Olympus OMD E-M1 a fost decretat anul trecut cea mai bună cameră mirrorless de pe piață. Asta, după ce și primul OM-D a fost în 2012 camera anului. Aparatul a ajuns la mine de mai multă vreme, dar am apucat să o testez cu adevărat abia la Paris. Deși nu credeam, am lăsat încet-încet vechiul aparat foto DSLR și folosesc acum doar OM-D-ul. Știu că o să intru într-o dezbatere fără sfârșit și o să repet argumente care s-au tot vehiculat, dar cred în continuare că, pentru mine, mirrorless-ul este cea mai bună alegere. Calitatea imaginii este excelentă, fără să fie un aparat voluminos, greu, dificil de manevrat.
Sumarul articolului:
Pro și contra OM-D E-M1
Mi-a plăcut foarte mult:
– calitatea și claritatea imaginilor;
– viteza mare la autofocus și precizia;
– ecranul rabatabil și posibilitatea de a face focus pe zona dorită (touch-focus);
– autonomia foarte mare – peste 300 de cadre lejer;
– filmare la o calitate foarte bună;
– obiective diverse – am testat 3 pînă acum;
– WiFi și aplicații mobile pentru transferul fotografiilor;
Rămân de discutat:
– cred că singura problemă ar fi cablul cu mufă proprietară – dar nici nu ai nevoie de el foarte des;
– prețul este pe măsura tehnologiilor oferite;
Lupta dintre mirrorless și DSLR
Am avut norocul să prind de la început revoluția camerelor mirrorless. Olympus și Panasonic au scris istorie și au demonostrat că nu ai nevoie de oglindă pentru a face fotografii de foarte bună calitate. Senzorul plasat direct în fața lentilei permite crearea unei camere foto mai compacte, dar nu trebuie să renunți la calitatea imaginilor. Din contră, camerele mirrorless și-au dorit tot timpul să ofere această calitate care era apanajul DSLR-ului. Eu zic că modelele din 2012 și 2013 au arătat că se poate. Evident, aici intrăm într-o discuție în care unii nu acceptă niciun argument. Au crecut cu DSLR-ul și au înțeles că „mai bine de atât nu se poate”. Și este posibil ca, pentru studioul foto sau pentru anumite categorii de fotografi să rămână valabilă afirmația. Dar pentru consumator, mirrorless-ul este mai bun decât DSLR-ul. Poți face fotografii uimitoare fără să duci în spinare kilogramele în plus. Ca și la DSLR, dacă vrei mai mult decât oferă kit-ul, poți investi într-un obiectiv mai bun. Dar pentru unii este vorba și de rezistența la schimbare. Pentru unii cei mai buni pantofi sunt cei pe care îi au deja, pentru că sunt comozi, chiar dacă sunt vechi.
După părerea mea, pentru zona de turism, pentru vacanțe și călătorii, mirrorless-ul este învingător. OM-D E-M1 este și rezistent la apă sau praf, așa că nu ai probleme. Am fotografiat pe ploaie la Paris, nicio problemă. O gentuță foto și un trepied Gorillapod au rezolvat orice situație. Poți face și din mână fără probleme, doar că am fotografiat și în interior pe întuneric, am pozat artificii, am fotografiat orașul de sus, noaptea. Uneori ai nevoie de tripod ca să fie totul ok.
Pentru mers la conferințe și evenimente, mirrorless-ul este prima alegere. La fel și pozele la școală, la evenimente în familie sau la activitățile celor mici. Iar războiul continuă și DSLR-ul nu prea are cu ce să mai iasă la înaintare. Eforturile de a reduce dimensiunile camerei DSLR mai mult au dăunat. Aceste modele sunt entry-level și nu merită atenție. Iar DSLR-ul care oferă imagini de calitate are și dimensiuni mari, are nevoie de un trepied adevărat, nu stă pe Gorillapod. În fine, ați prins ideea.
Experiența de utilizare
Olympus E-M1 este o cameră foto cu design retro și toate opțiunile pe care le-ai dori de la un aparat foto profesionist. Corpul este metalic, are un grip bine făcut, stă perfect în mână. Cum spuneam este rezistentă la apă – nu subacvatică, dar poți face fotografii pe ploaie. E izolată bine și nu intră praf. Pe lângă setările manuale (A, S, M, P ) și modurile de lucru standard (Portret, Peisaj, Noapte) – sunt multe moduri de lucru creative și foarte utile. Mi-a plăcut de la început modul Dramatic Tone, care e aproape exclusiv Olympus. E-M1 are un mod oarecum diferit, dar la fel de spectaculos. De asemenea, m-am jucat cu Pop Art, Sepia, Cross Process, Pin Hole sau Diorama. Mai sunt și altele, timp să ai să experimentezi. Combină fotografiile într-un singur cadru, ca la Instagram. Sau poate face clip și fotografii în același timp. Este o cameră foto profesionistă, dar adapatată tuturor nevoilor unui pasionat, care nu se pricepe chiar la toate.
Olympus OM-D E-M1 include pentru prima oară tehnologie WiFi. Nu mai e nevoie de carduri speciale sau de cabluri pentru a transfera imaginile. Pentru Android sau iOS există aplicația gratuită Olympus Image Share. Sistemul de conectare a fost optimizat, dacă device-ul tău are cameră foto, doar scanezi un cod QR de pe ecranul camerei și se conectează automat. Dacă nu, alegi manual rețeaua WiFi, bagi parola și ai opțiuni simple. Transferi pozele făcute – pe toate sau doar cadrele dorite – poți folosi telefonul sau tableta pe post de telecomandă pentru cameră și poți edita fotografiile făcute direct în aplicație.
Am testat trei obiective, fiecare cu avantajele lor. Obiectivul de 12 mm (f 2.0, wide angle) este perfect pentru portrete și diverse imagini pentru marketing (produse, mâncare etc). Am avut și vechiul obiectiv 14-42 mm, pentru camerele mai compacte, gen Pen-Lite. Este foarte bun de luat la drum, compact, suficient de bun. Acum folosesc un obiectiv din seria profesionistă, M.Zuiko 12-40mm f:2.8 PRO.
Camera se descurcă excelent, inclusiv pe luminozitate scăzută, inclusiv noaptea de-a dreptul. Am făcut fotografii în interior chiar dacă existau lasere luminoase de diverse culori, imaginea iese ok.
Concluzii
Olympus OM-D E-M1 nu este o cameră foto pentru începători. Este un aparat foto pentru entuziaști, un mirrorless care oferă calitatea imaginilor unui DSLR, într-un corp mai compact. E drept, toate aceste inovații și tehnologii noi costă, de-aia nu este o cameră foto ieftină. Nu se poate compara cu niciun DSLR entry-level. Pentru nevoile mele de fotografie este camera perfectă. De-aia o să mă vedeți cu ea la evenimente anul acesta 🙂
Galerie foto
Imagini sample
Poze realízate cu Olympus OM-D E-M1 + obiectiv M.Zuiko 12-40mm f:2.8 PRO.
vezi ca nu merge galeria de sample-uri…
 
Acum merg, mersi!