Elon Musk, din gașca Paypal Mafia, care a inventat Tesla și conduce SpaceX, a dezvăluit în seara asta planurile de a coloniza planeta Marte. Practic, au realizat planurile unei rachete inter-planetare care va duce oameni pe planeta roșie.

space-x-racheta-interplanetara

Aveți și video la final.
Povestea a apărut instant pe The Verge. Conferința a fost live aici, dar nu știu dacă păstrează înregistrarea (sau cât timp).

Elon Musk a ajuns pe scenă, iar introducerea a fost făcută de Jean-Yves Le Gall, președintele Agenției Spațiale franceze. Scopul declarat este ca omenirea să nu dispară în timp, ci să colonizeze planetele, exact cum oamenii și-au imaginat de-a lungul timpului. Primul pas, dincolo de Lună, este Marte. Venus este prea fierbinte, mediul este acid și ar fi imposibilă viața acolo. Mercur e prea aproape de Soare, mai sunt lunile Uranus. De asemenea, Luna este prea mică, nu are atmosferă și nici resursele unei planete. Marte rămâne cea mai bună variantă, este asemănătoare Pământului, iar soluția de a încălzi atmosfera planetei este la îndemână – doar am făcut-o și aici. Atmosfera este bună, plantele vor crește, gravitație 37% din cea a Pământului, ziua are aproximativ aceeași durată.

Prima problemă – oamenii nu pot merge acum pe Marte. Există oameni care ar vrea și oameni care și-ar putea permite. Cu tehnolgoia NASA obișuită, un cost estimat ar fi 10 miliarde de dolari de persoană. Dar folosind noi tehnologii și noi soluții descoperite deja, costurile ar putea scădea la 200.000 de dolari, iar atunci s-ar putea găsi soluții, sponsorizări, credite și altele pentru cei care vor să meargă. Cum au ales combustibilul – să poată fi produs pe Marte (!):

combustibil-pentru-racheta

Clipul SpaceX a fost postat pe Youtube înainte de a începe evenimentul live. Racheta și sistemul de lansare vor avea 122 de metri înălțime, iar racheta va cântări cu totul 4.500 de tone. Sistemul este ingenios, modulul de lansare duce racheta pe orbită fără combustibil, apoi se întoarce, încarcă rezervoare cu combustibil, apoi iese iar pe orbită pentru a le atașa la rachetă. Astfel vor avea destul combustibil să meargă pînă pe Marte.

Racheta va avea panouri solare care vor fi folosite în timpul navigației. Poate ateriza pe Marte, direct pe suprafața planetei. Faptul că fiecare element poate fi refolosit de fiecare dată când este nevoie le scade costul total și generează posibilitatea de a recupera investițiile.
Dimensiunile rachetei – click pe poză pentru mărire:
dimensiunile-rachetelor1
Al doilea pas ar fi să construiască și un oraș unde să trăiască acești coloniști.

Acest model poate transporta circa 100 de oameni. Pe viitor, navele vor fi și mai mari, spune Elon Musk. După ce vor duce bagajele necesare, racheta va putea duce 200 de oameni o dată. Va fi nevoie de 20-50 de drumuri pentru a începe colonizarea planetei. Acestea vor dura între 40 și 100 de ani.

motorul-rachetei
Acum se lucrează la motoare, au nevoie de un motor mai performant. Acum testează o rachetă cu 42 de motoare, se pare că soluția este bună, pentru că dacă există probleme tehnice cu un motor, se poate înlocui rapid. Probleme pot fi doar când este încărcătura maximă. Pe Marte va fi mai bine pentru că este gravitația redusă față de Pământ. Doar aici este nevoie de procedura de realimentare pe orbită.

S-a discutat despre un timp de călătorie între 30 și 80 de zile, nu am toate detaliile. Se lucrează la materialul din care este nava, mai trebuie studiat. Schema lui Elon Musk va duce costurile de deplasare de 140.000 de dolari pe tonă. Asta înseamnă cu bagajele personale cu tot, dar și cu mâncarea, apa și alte provizii pentru drumul pînă acolo.

Ideea lui Musk ar fi să facă un parteneriat public-privat și să fie susținut de guvernul SUA sau poate din fondurile NASA care tocmai s-au anunțat. Cred că planul este interesant, lăudabil, dar tot mai avem ani de cercetare. SpaceX a pornit în 2002, iar ei pînă acum au reușit să testeze diverse motoare și sistem de rachete, unele au explodat, altele au funcționat.

Oricum, faptul că nu am mai ajuns iar pe Lună este un mare semn de întrebare, iar acum tehnologia a evoluat exponențial comparat cu 1969. Ar cam fi timpul să revenim.

planuri-2023

Termenul pentru primul zbor spre Marte ar fi 2023. Testul motoarelor va fi în 2019, iar la început testele de materiale, combustibil, pregătirea echipajului și instalațiile necesare. Racheta ar trebui să fie gata în 2019, ca să facă testele și să vadă cum se comportă. Desigur, riscuri sunt la tot pasul.