca in reluare. Am reinstalat windows-ul si am inceput sa folosesc program gratuite online. Am instalat si antivirus .
 
Am avut parte de multe incidente de-a lungul timpului de la software-uri infectate provenite via torrent pentru ca na tuturor ne plac lucrurile gratis im special filmele m-am ales cu un trojan ce mi-a blocat tot sistemul pc, am avut parte si de atașamente de e-mail infectate pe unul l-am luat fin plin pe vremea windows xp sute de pagini pop-up deschise abuziv la accesarea site-urilor care propun acces gratuit la filme și seriale ca sunt mare fan seriale ,de link-uri malițioase incluse în mesaje pe Whatsapp sau Facebook m-am ferit mai tot timpul ca deja prinsesem ceva experienta din trecut
 
Salut!
Eu primeam de la diverse adrese contacte de pe Facebook diverse mesaje cu anumite linkuri,iar cand dădeai click pe el se vedea cum se autoinstaleaza un programel.Nu știu exact ce făcea acel program,însă bine că știam să l dezinstalez că era și foarte bine ascuns,fără iconițe,fără nimic.
 
De multe ori am pățit să primesc mesaje pe instagram de la pagini false, care mă invitau să deschid un link dubios, sub pretextul unei colaborări sau discount.
 
Lucrez intr-o companie mare din România, iar intr-o zi am primit un e-mail de la o colega de servici, e-mail-ul era al ei nu era un e-mail modificat, subiectul e-mail-unui era unul discutat cu ea in trecut, iar in conținutul e-mailului era un o parte din vechea conversatie plus un link. De îndată ce da-i click pe link virusul informatic se propaga in același fel, trimitea e-mail-uri de pe adresa mea altor colegi. In background nu știu ce s-a întâmplat, posibil ca și credentialele de acces sa fie furate sau pur și simplu hackerii și-au făcut o baza de date cu e-mail-urile companiei noastre. Din punctul meu de vedere asta este cel mai complex atac pe care l-am întâlnit.
 
Am descarcat un software via torrent si am primit bonus un ransomware de toata frumusetea 😁…se cereau bani pentru recuperarea fisierelor…la final am reinstalat windows-ul😊
 
Pur și simplu cu mesajele tip SPAM nu știu cum să fac să nu îmi mai apară. Am încercat să dau ,,dezabonare” din subsolul mailului dar și mai multe îmi apar.
La fel cu sms-URI că nu știu ce pachet e pe drum inclusiv pe Whatsapp.
 
Am avut parte de un email pe care l-am deschis si mi-a fost sters tot de pe PC, mai apoi am mai prins virusi pe torrente si am primit diferite instiintari ca am castigat produsul XY si sa accesez link-ul cutare, bineanteles ca l-am sters.
 
Salut,
Cele mai frecvente au fost asupra corespondentei electronice, cu mesaje de genul: facturi neachitate, conturi bancare incorecte sau colete nelivrate, in care se cerea confirmarea adresei prin accesarea unui link.
Insa acum cel mai mare atac, il am asupra calculatoarelor in toata tara, care sunt conectate la serverul central, pe care le deconecteaza din 10 in 10 minute de la internet sau le incetineste viteza.
Impreuna cu furnizorul de interenet, de 4 zile ne luptam ‘cu morile de vant’.
 
Primesc tot felul de emailuri ce intra in spam cum ca securitatea PC-ului este compromisa si sa accesez linkul pentru scanare online.
 
