Am testat zilele trecute Panasonic Lumix GH5, cea mai nouă cameră foto lansată de japonezi cu focus mai mult pe producătorii video. Dacă de la început seria Lumix G a fost dedicată pasionaților de fotografie, modelele GH au combinat tehnologia foto cu cea pentru filmare, devenind camerele favorite ale celor care fac și fotografie, dar sunt nevoiți uneori să realizeze și filmări.

Specificații și preț

Senzor: 20.3 megapixeli Live MOS, 17.3 x 13.0 mm (format 4:3)
Lentile: Micro Fourd Thirds, cu tehnologie Leica
Video UHD: 60p 4K no crop
Internal 4:2:2 10-bit 4K video (24 sau 30p, 400Mbps)
180fps în filmare Full HD
Tehnologie HDR pentru filmare
Stabilizare pe 5 axe, Dual IS 2
Viewfinder OLED
Display touchscreen 3.2 inch
Autofocus rapid (Advanced DFD)
Fotografiere 6K, 4K, 12fps continuous shooting
Două sloturi de card SD
Wifi & Bluetooth
Baterie: 1860 mAh, 400 de cadre
Greutate body: 725 grame

Preț: 9000 de lei doar body

Cum arată camera

Este mai mare, mai grea, dar arată mai mult spre segmentul profesional dacă e să o comparăm cu GH4.

Experiența cu Lumix GH5

Pentru mine este a doua întâlnire cu Panasonic Lumix GH5. Am fost prima oară la demonstrația organizată lângă București, la Equestria. Sunt fan mirrorless de mai bine de 7 ani, de când tehnologia era la început și toți fotografii profesioniști spuneau că nu are nicio șansă, că DSLR va fi regele fotografiei pentru mulți ani. Ei bine, fast-forward niște ani și iată că toți fotografii profesioniști laudă sistemele mirrorless și mulți dintre ei au și renunțat la DSLR.

L-am regăsit la Varșovia pe ambasadorul Lumix Steven Clarey, care ne-a povestit din aventurile sale utilizând camerele Lumix GH4 și GH5 și ne-a arătat niște imagini incredibile realizate cu aparatele. Sunt multe îmbunătățiri comparat cu GH4. De asemenea, l-am revăzut pe Michiharu Uematsu-san, care ne-a prezentat noi obiective și ce tehnologii au mai adăugat ei acolo.

Am experimentat din nou cu camera foto Panasonic, de data asta pe râul Vistula, mergând cu bărci de agrement, atât cele lente, cât și unele de viteză, pentru a vedea cum se descurcă. Nu am niciun cadru din câteva sute realizate acolo care să fie cu focusul greșit, cum susțin unii în niște articole online. Poate au avut un sample de test cu primul firmware (de la prima fază au venit cel puțin două actualizări). Sau poate au făcut ei vreo greșeală în setările manuale.

Am folosit toate modurile noi: foto 6K, filmarea la 180 de cadre pe secundă, filmare 4K și altele. Camera se comportă excelent, așa cum te-ai aștepta de la o cameră foto vârf de gamă. Stabilizarea funcționează, nu am simțit nevoia unui trepied, în schimb la filmarea din mână mai este de lucru. Singurul moment în care camera procesează mai intens este după realizarea cadrelor 6K, acolo trebuie să vă luați ceva timp și pentru procesare. Nu este modul ideal pentru sport sau acțiune, dar poate prinde un cadru foarte bun din seria realizată.

Principalul atuu al Lumix GH5 este filmarea 10-bit 4:2:2. Majoritatea camerelor foto DSLR filmează 8bit și 4:2:0, un format care pierde din calitatea imaginilor. La fiecare grup de 4 pixeli orizontali și 2 verticali obține informații de culoare de la 2 de sus și zero din grupul de jos. Filmarea 4:2:2 semnifică faptul că GH5 captează informații de la doi pixeli de sus și doi de jos, rezultatul fiind o imagine mai clară. Specialiștii în video spun că 4:4:4 este formatul care cuprinde toată informația, dar o astfel de cameră costă zeci de mii de euro.

Modul foto 6K funcționează așa: se realizează o serie de imagini la 30 de cadre pe secundă, la 18 megapixeli. Dintre ele se poate selecta un cadru cu rezoluție 6K care să conțină toată informația de culoare necesară. Nu filmează la rezoluție 6K. Nu poate face asta în format 16:9, fiind un senzor de format 4:3. Anul acesta Panasonic va lansa o actualizare pentru camera foto, 6K Anamorphic Mode, care va cuprinde video la rezoluție 6K. De scurtă durată însă.

Orice altă întrebare aveți despre Panasonic Lumix GH5, o puteți lăsa în comentarii. Imaginile de mai jos sunt micșorate și comprimate.

Galerie foto