După ce am fost la hackathonul ING din toamnă, specialiștii IT din bancă ne-au invitat să petrecem o zi alături de specialiștii IT de la ING, să aflăm mai multe despre echipele lor și prioritățile în partea de dezvoltare IT. Pentru că, după părerea mea, ING este banca care s-a mișcat cel mai bine în zona de tehnologie, mereu la zi cu noile tendințe, mereu cu produse pe placul clienților.

Update: povesti la Radu & Emil.

ing

 

Am pus o poză de ordin general din biroul ING, doar ca să ilustrez textul. De fapt au mai multe centre și mai mule echipe care lucrează pe zona de IT. În primul rând, au creat un Centru de Excelență pe partea de core-banking. Adică baza de date în care sunt clienți și tranzacțiile lor. Dezvoltarea core-banking se face în România din 2006, iar acum centrul de aici se va ocupa și de restul țărilor. Au fost create echipe pentru Italia și Spania, iar acum s-a definitivat echipa pentru Franța. Cei din România ar vrea să se ocupe chiar și de Olanda, dacă vor reuși să

Unele echipe au doar angajați ING, dar există pentru unele țări echipe mixte cu furnizorul de servicii Fidelity (FIS). Dezoltă folosind Agile, iar specialiștii IT călătoresc des în țările cu care se lucrează. Spațiul din centrul de excelență IT este prima zonă de office care nu are cabluri, toată infrastructura fiind wireless, iar birourile sunt mobile, spațiul fiind reconfigurat după necesități.

ING ar vrea să găsească specialiștii IT care să fie folosiți în aceste echipe speciale, iar în România sunt specialiști foarte buni. Evident, toate aplicațiile bancare au focus pe securiate IT la toate nivelurile. Există echipe care fac testarea aplicațiilor, chiar și tentativa de a „sparge” parolele lucrând cu „ethical hackers”. Dincolo de securitate, se lucrează la optimizarea core-banking la toate nivelurile posibile.

Echipa de digital de ING lucrează la diversele aplicații adăugate peste sistemul core. De exemplu, aplicații care te țin la curent cu diverse oferte, care expiră în curând sau care s-ar portrivi cu profilul utilizatorilor. Un exemlu ar fi ING Bazar, unde sunt diverse oferte pentru clienți, dar sunt trimise ofertele personalizat, cum spuneam, după gradul de potrivire cu profilul clientului. Nu se trimit toate ofertele către toți utilizatorii. Sunt acum 37 de ofertanți în bazarul ING, iar produsele și serviciile oferite sunt trimise doar către cei car ese potrivesc cumva cu tipologia clienților. Uber are o ofertă doar pentru clienții ING care nu au folosit niciodată serviciul. Cei care au folosit, nu văd oferte. Alți comercianți au oferte pentru clienți care dispun de lichidități peste medie. Prețurile sunt și ele peste medie și atunci nu are rost să fie afișate tuturor clienților.

Există o altă echipă care lucrează la soluția mobilă de banking. Acum au adoptat o soluție mobilă, responsive, iar în această perioadă se lucrează ca versiunea de pe tabletă să fie disponibilă și pe desktop și să arate ca o aplicație desktop. Aplicația mobilă are o structură hibridă, o parte în spate o sesiune care rulează pe serverele ING, plus o interfață Javascript care poate fi adaptată la orice terminal astfel întât să ai cam aceleași funcționalități și design indiferent de tabletă. S-a mers direct pe versiunea mobilă, responsive, iar acum adaptarea se face pentru desktop. Se lucrează mult la testarea pe diverse device-uri, din cauza varietății foarte mari de terminale mobile, tablete, laptopuri, computere desktop. S-au creat niște teste automate și se lucrează acum la testarea pe cât mai multe dispozitive.

De trei ani încoace, organizația ING pe partea de IT s-a schimbat datorită Agile. A crescut vizibilitatea privind evoluția proiectelor, se pot face modificări pe produs în funcție de reacția utilizatorilor, în timp real aproape. De aici și alegerea cu aplicația hibridă, iar toate modificările se fac pe server, accesul clientului fiind prin browsing. Dar astfel nu mai trebuie să actualizeze fiecare client aplicația, ci au mereu acces la cea mai nouă versiune. Sigur, aplicația nativă s-ar fi mișcat mai rapid, putea avea grafică mai avansată. Dar s-au făcut studii și clienții care au testat variantele nu au observat diferențe între aplicația nativă și cea hibridă. Nu a fost feedback negativ privind versiunea hibridă.

Cam atât din experiența cu ING. Cu siguranță este un angajator de top pe zona de IT și caută talente care să lucreze la acest gen de proiecte. Practic dacă prindeți un loc în echipele de dezvoltare pentru alte țări, va fi și mai interesant. Am uitat să vă zic, am petrecut ceva timp și în zonele de recreere, unde programatorii au acces la jocuri video pe Playstation, dar și o masă de tenis pentru pasionați. Spațiul e aranjat mișto la ING și există mai multe zone unde se poate discuta în echipă sau împreună cu partenerii și clienții. Una peste alta, cred că este un loc fain unde să lucrezi.