Cele mai periculoase raman pentru mine cele cu ransomware. Chiar la sfarsitul lui ianuarie am avut un astfel de atac la o firma mica unde ma mai rugau sa ii ajut, dar nu aveau un service regulat IT. Serverul lor era accesibil de pe internet prin Remote Desktop asa ca se actualiza tot timpul si avea ultimul Bitdefender cu licenta. Din pacate pentru parola am cedat lor si am pus una care continea si numele serverului plus anul 2020, mare greseala. Atacatorul a ghicit parola dupa 3 atacuri de noapte (brute-force RDP), a intrat prin Remote Desktop, a dezinstalat antivirusul, si-a instalat LockBit care a criptat totul, pus o aplicatie „mimikatz” de ‘citit’ parolele introduse. Existau backp-uri dar ele nu cuprindeau sfarsitul de an contabil, plus ultima luna de fisiere personale.
Lectii importante:
– sunt necesare parolele foarte complexe la logare
– suplimentar am pus parola complexa si pe schimbarea de setari sau dezistalarea antivirusului
 
Atacuri catre pagini malicioase. Deseori găsite sub forma unor linkuri putin (aproape insesizabil) modificate care accesează mimicuri ale unor pagini web reale
 
Prima infectie care m-a facut sa ii si cad in plasa a fost un virus trimis pe yahoo messenger care ulterior a trimis virusul in toata lista si a mai afectat cativa prieteni. Acela a fost si momentul in care am invatat ca un link nesolicitat este un link care nu trebuie accesat pentru ca pe langa criptarwa pozelor iti supara si prietenii, astfel ca printul si regina africana nu mi-au lasat mostenirea daca plăteam eu cei 500 euro comision bancar, nu am câștigat nici la altex premii de 50000 lei la un concurs la care nu m-am inscris si asta pentru ca nu am platit 300 lei in credit cartela ca impozit. Am devenit suspicios la linkuri ciudate pe WhatsApp cu plata la olx si nu răspund la numere de telefon din tari straine (daca nu aștept vreun apel de acolo). Adevărul ca dupa ultimele mari atacuri ransomware de pe mail prefer sa nu mai deschid mailurile suspecte, chiar daca pare a fi de la CEO firmei, in care imi cere urgent sa fac un transfer in contul lui. Consider ca isi permite sa plateasca prânzul de 5000 euro fara sa ii fac eu un transfer rapid :))
Am observat ca apar tot mai multe metode de hacking si acum am înțeles care este legatura dintre datele lasate pe internet si riscuri, dar GDPR a reusit sa imi faca putina curatenie in inbox si acum am grija la ce ma abonez si numarul atacurilor care ma vizeaza pare ca a scazut. Cel mai recent a fost pe instagram cand am primit follow de la o pagina care se dorea a fi a bancii mele, dar nu am citit ce mesaj privat mi-a lasat banca ci am actionat preventiv: delete, report, block si printscreen trimis pe pagina oficiala a bancii. Am ajuns sa sustin ideea ca firewallul cel mai puternic suntem noi, utilizatorii.
 
Cel mai performant sistem de protectie si cele mai recente informatii despre tehnicile folosite de catre cei rau voitori se inclina in fata grabei (evit sa spun – prostiei) omenesti. De exemplu, zilele trecute asteptam cu nerabdare un anumit pachet. Livrarea era deja in intarziere. Primesc sms. Apas pe link ca sa vad cand ajunge si … a inceput distractia. Cine a fost atent la adresa url din link? Eu nu. Ma grabeam. Scuza de 2 bani. Chiar daca sistemul de protectie al telefonuli este cu licenta.am optat pentru masuri radicale.
 
Am primit multe e-mailuri nesolicitate, cu linkuri suspecte, in Inbox. Unele imi cereau datele cardului, altele datele de logare la diverse site-uri. In cazul multor mesaje, degeaba le-am marcat ca spam, deoarece primeam altele. Nu mai deschid linkurile suspecte. Imi este foarte frica sa nu imi fie criptate fisierele. Am achizitionat deja ESET Intenet Security si probabil voi lua si Malwarebytes.
 
In mare parte au fost din software-uri infectate provenite via torrent si jocuri.Au venit si din pagini pop-up deschise abuziv la accesarea site-urilor care propun acces gratuit la filme și seriale si desigur link-uri malițioase incluse în mesaje pe Whatsapp sau Facebook si provenite pe adresa de e-mail.
 
Eu personal nu îmi amintesc să fii avut experiență negativă cu viruși dar cele mai deranjante sunt tentativele de spam și pop-up
 
Cel mai credibil atac cibernetic de tip phising, nu cred ca cel mai complex dar pana acum cel mai credibil pentru mine cel putin, a fost atunci cand am primit un mail cu intarzierea platii unei facturi de la utilitati. In prima faza am crezut pentru ca era numele meu complet in mail dar inca nu am dat click pe link ul respectiv. Ceea ce m-a facut sa am dubii si sa dau report la mail a fost faptul ca a fost trimis pe mail-ul de servici, acesta fiind folosit doar in interesul companiei.
Alte tentative de infectare au fost cele clasice trimise pe Mess, Yahoo de la persoane cunoscute, link-uri catre diferite site-uri cu textul „Nu o sa iti vina sa crezi”, fiind de la persoane cunoscute ai tendinta sa crezi.
 
pana acum nu cred sau nu stiu sa fi fost tinta vreunui „atac”.
Singura problema a fost cand am fost sunat de banca deoarece un site de cumparaturi i-a informat ca cardul meu bancar e in pericol. am schimbat cardul si aia a fost.
dar atacul acesta nu cred ca e neaparat vina mea ci a site-ului.
 
In urma cu aproape zece ani computerul meu a fost transformat intr-un zombie – trimitea spam, inregistra trafic intens fara ca eu sa stiu; atunci locuiam in Brno si firma de net (NetBox) a sistat internetul pentru tot cartierul din cauza mea. Ca sa fiu sigur ca scap de problema mi-am reinstalat windows cu formatare totala de hard disk.
 
Phising attacks via email sau link-uri malitioase pe Instagram via conturi false.
 
Cele in care am primit email-uri in care eram informata ca am castigat un card cadou sau o excursie, un telefon, si mi se cerea sa transmit datele personale ori sa depun o suma de bani intr-un cont pentru a intra in posesia premiului. Sau URL-uri rau intentionate care te redirectioneaza catre un alt site web sau pagini pop-up deschise abuziv .
 
Nu de mult am primit mesajul „coletul dumneavoastra e pe drum,accesati aici sa urmariti traseul”.Evident nu am dat curs invitatiei.
 
Mesajele primite pe e-mail ce impersonau diferite companii americane de tehnologie, care oferă bonusuri/oferte ce mă îndrumau să dau click pe un URL scurtat.
 
Am primit un mail cum ca am câștigat un telefon si mai jos aveam un link, am dat click pe el a fost nevoie sa introduc câteva date inclusiv cele ale cardului bancar, app nu faceti ca mine, apoi m-am trezit fara ultimul salariu bagat pe card…. Am suferit enorm pentru ca erau bani munciți din greu si am o familie de întreținut +rate la banca…. 😥 😥 😥 😥 Nu oferiți nimanui date despre card! Tot răul spre bn pentru ca am devenit mai precaut, zi buna dragilor
 
Majoritatea,cred eu că îs viruși,le primeam pe mail,mai exact niste link-uri care duceau către anumite pagini de internet unde erau niște „oferte” la care trebuia să dai click sa profiți de ocazie.
Noroc că aveam diverse programe antivirus și mă avertizau.
 
Ani in urma tin minte că era un virus ce se răspândea extrem de rapid deoarece îl luăm de la diverși colegi de pe stick uri.
Îl recunoșteai foarte rapid,dar și foarte rapid îți infectai calculatorul daca nu aveai antivirus:era un folder nou cu o pictogramă mai atipica și îți virusa toate imaginile din jpg in exe. si toate MP3 tot in exe.;am pățit o de câteva ori până m-am învățat minte sa am întotdeauna un antivirus instalat.
 
Cele mai periculoase, sunt cele primite pe e-mail care imita perfect e-mail-ul primit de la banca. Daca nu este atent o patesti rau de tot. Mai nou au inceput si cu SMS-urile, bine este sa avem mereu un antivirus actualizat, defapt este obigatoriu.
 
Mi-a fost hackuit sistemul si mi-au cerut bitcoins pentru a returna date si informatii sensibile!
 
Am pimit tot felul de emailuri si din pacate s-au instalat virusi pe laptopul meu si fetita nu s-a mai putut juca pe jocurile ei favorite!
 
nu am avut experiențe negative cu virusii de cand am calculator-16 ani- . dar primesc emailuri sa accesez diferite linkuri gen : ca am castiagat o suma de bani, sau situri care imi garantează securitatea calculatorului , sau situri pentru diferite tombole.dar sunt cuminte în navigarea pe net !!
 
Am luat un virus care nu ma mai lasa sa sterg folderele
 
Eu am luat de câteva ori viruși de la acele crack îți care îți ofereau un cd key că sa ai versiunea premium a unui joc sau a unui programel și o data am zis eu ce poate să facă un virus de la un asemenea soft care îți dădea acea serie și am dat ignorare la antivirus la acel soft,după ce am executat softul că sa mi dea seria, mi-a șters nu știu ce program de prin Windows și a trebuit să reinstalez Windows îl din nou.
 
Salut, am avut acum ceva timp o experienta cu un virus de tip malware, mailul avea titlul „Detalii secrete! (COVID-19)”, dupa ce am descarcat un fisier denumit File.apk, efectiv telefonul a inceput sa mearga greu, ulterior am aflat din presa ca au fost mai multe persoane afectate de acest tip de virus. Am scapat de virus prin formatarea telefonului, toate datele stocate au fost pierdute. De atunci nu mai deschid orice atasament din mail, am observat ca structura unui mail infectat contine multe greseli de ortografie.
 
Pisshing pe Olx in 23 februarie 2021, la vanzarea unei perechi de adidasi copii. Clienta vroia sa bage banii intr-un cont de al meu(era o aplicatie nu transfer bani gen, ci cumparat cu ajutorul unui card cu date), adica eu iti trimit datele de pe card, imi intra si un cod, iar ea imi baga banii(daca cardul era activat si ptr cumparaturi online/ al meu NU). Eroarea era ca nu ii mergea aplicatia care dadea 5000 RUI(ruble)!!! In 3 ore cardul a fost inchis de banca mea ING Bank.
PS: Tot ei aveau exemplul pe OLX ptr pisshing(imagine o pereche de adidasi), asa ca autorii au sosit si pe adresa mea OLX cumva(filtre de prosti).
 
Acum multi ani, cineva mi-a accesat de la distanta computerul (camera web il interesa). Cred ca prin IP a reusit, pe care l-a luat prin jocul CS 1.6 unde jucam pe acelasi server si l-am cunoscut. Imi spunea ca are prieteni care se pricep la hacking. Nu stiu cum functioneaza sau cum a reusit doar prin IP, mai ales ca era din alta parte a Romaniei.
Alta experienta a fost cu un ransomware, dar nu aveam ceva important pe dispozitiv atunci, asa ca nu era nevoie sa recuperez nimic.
 
Am cazut in plasa „ingineriei sociale”.Am dat click pe un link unde vroiam sa obtin informatii in urma participarii la un concurs (care a fost pe drepte dar oare de unde stiau „smecherii” ca am participat?), am deschis un fisier, am instalat softul si de abia atunci mi-am dat seama de greseala,cam tarziu insa…M-am invatat minte ,der am cam suferit putin!!!!
 
Am tot primit diferite mail-uri in care ma puneau sa accesez diferite site-uri sau sa imi introduc datele de pe card, insa dupa formatul site-ului imi dadeam seama ca este ceva in neregula. Uneori chiar si cand voiam sa inchid calculatorul, dupa ce apasam pe shut down imi aparea un mesaj ca si cum ar mai fi o persoana conectata la pc-ul meu.Plus ca de ceva timp tot primesc pe messenger mesaje ca sa accesez anumite linkuri, bineinteles ca nu intru pe ele dar este posibil ca multa lume sa nu stie de aceste pericole.
 
Am tot primit diferite mail-uri in care ma puneau sa accesez diferite site-uri sau sa imi introduc datele de pe card, insa dupa formatul site-ului imi dadeam seama ca este ceva in neregula. Uneori chiar si cand voiam sa inchid calculatorul, dupa ce apasam pe shut down imi aparea un mesaj ca si cum ar mai fi o persoana conectata la pc-ul meu.Plus ca de ceva timp tot primesc pe messenger mesaje ca sa accesez anumite linkuri, bineinteles ca nu intru pe ele dar este posibil ca multa lume sa nu stie de aceste pericole.
 
La începuturile mele informatice cam pe cind navigarea era cu dial up, windows-ul piratat, cd-urile pline de kit-uri sparte cu tot felul de crack-uri am trăit pe viu cum un virus îmi ia în stăpânire partițiile, cum îmi tăia accesul la orice cale de dezinfecatre pînă nu închideam conexiunea de internet. Cu toate astea ramai cu sentimentul de vulnerabilitate, de nesiguranta și o iei de la capăt cu reinstalarea windows-ului. Îmbătrânești și zici stop, treci la softuri cu licență și add-on uri pe browsere care sa îți spună în ce te bagi.Daca mai ai și un internet banking responsabilitatea îți creste. Dacă înainte 99% calculatorul era plin de softuri piratate și vulnerabile azi e invers, mai am doar un singur soft crack uit 😜
 
O data am avut contul vechi de Yahoo Messenger spart, neavând toți pașii de securitate setați pe cont. Cu risc ridicat ar fi și pop-urile de pe site-urile gratuite pentru filme(în cazul în care nu ai ad blocker) și atașamente la mailuri capcana.
 
Un prieten a vrut sa-si comande o pereche de bocanci de pe un site, papuci ce aveau o reducerea foarte buna, suspect de buna chiar. L-am atentionat sa verifice intai site-ul, sa vada daca este de incredere si a zis ca da. A facut plata cu cardul meu si mi-a dat banii cash. In urmatoarele 2 saptamani cat dura sa-i ajunga comanda au fost facute 2 plati online pe site-uri cumparand jocuri, cu datele mele de pe card. Bocancii clar nu au mai ajuns si banca mi-a rezolvat problema cu cardul, restituind chiar banii luati, dar plata initiala facuta pe bocanci nu a mai putut fi recuperata. Deci mare mare atentie la site-urile de unde comandati, stiu ca unele oferte par de nerefuzat dar mai bine platiti mai mult si luati de pe un site de incredere. Nu va uitati doar la review-uri pe acel site, ca acelea se pot scrie de catre oricine.
 
Primul contact cu un virus a fost o lecție și s-a întâmplat pe vremea când foloseam torrent-ul pentru orice (filme/jocuri/softuri). Am infectat calculatorul cu virusul care mă punea să plătesc pentru a putea recăpăta controlul asupra lui și clar am pierdut datele, deoarece a trebuit sa reinstalez sistemul de operare (eram la început și nu știam despre back-up și a doua partiție). După această experiență îmi salvam documentele importante și ceea ce aveam în lucru pe un stick, pe care din grabă și neatenție am început să-l conectez și la alte calculatoare, iar inevitabilul s-a întamplat și l-am virusat. Asta a fost o experiență pe care nu o voi uita, deoarece a fost și extrem de costisitoare. Datele de pe sticul infectat erau foarte importante, iar recuperarea lor a fost un sacrificiu mare pentru mine la vremea aceea. Acum folosesc o variantă gratuită de antivirus, sunt atent la atașamentele e-mail-urilor, am un pop-up block, dar cea mai mare provocare o reprezintă mesajele cu linkuri infectate pe whatsapp și facebook, prin care ne solicită datele cardului, atacuri care în ultima perioadă s-au înmulțit. După experiențele povestite nu mai folosesc surse necunoscute/dubioase pentru a viziona filme și seriale on-line, cât și pentru a descărca softuri.
P.S. Ținând cont că în ziua de astăzi cei mici, care nu stiu să vorbească și să citească, practic se trezesc cu tableta/telefonul/smartTV în mană și se descurcă să se joace, părinții ar trebui să acorde mai multă atenție la securitatea dispozitivelor pe care copii le folosesc.
 
Primul contact cu virus s-a intamplat pentru ca am primit un link si din curiozitate l-am deschis si s-a produs o intreaga problema , se trimitea link-ul la prietenii din lista fara ca eu sa mai fac ceva si am avut multe reprosuri , unii m-au scos de la prieteni dar m -am ocupat pentru ca sa sterg toti virusii din calculator si de atunci nu am mai avut asa ceva si sper si in viitor
 
Au trecut cativa ani de atunci, dar a ramas cea mai mare problema de securitate informatica pe care am intampinat-o pana acum.
Am avut o problema cu „wannacry”, care a reusit cumva sa patrunda in reteaua noastra si a afectat mai multe calculatoare, inclusiv pe al meu. Am avut noroc cu faptul ca imi sincronizam fisierele in Dropbox pe un alt calculator si prezenta de spirit de a deconecta acel calculator de la internet inainte de a-l proni, astfel mi-am pastrat fisierele cu o zi inainte de incident, iar pe alte calculatoare afectate, pentru ca nu erau folosite cu drepturi de administrator, a fost afectat doar desktopul, astfel pierderile au fost in mare parte limitate.
 
In general dacă ai antivirus si ești foarte precaut și atent unde click-uiesti, poți evita infectarea. Sunt periculoase momentele când nu depinde de utilizator și nici antivirusul nu te avertizeaza. Din această cauză trebuie sa ai un antivirus bun. Personal am patit-o când altcineva pe calculatorul meu a accesat atașamente periculoase și mi-a virusat fișierele cu virusul Politia …. A trebuit să reinstalez totul.
 
Din fericire de mult nu am avut asfel de exeperianta, sunt mult mai constient acum, cu linkuri suspicioase sau cu prgramuri pe care il instalez, decat in anii 2000 cand am avut atacuri de worm uri si malevere uri cam in fiecara luna, multe ori nu am scapat decat cu stergerea toate datele din calculator si reinstalarea tot systemul de operare.
 
Cel mai mare contact cu virus pe care l-am avut a fost dupa instalarea unui joc descarcat de pe un site de gaming (scria ca e safe, avea chiar si comentarii in care utilizatorii il apreciau si pareau de incredere). La pornirea jocului mi s-a restartat PC-ul si a aparut de parca mi-am instalat windows nou (IT-istul a confirmat ca a fost un vierme informatic). Puteam sa nici nu mai folosesc PC-ul deloc in acea vreme, si toate fisierele si pozele care le-am avut s-au pierdut. De atunci m-am invatat minte si prefer sa dau un ban in plus decat sa mai descarc de pe site-uri dubioase, mai ales ca in cele mai multe cazuri am fisiere importante de la munca salvate doar pe desktop si pierd toata munca…
 
Acum 4 ani WannaCry mi-a dat de lucru un weekend intreg.
 
Aveam un produs de vânzare pe OLX , m-am trezit cu mesaje pe Whatsapp pentru cumpărarea produsului , dar să accesez un link în care să la dau datele cardului pentru a-mi trimite banii
 
Multi viruși atunci când intri pe o pagina infectata si uneori te atenționează, alteori nu, emailuri spam, pagini pop-up care se deschid automat cand vrei sa cauti ceva gratuit in special la filme, link -uri primite pe rețelele de socializare
 
Cel mai rau virus primit a fost acum mulți ani, pe un calculator mai vechi. Am incercat sa iau un joc de la cineva pe un stick, iar dupa ce am pus stick-ul in calculatorul meu au inceput probemele. Calculatorul mergea foarte greu, imi tot apareau tot felul de erori, cand intram pe orice browser de internet imi deschidea automat ceva site de chiloti de dama, a fost destul de rau. Chestia nasoala a fost ca si dupa reinstalare Windows-ului si formatarea hardului (de cam 5-6 ori) virusul reaparea dupa cateva minute. Atunci am descoperit antivirusii. Dar desii instalam antivirusi, virusul il oprea in careva minute. A fost foarte greu sa scap de acei virusi. Am realizat ca virusii nu opresc antivirusul decat dupa cateva minute, am reusit sa instalez antivirus si sa scanez complet tot PC-ul si doar asa sa scap de ei.
 
• Mă deranjează foarte mult ferestrele pop-up (reclame comerciale, anunturi etc. ) care nu au legatura cu ceea ce accesez eu. Solutia pe care o folosesc frecvent: neaccesarea lor sau, uneori, inchiderea lor , având cale libera spre a ajunge la adresa dorita.
• Ignor mesajele cum ca telefonul a fost infectat sau necesita actualizare software.
• De frica infestarii calculatorului, scanez (Quick) aproape zilnic antivirusul Microsoft Security Essentials.
• Folosesc parole complexe și diferite de la un site la altul, schimbându-le periodic.
O singura data am avut o infectare cu un virus extrrem de periculos, imun la antivirusul instalat pe calculatorul meu, dar mi l-a devirusat fiul meu are e informatician (senior)
 
Eu primesc și acuma pe messenger,pe Whatsapp,pe Facebook diverse mesaje de la diverși utilizatori falși cu anumite link uri care probabil duc către o pagina care îți viruseaza telefonul,dar îi blochez că sa scap de griji.
Nicu.
 
Mie mi-a găsit odată antivirusul un virus keylogger pe care l-am primit într-un mail
cu un anumit fișier mascat într-o imagine.
Am înțeles că trimitea tot ce tastai tu plus imagini către cel care a trimis acel virus.
 
Am pățit-o cu ransomware, mi-a criptat fișierul cu reviziile mașinii…
 
Cele 2 probleme cu care m-am confruntat pana acum au fost:
1. Diferite programe infectate de pe vremea cand descarcam de pe torrent, neavand bani pentru a investi in soft licentiat.
2. Pana la abonamentul Netflix, n pagini deschise abuziv la accesarea site-urilor de filme online.
 
De pe vremea disketelor floppy de 3,5 nu am mai avut parte de probleme grave pentru ca am invatat ca cel mai bun antivirus este atentia maxima. Chiar daca sunt atent si nu descarc muzica sau filme de pe site-uri dubioase, nu deschid atach-urile e-mail-urilor decat foarte rar si atunci doar daca cunosc persoana si stiu ce urmeaza sa primesc, riscuri exista asa ca folosesc diverse solutii antivirus.
 
Dupa parerea mea, cel mai periculos virus este Facebook, care obtine din ce in ce cat mai multe date personale despre noi.
 
Cel mai des, ferestrele pop up! Apoi link-uri care ‘iti spun’ ca Esti castigatorul! 😅
 
Cele mai periculoase mi s-au parut atacurile ransomware…
 
Nu am mai avut niciun incident pe partea de securitate de ani de zile. Acest lucru se datoreaza in principal combinatiei Antivirus+Windows Defender, un Firewall bun si pe PC, si pe retea. Dintre incidentele pe care totusi le-am patit, ar merita mentionat un malware luat de pe un stick de la facultate.
 
Nu cred ca este persoana care foloseste cel putin o retea de socializare sa nu fi primit cel putin o ,,instiintare,, ca a castigat o suma mare de bani, sau telefoane la diferite concursuri fantoma, apoi mai sunt enervantele mailuri spam pe care daca le deschizi risti sa iti virusezi calculatorul, telefonul. Chiar zilele acestea circula pe whats app ,, coca-cola iti ofera 2000 de euro,,, e clar!
Bineinteles ca sunt atenta la toate aceste lucruri si evit sa le deschid.
 
Am avut o experienta neplacuta mai demult, cu un ransomware care mi-a criptat fisierele de pe un hard extern, dar din fericire erau doar copii de siguranta, datele avandu-le salvate oricum pe alt hard.
Alte pericole le-am ocolit de atunci, chiar daca primesc inca emailuri dubioase cu link-uri sau atasamente si mai dubioase, pe care, evident, nu le accesez.
 
Dupa ce vizitam anumite site-uri despre lenjerii de pat, primeam un mail prin care imi spunea ca daca vreau sa beneficiez de o reducere de 50 %, trebuia sa bag datele de la card si informatiile personale prin linkul furnizat. Mi-am dat seama ca era shady, asa ca am sters mailul si m-am dus la magazin sa cumpar lenjerii de pat direct din magazin (old school).
 
Aveam un produs de vanzare pe OLX , m-am trezit cu mesaje pe Whatsapp pentru cumpararea produsului , dar sa accesez un link in care sa la dau datele cardului pentru a-mi trimite banii , daca accesam , ramaneam fara nimic
 
Cele mai noi găselnițe sunt acele mailuri prin care ne anunță că am primit un colet și trebuie să deschidem un fișier atașat pentru detalii. E interesant că la adresa expeditorului e inclus numele unor companii mari de livrări
 
Eu luam viruși de pe cd uri de la prieteni cu jocuri, filme,programe etc și pe vremea aia cum erau PC urile mai slabe cu memoria RAM nu mai instalam antivirus că sa meargă mai repede PC îl și cum copiam câteva jocuri descărcate de pe net cum îmi virusam calculatorul și îmi mergea mai greu că atunci cand aveai un antivirus instalat.
 
Eu am luat mai demult cand aveam calculator un virus de la cineva care avea un usb ascuns într-un joc.Dupa ce m-am jucat am observat că e ceva in neregula cu calculatorul meu deoarece cand am pornit celebra aplicație Winamp pentru a asculta muzica îmi tot închidea aplicația,la fel și cu celelalte pe care le aveam instalate pe vremea aia,am dezinstat Winamp ul crezând că are ceva și cand să-l instalez din nou nu-mi mai dădea voie,atunci am incercat sa instalez un antivirus de pe un CD cumpărat cu tot ce trebuie,licență și surpriza,nu-mi dădea voie sa-l instalez.
 
Poate mai stie cineva de virusul acela cu PaysafeCard, cu imaginea „Politia romana”. Sau unul dintre primele virusi .bat ce „stergeau manelele”, de il primeam pe Yahoo Messenger. Ori cei care iti criptau informatiile. N-am patit-o, dar am ajutat pe multi care au trecut prin asa ceva.
 
Problemele de securitate pe care le-am întâlnit au fost:
1 am accesat un link de concurs și apoi toți din lista mea au primit acel link
2 de curând am fost inspirata sa nu deschid un link referitor la un pachet de la curier. Noroc că nu comandasem nimic și așa am scăpat.
 
Desigur, cel mai complex si de anvergura atac cibernetic la care am fost fost prezent si pentru care a trebuit sa fac suport, a fost ransomware-ul WannaCry din 2017. Din fericire, sistemul meu de servici si nici cel personal nu au fost afectate, in schimb mii de conturi client si sisteme pentru care lucram, chiar au fost compromisi.
Am avut enorm de mult de lucru saptamana aceea de cosmar din Mai, 2017.
 
Castiguri false cu adresa de accesare
 
Facem astăzi tragerea la sorți pentru premiul 1 și apoi vă anunț cui dau premiul doi.
Sunt în total 94 de comentarii valide.
Să vedem ce zice random:
– câștigătorul este autorul comentariului nr. 83 – Stefan Sovea. FELICITĂRI.
Imediat vă spun și premiul al doilea:
– câștigătorul este …. autorul comenariului nr. 66 – Andrei Manea – FELICITĂRI!
Mult succes la următoarele concursuri!
https://www.youtube.com/watch?v=S6nSEMV-x1M
 
Super… multumesc frumos! Felicitari si castigatorului premiului 1.
 
O să te contacteze ESET pentru premiu 🙂